• Potencjał Grupy Wikana do dalszego dynamicznego wzrostu Autor: ~obywatel-M [37.47.0.*]
    Prezes giełdowej spółki podkreśla, że udany początek 2021 r. jest efektem wytężonej pracy u biznesowych podstaw Grupy w latach minionych i zwraca uwagę na potencjał Grupy do dalszego dynamicznego wzrostu. – Jestem przekonany, że zarówno w kolejnych miesiącach 2021 roku, jak i kolejnych latach dostarczymy naszym Akcjonariuszom wielu powodów do inwestycyjnej satysfakcji. Biorąc pod uwagę już zawarte umowy sprzedaży mamy potencjał, by zakończyć 2021 r. z istotnym wzrostem przychodów i rekordowym wynikiem netto. W II kwartał wkroczyliśmy z 200 lokalami w ofercie oraz rekordowym, atrakcyjnym portfelem projektów do uruchomienia. Naszym celem jest istotny wzrost skali prowadzonej działalności, przy utrzymaniu atrakcyjnych marż – komentuje Piotr Kwaśniewski.
    Skoro prezes spółki wskazuje na duży potencjał i prognozuje rekordowy wynik netto na koniec roku 2021, to moim zdaniem oznacza, że obecna cena za akcję jest tymczasowa, natomiast jest potencjał do kontynuacji trendu wzrostowego, dlatego nadal oczekuję nie tylko pozytywnych informacji ale także powrotu do trendu po WZA . Wszystko jest na dobrej drodze aby spółka została doceniona przez konkretnych inwestorów, którzy ten potencjał wykorzystają przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych. Myślę, że wreszcie w spółce zaszły zmiany na tyle istotne, że jest olbrzymia szansa na odrobienie wcześniejszych strat. Prezes wskazuje na solidne fundamenty, na których jest budowana przyszłość spółki, a to daje podstawę do optymizmu, tym bardziej, że prezes wyraźnie daje sygnał inwestorom mówiąc, iż spółka dostarczy akcjonariuszom wielu powodów do inwestycyjnej satysfakcji.
  • Re: Potencjał Grupy Wikana do dalszego dynamicznego wzrostu Autor: ~obywatel-M [37.47.0.*]
    Trzeba dodać, że spółka ma konkretny plan prowadzenia dalszej działalności. To tez wynika z ostatnich wypowiedzi prezesa.- Naszym celem jest istotny wzrost skali prowadzonej działalności, przy utrzymaniu atrakcyjnych marż -
    Można zatem śmiało założyć, iż jesteśmy dopiero na początku ścieżki wzrostu, skoro zdaniem prezesa ma wkrótce nastąpić istotny wzrost, co można przełożyć na istotny wzrost ceny akcji.
    Czy tak będzie ? nie wiem, lecz wszystkie okoliczności na taki stan rzeczy wskazują, a prezes swoimi wypowiedziami to potwierdza.
  • Re: Potencjał Grupy Wikana do dalszego dynamicznego wzrostu Autor: ~literat [51.174.81.*]
    To, że spółka ma jakieś play i cele niekoniecznie musi się przełożyć na wyższą cenę akcji. Takich zapewnień były setki na GPW . Taka aktywność prezesów w mediach wiąże się często z poszukiwaniami inwestora strategicznego a cena jest często niezależna od obecnego kursu. Hipotetycznie przyjąć, gdyby na Wikanie znalazł się inwestor a cena kupna pakietu będzie wyższa niż obecnie - kurs będzie szedł w górę. Jeśli odwrotnie - to będzie zjazd w dół. Dostęp do informacji poufnych daje zawsze przewagę ludziom bezpośrednio związanym ze spółką. Gdyby cena była ustalona na 10 zł, będą zbierać, jeśli 3,50 będą wywalać. Inaczej być nie chce.
  • Re: Potencjał Grupy Wikana do dalszego dynamicznego wzrostu Autor: ~obywatel-M [37.47.0.*]
    Jak na razie nic nie słychać aby zarząd sprzedawał akcje, tym bardziej, że za 7 dni mamy WZA, gdzie odbędzie się głosowanie w sprawie wypłaty dywidendy akcjonariuszom. Być może po WZA wypłyną informacje o dalszych i bliższych planach zarządu, w tym być może planów związanych z zieloną energią albo innych działań powiązanych z tym sektorem lub też z wykorzystaniem potencjału do większej ekspansji na rynku mieszkaniowym, jak choćby przejęcie mniejszego podmiotu. Jeżeli spółka planuje skokowy wzrost, to zapewne ma ku temu podstawy biznesowe. Oczywiście, że nie ma pewności, czy te działania przełożą się na skokowy wzrost cen akcji ale wszystko wskazuje, iż po korekcie być może wrócimy do wzrostów. Zakładam, że główny gracz ma bardziej ambitne cele, niż kilka groszy na akcję, więc wzrosty, moim zdaniem, są bardziej prawdopodobne, niż spadki.
  • Re: Potencjał Grupy Wikana do dalszego dynamicznego wzrostu Autor: ~literat [51.174.81.*]
    Ktoś sprzedał z dużym zyskiem, ktoś dobiera znów, ktoś sprzeda potem. Wejście i wyjście w odpowiednim momencie to to o czym marzy każdy inwestor :) Ilość akcji musi się zgadzać a cena akcji mniej istotna.
    Ci, którzy dali się ubrać po wysokich cenach mogą dziś dobrać i uśrednić cenę ewentualnie. Wszystko zależy od tego czy wierzą w potencjał spółki czy też nie. Uśrednianie jest często praktykowane przez inwestorów. Na Wikanie odkryłem jednak pewien ewenement . Mamy tu akcjonariusza , który wierzy w potencjał spółki. Dał się się ubrać na astronomicznych wycenach , jednak po potężnych spadkach nie dobrał nawet akcji ( sam to przyznaje na forum) Dla mnie to niepojęte. Wierzysz w spółkę i jej potencjał - uśredniaj , nie wierzysz sprzedawaj ze stratą. To najbardziej racjonalne rozwiązanie. Nabici w butelkę na Wikanie przed laty nie wyciągną nigdy swego kapitału, ponieważ trzeba też uwzględnić również postępującą inflację w naszym kraju.
  • Re: Potencjał Grupy Wikana do dalszego dynamicznego wzrostu Autor: bankier55 [85.221.141.*]
    troszkę dobrałem po ok 4,80 ----średnia ok 5 zł
    Każdy przypadek i poziom cenowy indywidualny. Oby udało Ci się wyjść z zyskiem z inwestycji.
  • Re: Potencjał Grupy Wikana do dalszego dynamicznego wzrostu Autor: bankier55 [85.221.141.*]
    mam wiarę iż po przełamaniu 5 zł doszło do trwałego zmiany kierunku kursu
    Próba wybicia z konsolidacji po dużych spadkach powstrzymywana przez sprzedających.. Podaż utrzymuje się mimo wszystko cały czas.
    Oczywiscie wszystko zalezy tez od szerokiego.
    Wsparcie na 4,80 powinno byc silne
    Wszystko zależy od tych, którzy kupowali, gdy było tanio, bardzo tanio lub prawie za darmo. Mniej zależy od tych, którzy kupili pod 7 zł i dobierali po kilkuprocentowych spadkach jako superokazję :) Zainteresowanie spółką jest małe co widać nawet po aktywności na forum. Zawsze tak było a ten jednodniowy wystrzał na dużych obrotach był zdarzeniem incydentalnym .
  • Re: Potencjał Grupy Wikana do dalszego dynamicznego wzrostu Autor: ~nowynamastersie [46.174.213.*]
    Dnia 2021-06-24 o godz. 10:31 ~literat napisał(a):
    > Wszystko zależy od tych, którzy kupowali, gdy było tanio, bardzo tanio lub prawie za darmo. Mniej zależy od tych, którzy kupili pod 7 zł i dobierali po kilkuprocentowych spadkach jako superokazję :) Zainteresowanie spółką jest małe co widać nawet po aktywności na forum. Zawsze tak było a ten jednodniowy wystrzał na dużych obrotach był zdarzeniem incydentalnym .

proste a genialne

spółką interesuje się tylko literat który nie jest szczęśliwym posiadaczem akcji tejże ale doradza, komentuje, wywodzi, nawet dowodzi

genialne
    Obserwuję różne spółki oraz co się dzieje na ich forach. Nieraz mam ich akcje, czasem nie. Tak samo z innymi aktywami. Mam srebro, złoto ale też przyglądam się aktywom, których nie mam w portfelu. Zastanawiam się nad obligacjami amerykańskimi i akcjami spółek w Chinach..Myślę o krótkiej sprzedaży i opcjach .Czy to dziwne, że ktoś ma rozległe zainteresowania i czy ma tylko prawo do wypowiadania się na temat aktywów, które ma swym portfelu a na temat innych już nie? Zresztą od mojej pisaniny na forum nic nie zależy. Bardziej można mieć pretensje do Ciebie i Obywatela M .To Wy macie akcje a Obywatel ma ich dużo jak zapewnia. Wyprzedażą przyczynicie się raczej do spadków a nie wzrostów na kursie Wikany.
  • Re: Potencjał Grupy Wikana do dalszego dynamicznego wzrostu Autor: ~nowynamastersie [46.174.213.*]
    intrygujące i mało interesujące
    Ciekawy dla Ciebie jest temat o pisaniu w superlatywach o Wikanie :) No cóż gdy było koło złotówki pisałem, ze kurs będzie rósł. Gdy Porozumienie sprzedało pisałem, że mogą zrobić wszystko z kursem: zrzucić na zeta lub podbić na piątaka. Podbili. Teraz mi się wydaje , że jest trochę za drogo i raczej scenariusz z Sanwila mi tu pasuje. Czy tak będzie nie wiem. Jeśli dalej wyniki będą dobre, lub będzie kupiec to może trzeba brać akcje i liczyć na ponowny wzrost :) Napisz w końcu co Ty sądzisz brać akcje? Są dalej tanie? Jesteś tu od wieków więc powinieneś wiedzieć.
    pytaj właściciela spółki
[x]
WIKANA 0,00% 8,10 2025-10-09 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.