Nadal twierdze że przejęcia nie będzie . Cena do 20 zł obecnych mocno zaangażowanych właścicieli - którzy profesjonalnie prowadzą SGN - nie satysfakcjonuje ( a chyba na razie branżowi czy finansowi inwestorzy więcej nie wyłożą ). Wyczyszczenie i ostateczne wyprostowanie potrzebne natomiast jest do konkretnego rozwoju co w przyszłości da odpowiednią wycenę.
A dla mnie ostatni komunikat mocno uprawdopodobnił, że dojdzie do sprzedaży. Buchajski angażuje kapitał w obligacje bo jest nastawiony na szybką sprzedaż spółki do inwestora co pozwoli na szybkie odzyskanie środków z obligacji. Jeżeli sprzedaż miała by być odroczona o kilka lat to spółka nadal spłacałaby układ restrukturyzacyjny i szukała ewentualnie refinansowania w bankach.
Przestańcie z takimi bujdami o jakichś konkretnych cenach - żeby takie były to raczej inaczej było by to rozgrywane na rynku . Ja nadal uważam że szybkiej sprzedaży nie będzie, brzydkie zachowanie na rynku chyba jest pokłosiem wychodzenia inwestorów którzy liczyli na szybki deal ( przejęcie). Zakończenie umowy restrukturyzacyjnej wg. mnie nie jest przygotowaniem do szybkiej sprzedaży tylko uwolnieniem potencjału i utorowaniem drogi do normalnej pracy i rozwoju. Rynek natomiast pokazuje frustrację tych co liczyli na szybkie pieniądze ( gra pod wezwanie). Ja nadal liczę na mądrość właścicieli i ich uczciwość.
Ile spółek jest wyprowadzonych na czyściutko i nikt nie kupuje. Dobry gospodarz tak postępuje po to żeby dobrze zarabiać. A kupuje się spółki zadłużone, po to żeby wyprowadzić i wtedy zarabiać
Jeśli inwestorem miałby być podmiot zagraniczny to taki w zabagnioną spółkę nigdy nie wejdzie. Przejęcie wierzytelności przez największego akcjonariusza bardzo uprości ewentualną transakcję: jest mniej podmiotów przy stole, nie ma Umowy Restrukturyzacyjnej wraz z jej ograniczeniami, nie ma Microsoftu, itp. Buchajski wchodził po 2+ pln i w dwa lata ma 4 razy zwrot (skromnie licząc). Jeśli teraz nie znajdzie się "branżowy" to kiedy??? Obecny inwestor nie zna się na branży IT i nie pomoże w zwiększeniu sprzedaży czy udziałów w rynku, ale dzięki swoim milionom może Spółce maksymalnie uprościć życie. I to skutecznie robi. Teraz czas na odpowiedź zarządu bo nie musi już biegać do wierzycieli i banków, nie musi wypełniać setek raportów, ale MUSI skupić się na SPRZEDAŻY i nie ma już żadnych wymówek!!!!!!
dokładnie tak, nie ma co gdybać spółka jest wyprowadzona i teraz nowe kontrakty trzeba pozyskiwać obecne spadki to wynik wychodzenia zarobionych i tych którzy spekulacyjnie liczyli na szybką sprzedaż popyt cofnięty bo nie ma się co wyrywać przy takim naporze podaży długoterminowo bardzo dobra inwestycja
Wydaje mi się, że dzisiejsza sprzedaż i duzy obrót są raczej wynikiem zakończonej dziś Umowy Restrukturyzacyjnej. Częsc wierzycieli /sygnatariuszy umowy/ to były TFI, ktore kiedys miały znaczący pakiet akcji, pozniej zamienionych na obligacje i objetych UR. Jako, że dzis wszyscy zostali spłaceni, może po prostu pozbyli sie resztek akcji, zeby zamknać pozycję i wyczyścic sobie bilanse. Prawdopodobnie zapisy UR nakładały tez na wierzycieli zobowiązania, ze nie będą pozbywac sie akcji do momentu zakończenia UR, lub razącego naruszenia jej zapisów przez Społke. Tak sobie tłumaczę wczorajsze i dzisiejsze spadki zwiazane z wyjatkowo dużą sprzedaza. Bo czemu ktoś nie sprzedawał w kwietniu 100 tyś akcji po 11.50, tylko dziś po 9 zł? W kwietniu nie było jeszcze tylu pozytywnych informacji, które znamy dzisiaj, a mimo tego wczoraj i dzisiaj sprzedawano znaczące pakiety akcji. Nie sadzę, zeby krótkoterminowi wychodzili ze strata badz minimalnym zyskiem.... ALE TO TYLKO MOJE PRZYPUSZCZENIA I DOMYSŁY :-) Od poniedziałku Sygnity zaczyna nowy rozdział w swojej wieloletniej działalnośc. Maja czystą sytuację finansowa, powinni sa błyskawicznie zamienić w finansowy sukces!
Zbyt dobre perspektywy aby teraz sprzedać spółkę zgadzam się że sprzedaży nie będzie NN naciska na sprzedaż ale co oni mogą... jedynie zatrzymać wzrosty a na SGN trzeba przyjąć długą pozycję
Ciekawym "wątkiem" może być blockchain, spółka zaczyna współpracę z Billon , banki ( zagraniczne) zaczynają inwestować grube miliony w systemy blockchain do róznych celów oraz w samo przechowywanie aktywów cyfrowych na co bedzie powoli rósł popyt. Sygnity moze być pionierem i liderem w tym segmencie moze stworzyć swój system blockchain ze swoimi tokenami albo smart kontraktami - wykorzystanie moze byc przeróżne - a wyceny obecnych systemów ( takimi systemami sa np. Etherium, Ripple, Cardano itp) są kosmiczne......