Zarząd spółki Zakłady Magnezytowe "ROPCZYCE" S.A. ("Emitent" lub "Spółka") informuje, że powziął informację w Biurze Obsługi Interesantów Sądu Okręgowego w Warszawie o wytoczeniu przeciwko Emitentowi powództwa wspólnie przez 15 podmiotów ("Powodzi") w zakresie podjętej na Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu Emitenta 28 kwietnia 2021 r. uchwały nr 3 w sprawie wycofania z obrotu akcji Spółki dopuszczonych do obrotu na rynku regulowanym oraz upoważnienia Zarządu Spółki do podjęcia czynności mających na celu wycofanie z obrotu akcji Spółki dopuszczonych do obrotu na rynku regulowanym. Powodowie w czasie obrad głosowali przeciwko przyjęciu tej uchwały oraz zgłosili do niej sprzeciwy. Jednocześnie Zarząd Emitenta informuje, że pozew nie został jeszcze doręczony Emitentowi. O dalszym postępowaniu w ww. sprawie Zarząd Emitenta będzie informował w kolejnych raportach bieżących. Podstawa szczegółowa: § 19 ust. 1 pkt 10 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim
To co, czas zbierać ,będą bronic 34 -nie obronią.40 zł też nie.. Tak w ogóle to dochodzą słuchy ,że zaczyna się jadka w porozumieniu przecież tam same poczciwoty,wszyscy chcieliby sobie kupić po niecałe 27 zł. Tak jak kiedyś pisałem wartość godziwa to 140 zł i taki byłby kurs,gdyby główni akcjonariusze dbali o wycenę zamiast zaniżać kurs .
porozumienie jest dobre tylko dla wąskiej grupy tych przy korycie, którzy od dawna chcą je przejąć w całości. Juz kiedyś o tym pisałem, że po zdjęciu spółki z giełdy wszyscy "kluczowi" oddadzą prezesowi ;> za tyle ile on uzna Na przykładzie ropczyc doskonale widać jak pazerność kilku osób może wpłynąć na kurs spółki. Przy normalnej uczciwej polityce, bez ciągłego grania w kotka i myszkę kurs byłby na zupełnie innych poziomach z korzyścią dla wszystkich, a w szczególności tych, którzy od d....y strony chcą ten cel osiagnąć.
Wg mnie jedną z ważniejszych kwestii dla sądu powinna być sprawa "przywłaszczenia" sobie akcji, które miały być umorzone. Tym sposobem wprowadzając w błąd akcjonariuszy osiagnęli wyższy stan "posiadania", a po drugie tym oszustwem znacząco wpłynęli na kurs spółki, a co za tym idzie również średnią cenę co skrzętnie wykorzystali podczas ogłaszania wezwania. To jest drodzy panowie oszustwo i jeśli uznać, że sąd jest instytucją dbającą o sprawiedliwość musi te wszystkie okoliczności wziąć pod uwagę !
W skrócie prawda jest taka że: porozumienie organizuje finasowanie druga strona organizuje 5 % Ja jestem w międzyczasie ale wszyscy wiedzą, że 26,73 to za mało, ile za mało ??