1. Emisja będzie w okolicach 5,5-6 złotych. Wiele na to wskazuje. Wywiady, szybkość emisji itd. Wniosek że jej większość (jeśli nie wszystko jest już dogadana z instytucjami. Pisanie o tym, że właściciel odda udział w swojej firmie (bez znaczenia czy instytucjom czy znajomym królika) za pół darmo jest żenujące. Jemu zależy tak samo jak i nam by rozwodnienie było jak najmniejsze. To chyba proste? Że emisja jest robiona na "szybko" to bardzo dobrze. To też świadczy, że prezes wcale nie obawia się o jej powodzenie (czytaj jest już dogadany). A rosnące przychody wymagają rozbudowy magazynu już, w szczególności biorąc pod uwagę plany na najbliższe miesiące. 2. Ilość trolli (rozmawiających często z własnym alter ego) świadczy, że popyt na najbliższe dni zapewniony. W kontekście pkt 3 nie dziwi mnie to. 3. Cena emisji ma znaczenie wyłącznie krótkoterminowe. Można zaryzykować sprzedając parę k i liczyć na parę gr niższą cenę w emisji. Średnio i długoterminowo znaczenie ma tylko rozwój firmy. Zagrożeń nie widać. Szans cała masa, z rosnącym rynkiem, ekspansją zagraniczną i wejściem do spożywki. 4. Keep calm and carry on :)
Dodatkowo trole się coraz bardziej agresywni robią. Z nimi się ciężko dyskutuje bo nie przedstawiają argumentów tylko jakieś półsłówka i obrażanie ale trzeba to robić żeby te brednie prostować. Myślę, że ta nerwowość wynika ze świadomości, że nie mają czym grać tutaj. Trzeba pamiętać, że ta emisja będzie połową, a może nawet 1/3 (przy 1mln akcji) tego co zostało skupione w zeszłym roku. Ale mimo tego, że jest mała to może dać kopa rozpoznawalności. A jakby się nie udała(mało prawdopodobne moim zdaniem) to może będzie okazja do dokupienia taniej więc win win :). Ja dokładnie patrzę tak jak Ty, cena na rynku mnie w ogóle nie interesuje, stop losów nie mam (bo nie używam wcale i ze względu na rozmiar pakietu i płynność, tutaj szczególnie nie ma to sensu). Jak zbiliby cenę odpowiedni nisko dla mnie to po prostu likwiduję parę innych pozycji i dokupuję w konsekwencji zarabiając więcej. Interesują mnie tylko i wyłącznie wyniki finansowe, tempo rozwoju i perspektywy, a to wygląda dobrze. Na żadnej innej spółce nie inwestuje mi się tak przyjemnie i bezstresowo z uśmiechem na ustach :)
Widzisz zaczynasz pisać rozsądnie. Różnica tylko tak, że ja już czekam z gotować na ewentualne zbicie kursu. Będzie to dobrze nie będzie to też dobrze. Ja swoje argumenty podałem ale wyzwiska od trolli sorry mistrzu to są te kontrargumenty?
Uważasz ze ty czy jakiś inny tyo będący dłużej na spółce na prawo nazywać kogoś o odmiennej strategii trollem? I jeszcze uważasz ze zamkniemy dziób i będziemy siedzieć cicho bo tak chcesz? Wake up!
Ja już argumenty w kilku postach na temat emisji przedstawiłem i nie będę się kolejny raz powtarzał. Już ci ktoś wypomniał z czym mamy problem na tym forum mianowicie z pisaniem rzeczy niepopartych cieniem argumentu. Jakbyś napisał: Sprzedałem po 6.2 i liczę, że spadnie żeby odkupić taniej to nikt by ci złego słowa nie napisał. Ale ty wymyślasz jakieś teorie (np. o znajomych królika) próbując wywołać zjazd ceny. Nie dziw się, że wiele osób z tym dyskutuje.
Masz taką manierę nadinterpretowania słów innych osób po swojemu i wykorzystywania w swojej narracji. Ja się nie zgodziłem w swoim tekście z tobą. Napiszę może jaśniej ja obstawiam powiedzmy tak 85% emisja z max ceną 6zł, 10% emisja z ceną w przedziale 5.50-6.00 zł, 5% 5.00-5.50 zł. Emisję poniżej 5zł oceniam na skrajnie nieprawdopodobne zdarzenie, może nie >6σ ale nie miałoby to sensu. Przypisujesz mi jakieś słowa o nieszanowaniu osób myślących inaczej bo siedzę na spółce dość długo. Nigdy nic takiego nie powiedziałem. Ja atakuję argumenty (lub ich brak), a nie ludzi. Ale wiesz co może nawet przestanę używać słowa troll w kontekście naganiania na spadki tylko użyję innych słów. Ty w co drugim poście kogoś obrażasz. Ja wielokrotnie zachęcałem do pisania kontrargumentów bo taka dyskusja i spojrzenie z innej perspektywy jest cenne i można się czegoś nauczyć analizując perspektywę innych. To forum przez ostatnie kilka miesięcy pokazało, że można tutaj dyskutować merytorycznie w dobrej atmosferze. Ja już postaram się ograniczyć komentowanie w wątkach odnośnie emisji bo nic nowego nie napiszę i będzie to bezproduktywne. Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
Dyskutując z jego "argumentami" typu "spadnie bo musi spaść", "fundy muszą kupić taniej" tylko dodajemy mu powagi. A zdecydowanie nie powinniśmy. Jak to nie pomoże to zacznie pisać, że "gdzieś słyszał, że podobno spółka ma jakieś problemy i w ogóle bankructwo za rogiem". To nie jest dyskusja, to trollowanie.
@Hodler
Gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem to byś wiedział i rozumiał co napisałem nt spółki. Widocznie takie proste posty są dla ciebie nie do ogarnięcia. Powtarzać się nie będę bo już pisałem co sądzę i spółce i jak znajdziesz ze napisałem źle, słowo o core biznesie czy planach to uderzę się w piersi! A jak nie to przyznasz się żeś mitoman :)
@neuromachine
Zwróć uwagę ze pisze z jednego nicka (z logowaniem) sam na spółkach które mam walczę z pewnymi rzeczami i nigdy nikogo nie obrażam zanim ktoś pierwszy nie obrazi mnie. Wiele widziałem na gpw i stąd mój brak zaufania ale powtórzę nie będę siedział grzecznie gdy ktoś nazywa mnie trollem tym bardziej ze o biznesie spółki nie napisałem złego słowa. Chciałem zagrać sobie pod emisję i tyle a zjechano mnie tu z każdej strony... Więc luzuj człecze. Mam prawo pisać o swojej strategii i jeśli jakiś typ się z nią nie zgadza to jego prawo ale gdy mu ubliża od trollow to będę także się odgryzał.
Przede wszystkim musisz zrozumieć że to nie jest forum o twoich walkach, o twoim obrażaniu się twoim braku zaufania tylko o spółce SFD. Jak to zrozumiesz, łatwiej odnajdziesz się na forum
Wróć do mego pierwszego posta i przestaniesz się wyglupiać. Zostałem zaatakowany przez pewna grupę klepiacych się typów a teraz mi mówisz że to ja mam się odnajdywać na forum? Hehe dobre. Stockwatch, parkiet, bankier i nigdzie nie ma problemów tylko u ciebie bo ci sie wydaje ze to twoje forum :) i albo pisze tak jak ty chcesz albo jestem trollem!
Widzisz jeśli się mylę to przyznam się do tego i tyle. Odkupię akcje po 6zł a nie po 5.2-5.3 i wszystko w temacie.
Nie ma się co denerwować. Papier bardzo dobry ale widać od szczytu słabość i każdy rozsądny troszkę sprzedaje żeby odkupić taniej, bo do emisji będzie spadać, bardzo się zdziwię jeśli cena emisji będzie powyżej kursu.
@moimzdaniem i białoczerwony, jestem ciekawy jak interpretujecie zakup ok 600tys akcji spółki atc cargo po 9zł kiedy na rynku akcje chodziły po 7? czyli prawie 30% drożej.
Nijak. Dla mnie może kupować SFD i po 10zł. Ważne za ile ja je odkupię a nie za ile ktoś kupi sobie duży pakiet. To ze ktoś duży coć kupuje nie znaczy nic, zupełnie nic. Emisja może być i po 6zł i po 5,5zł. Nie ja je obejmuję. Ja mam zamiar odkupić akcje z rynku i obchodzi mnie jak rynek to interpretuje i jak wycenia emisję a nie po ile nona faktycznie będzie. Dla mnie jako akcjonariusza długoterminowego najlepiej żeby była i po 7zł, natomiast żeby rynek wyceniał ją na 5zł choć przez chwilkę :)
@ bialoczerwony1972 nie chodzi o odmienne zdania i nie chodzi o to, żeby się tylko poklepywać po plecach, ale zdajesz sobie sprawę, że Twoje wypociny nie wnoszą żadnej wartości do tego forum? Na tym forum dotychczas był bardzo wysoki poziom i dobra atmosfera i to nie dlatego, że każdy z każdym się zgadza, tylko dlatego, że są tu wnoszone wartościowe argumenty. Odmienne zdania są mile widziane i zawsze można to przedyskutować, ale poziom który prezentujesz swoją dyskusją jest żenująco niski. I może i nie jesteś typowym trollem, ale nie dziw się, że jesteś tak oceniany bo w sumie jak nazwać kogoś kto wierzy w spółkę, a trolluje, żeby taniej odkupić? Chcesz to licz na nuższy poziom i może Ci się uda, ale oszczędź nam tego ględzenia już.
Co to znaczy trolluje by odkupić taniej? To jest ten najwyższy poziom dyskusji? To są te argumenty? Możesz się nie wyglupiać?
Nie chcesz nie czytaj, omijaj moje posty. Chyba umiesz tego dokonać?
RaV, jak ktoś kupuje duży pakiet akcji z rynku jak w atc cargo prawie zawsze jest drożej, bo jakby skupił z rynku to też podnioslby cenę. Tutaj tymczasem sprzedają nowe akcje i jak widzisz cena emisyjna ustalona na 5pln A ogłosili emisję przy ponad 6. Tak więc wyszło na moje i kurs spadł. Tak jak pisałem będzie można odkupić nawet po 4.x sądzę że 4.5 absolutne minimum i następnie powrót do wzrostów
6 zł było nierealne. Uważałem, że 5,50 byłoby bdb ceną, spodziewałem się ceny w przedziale 5-5,50 zł, dlatego sprzedałem wcześniej większość pakietu (po 5,9-6 zł). Teraz pora zacząć odbudowywać pozycję.
zgadza się, myliłem się. Choć nie wiem czy tak do końca. Myślę, że dogadana cena była wyższa, ale instytucje po prostu wykorzystały majowe przychody do obniżenia ceny i było to troszkę niespodziewane.
moim zdaniem cena miała być w rejonie 6zł, może ciut niżej świadczy o tym zmniejszenie max liczby akcji emisji na NWZA Dla 5zł 2 mln akcji się na luzie by mieściło w widełkach.
I nie tyle instytucje wykorzystały bezpośrednio fakt niższych przychodów, co jego skutek w postaci niższego kursu akcji na NC