• Ubrali kogos Autor: ~Obserwator [46.204.54.*]
    Ktoś się dziś dał ubrać na prawie 18000 papieru. Wystawił po 5,75 i mu sypnęli. Potem wystawił od razu na sprzedaż po 6 i tam teraz stoi. Czy sprzeda? Może być ciężko
  • Re: Ubrali kogoś - albo nie. Autor: ~obywatel-M [37.47.15.*]
    Nic dziwnego, że ktoś chciał sprzedać mały pakiet akcji po 5,75 zł., być może potrzebował trochę grosza na wakacje. Kupujący miał kasę, to wystawił kupno, chociaż być może nie liczył. że tak szybko zrealizuje zlecenie. Wprawdzie mamy korektę, ale to nie znaczy, że nie może być jeszcze drożej. Przypominam, że byli też tacy, co sprzedawali akcje pomiędzy 2 a 3 zł. czyli dawniej po 2-3 gr. a w przeszłości cena za akcję była o wiele wyższa ( nawet 90 gr.),pomimo słabej kondycji finansowej (Mastersa ) czyli naszej Wikany. Obecnie Wikana może się pochwalić nie tylko dużym zyskiem za pierwszy kwartał 2021r. ale już może wypłacać małą dywidendę z zysku za 2020r. bez uszczerbku dla samej spółki, więc nadal będzie się rozwijać. Moim zdaniem, aktualna cena za akcję ma istotne znaczenie tylko dla graczy krótkoterminowych, natomiast dla inwestorów z większym portfelem mają znaczenie inne czynniki, w tym też podział zysku na akcję, dlatego bardziej skupiłbym się nad przyszłymi zyskami i nad płynnością finansową. Spółka ma w swoich zasobach sporo terenu pod zabudowę, a także posiada spółki córki z segmentu czystej energii, co jest w tym czasie dość istotne zważywszy na unijne dyrektywy proekologiczne. Prawdopodobnie Wikana sprzeda za duże pieniądze posiadane biogazownie co może znacznie poprawić zasobność spółki w środki finansowe, które może przeznaczyć na dalszy rozwój a także na podział zysków w postaci większej dywidendy. To też dlatego ja wolę poczekać na dalszy rozwój wypadków, niż w panice sprzedawać posiadane akcje, tym bardziej, że w dalszej perspektywie ceny za akcję powinny jeszcze urosnąć. Spodziewam się, że do końca roku możemy zaobserwować ruchy cenowe w okolicach 10 zł., co też nie oznacza, że na tym poziomie trend wzrostowy gwałtownie się zmieni.
  • Re: Ubrali kogos Autor: ~literat [193.212.24.*]
    Myślę że tu nie ma przypadkowych transakcji szczególnie na tych poziomach cenowych
  • Re: Ubrali kogos Autor: ~Gallileo [193.102.79.*]
    Ubrali, ubrali… tak, jak pisałem ze postarają się wykorzystac rewelacyjne wyniki do pobitki I tak się stało.  Handlowali sami ze sobą, bo w arkuszu byla kompletna pustka. Nie wiem ilu się złapało, ale powrot do ciszy na forum świadczy ze raczej niewielu. Jeśli nie pojawi się jakieś zupełnie niespodziewane info to obstawiam powolne obsuwanie się kursu w dół. A czy mam rację? Czas pokaże
  • Re: Ubrali kogos Autor: ~obywatel-M [37.47.15.*]
    W mojej ocenie jest to tylko typowa gra korekcyjna po ostatnich sporych wzrostach. Zapewne korekta jeszcze trochę potrwa, lecz ta zabawa może okazać się zbyt ryzykowna, gdyż z reguły tego rodzaju korekty przy małym wolumenie mogą niespodziewanie zakończyć się gwałtownym wzrostem i to sporo powyżej ostatnich szczytów. Wszystko zależy od głównego rozdającego i od nastrojów na GPW. Trzeba też dodać, że Sanwil posiada ponad 5% akcji a zarząd też się "ubrał" w akcje. - ostatni zakup za 200.000,00 zł.
    To jest dowód, iż spółka ma duży potencjał i być może po walnym sprawy się wyjaśnią, a kurs wróci na ścieżkę wzrostu.
    warto jednak pamietac że zarzad to sie ubral ale po 2,15 nie liczac ostatniego zakupu po 4 PLN, no ale on byl od Sanwilu a nie z rynku wiec na co tez trzeba patrzec trochę innym okiem
    nie zdziwilbym sie jakby pare dni temu część sprzedali powyzej 6 PLN, I odkupili ponizej 6 PLN... bo kto im zabroni... 
  • Re: Ubrali kogos Autor: ~literat [195.69.9.*]
    Chociaż może ? Euforia była po wynikach i "łowcy okazji " z zewnątrz mogli zassać trochę akcji powyżej 6 zl
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [77.252.51.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    A co ma być? Nic nie bedzie. Nic poza kolejnymi ubranymi.
    Poza tym z toba nie dyskutuje bo nie ma sensu… nie miales nic madrego do powiedzenia przy 40 gr I tak smao nie masz nic madrego do powiedzenia czy 6 PLN
    Zobacz co się wydarzyło na KGHM ! Tam przy cenie 140 czy150, albo 160 zł. był wielki krzyk, że drogo, a potem brali powyżej 200 zł.
    Oczywiście Wikana to zupełnie inny poziom ale korekta jest rzeczą normalną na każdej spółce a jeżeli spółka ma potencjał to po korekcie dalej rośnie.
  • Re: Ubrali kogos Autor: bankier55 [85.221.141.*]
    kupiłem trochę po 4 zł oddałem ok 4,80 i ponownie zakupiłem ok 5,70---powód--przełamanie 5 zł z impetem---obrotami
  • Re: Ubrali kogos Autor: ~Gallileo [37.30.16.*]
    Naprawdę uwierzyłeś że na spolce na której do niedawna nie zaglądał pies z kulawą noga pojawił się taki obrót? Przecież oni go wygenerowali sami że sobą
    czas pokaże -------zacznie spadać to w nogi------uśmiecham się bo nie będę czekał by kumulować stratę
  • Re: Ubrali kogos Autor: ~literat [213.52.74.*]
    Taką mentalność wykorzystywali starzy wytrawni gracze na wielu spółkach na GPW . Zbierali latami cierpliwie papier na swych spółkach oddzielając ziarna od plew . Teraz spijają piankę . Tacy skoczkowie to dostarczyciele kapitału . Na dłuższą metę to zła taktyka
  • Re: Ubrali kogos Autor: ~Adam [77.65.65.*]
    każda spółka to gorący kartofel,kupic i czekać na duży zysk ??Dla mnie to mineło,lepiej dziś zabrać np 8 procent i powtórnie kupić niż mieć 8 % i za chwilę np --5 %tej samej spółki
    Zależy od spółki i tego, czy została napompowana sztucznie . Czasem po dużych wzrostach , czy też próbach bicia kluczowych poziomów można część zredukować , aby ewentualnie taniej dokupić . Śmiałem się ze starego inwestora , który mówił że swoje spółki trzyma latami .Uważałem , że realizuje się mniejszy zysk i wchodzi w następną spółkę . Latałem jak pajac po spółkach a w konsekwencji te , których już nie miałem zaczęły rosnąć do poziomów o jakich sobie nie mogłem wyobrazić gdy szorowały po dnie .
    uważam, że tutaj też nie ma reguły, kazda spolka jest inna, jej historia tez jest inna I w inny sposob należy dostosowywac do niej strategię działania. jak spolka jest bardzo zmienna, z duzym obrotem I mozna ugrac nawet 5% w ciagu sesji to warto z tego korzystac, ale jak spolka jest bez obrotu i z małą zmiennością to warto postawic na konsekwencję niz skakac 
    Zgadzam się w całej rozciągłości .
  • Re: Ubrali kogos Autor: ~Adam [77.65.65.*]
    prosty przykład z ostatnich dni OPL ,moglem oddać po ok 7,40 liczyłem na więcej ,,zysk ok 7% nie oddałem spadek do 6,70 dobrałem i mogłem oddać po 7,10 nie oddalem i kurs 6,70 spokojnie można odkupić ,,,więc latami na co czekać?
    Wikana a może bardziej Sanwil jest przykładem , gdzie trzeba się było uzbroić w cierpliwość . Takich wieloletnich śpiochów jest na GPW więcej . Skoczkowie , którzy wyskoczyli już dawno przecierają oczy ile kursy tych spółek poszły w górę . Rzeczywiście na dużej płynności można próbować łapać górki i dołki . Tam się rzeczywiście gra w dosłownym tego słowa znaczeniu . Obroty wynikają często z kupna i sprzedaży w ciągu sesji .Jednak największy sukces osiągają inwestorzy , którzy inwestują w spółki z powodów fundamentalnych .Łapanie za to górek i dołków to w dłuższym czasie ruletka , gdzie zerem jest prowizja od transakcji .
  • Re: Ubrali kogos Autor: ~Gallileo [83.6.164.*]
    Nie wiem czy dotyczy to Sanwila, ale moim zdaniem na pewno dotyczy to Wikany.. uwazam ze gdyby nie w pewnym momencie zmiana prawa to tych jazd by nie bylo, spolki zniknely by wczesniej z gieldy, a drobni inwestorzy wycisnieci.. przykladow takich spolek nie bede juz wymienial, a jest ich conajmniej kilkadziesiat
  • Re: Ubrali kogos Autor: ~Gallileo [83.6.164.*]
    Oczywiscie wiele spolek w tym celu przez lata bylo sztucznie dolowanych, na Wikanie to bylo widac bardzo wyraznie zwlaszcza od 2017 roku.. powstanie porozumienia postawilo pierwsza przeszkodę, a zmiana prawa calkowicie przekreślila taką mozliwosc
    Korekta jest rzeczą normalną na GPW, która daje możliwość dokupienia akcji w t/z. dołku. Trzeba wybrać odpowiedni poziom i wtedy spróbować szczęścia. Ja oczywiście konsekwentnie wskazuję na pozytywy działania spółki i trzymam swoje akcje, gdyż uważam, że trend jeszcze nie jest zagrożony a po walnym sprawy powinny pójść w dobrą stronę. Spokojnie przyglądam się ruchom na tym papierze i widzę mocne parcie na zniżkę. Przypuszczam, że dołek jest w okolicach 4,80 zł. Ale rynek rządzi się swoimi prawami......
    Pkp smykło mi rankiem jeszcze kupiłem po 22zł teraz oddałem po 22,70 a teraz 23,20 chwila i 3 procent mniej
  • Re: Ubrali kogos Autor: ~norbi [217.173.4.*]
    groszowcem jestes, co do obrotu to moze sami a moze ktoś inny wchodzi do ''gry'' raczej wyglada t na koekte wzrostu,
    szaleństwem byłoby z mojej strony powtórnie kupować po kilkadziesiąt tys papiera----tego papiera----już to przerabiałem
  • Re: Ubrali kogos Autor: ~norbi [77.252.51.*]
    dlatego jesteś ''groszowcem'' jeszcze tu niejednych moze ten papier zadziwić, powolutku podaż maleje...zobaczymy
    Zycze zysku i "helicopter view"
[x]
WIKANA 0,00% 8,00 2026-05-15 15:14:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.