Może to już czas by zagrać na gastronomii ? Ciekawa spółka wydaje mi się jest spółka Amrest do ktorej należy min. KFC, Pizza Hut, Burger King czy Starbucks. Kurs przed pandemią wynosił 48 zł teraz to 32,50 mimo iż w poprzednim roku otworzyli ponad 80 nowych lokali(w 2019 było to ponad 200!), a w tym roku otworzą 130 restauracji Podejrzewam że gdyby nie pandemia to już w 2020 roku po tylu otwarciach i zyskach z tym związanych kurs byłby w okolicach 60 zł, a dzisiaj pewnie jeszcze wyżej. Ciekawe jest porównanie z Mcdonalds gdzie tam kurs jest teraz wyższy jak przed pandemia! Czemu tak jest ? Podejrzewam że amerykanie sa optymistycznie nastawieni co do dalszych obostrzeń, u nas sie mysli że na jesieni będzie 4 fala. Moim zdaniem zakażenia bedą rosly na jesieni ale dzieki szczepionkom będzie mniej zgonów i chorych pod respiratorem, i dzięki temu nie bedzie żadnego już wiecej lockdownu a kurs Amrestu będzie systematycznie rósł razem ze swietnymi wynikami powyżej konsensusu które zresztą sie już zaczeły w 1 kwartale. Lepiej wejść wcześniej i zaznać sporych zysków czy czekać jak wszyscy zaczną kupować. ? Mi osobiście to że kurs będzie wyższy wydaje się mega oczywiste ale nie chce nikogo naganiać zachęcam jedynie do przeanalizowania tej spółki.
Dnia 2021-06-07 o godz. 22:12 ~Cormacze napisał(a): > Może to już czas by zagrać na gastronomii ? Ciekawa spółka wydaje mi się jest spółka Amrest do ktorej należy min. KFC, Pizza Hut, Burger King czy Starbucks. Kurs przed pandemią wynosił 48 zł teraz to 32,50 mimo iż w poprzednim roku otworzyli ponad 80 nowych lokali(w 2019 było to ponad 200!), a w tym roku otworzą 130 restauracji Podejrzewam że gdyby nie pandemia to już w 2020 roku po tylu otwarciach i zyskach z tym związanych kurs byłby w okolicach 60 zł, a dzisiaj pewnie jeszcze wyżej. Ciekawe jest porównanie z Mcdonalds gdzie tam kurs jest teraz wyższy jak przed pandemia! Czemu tak jest ? Podejrzewam że amerykanie sa optymistycznie nastawieni co do dalszych obostrzeń, u nas sie mysli że na jesieni będzie 4 fala. Moim zdaniem zakażenia bedą rosly na jesieni ale dzieki szczepionkom będzie mniej zgonów i chorych pod respiratorem, i dzięki temu nie bedzie żadnego już wiecej lockdownu a kurs Amrestu będzie systematycznie rósł razem ze swietnymi wynikami powyżej konsensusu które zresztą sie już zaczeły w 1 kwartale. Lepiej wejść wcześniej i zaznać sporych zysków czy czekać jak wszyscy zaczną kupować. ? Mi osobiście to że kurs będzie wyższy wydaje się mega oczywiste ale nie chce nikogo naganiać zachęcam jedynie do przeanalizowania tej spółki.
czyli mamy sprzedać TOYA i wejść w spólkę, która wydaje ci się ciekawa? Bo skoro piszesz to tu, to chodzi Ci o TOYA, prawda?
Dnia 2021-06-07 o godz. 23:32 ~Cormacze napisał(a): > Nic nie musicie, po prostu przedstawiam ciekawą spółke z mojego punktu widzenia i tyle :)
no to w kontekście tej ciekawej spółki wolę zdecydowanie zostać na TOYA, choćby biorąc pod uwage zarówno wycenę, perspektywy i ostatnie reko. innymi słowy, na pewno nie zamieniłbym TOYA ( a rozmiawiamy na forum TOYA ) na ww przez Ciebie spółkę.
Mam 12 innych spółek w portfelu, każda z nich jest ciekawa ( dlatego je mam), ale nie mam zamiaru na nie naganiać. One tego nie potrzebują :)
sandman76 skoro wszyscy jesteśmy tutaj czyli posiadamy w portfelu TOYA to myślimy podobnie zatem powiedz jakie 12 spółki prócz TOYA masz w portfelu. Informacja to nie naganianie ale kto chce skorzysta.
Dokładnie, ja mogę wprost napisać, że oprócz Toya mam Decorę, Erbud, Auto Partner, Wielton, Decorę, Newag, Vigo, Neucę i MFO. Myślę, że bez wyjątku spółki fundamentalnie i co ważne merytorycznie spoko, bez spekuły, z dobrymi perspektywami, podobnie jak Toya. Na tym forum nie ma hołoty z CD Projektu i Mercatora, więc możemy kulturalnie powymieniać się typami.
Dywidenda 0,80 w tym roku i taka sama w przyszłym to by byla piękna sprawa. Dodatkowo przed nami doskonale wyniki za II i IIIQ wywala kurs na inne poziomy. Być może tanio już było...
Jeszcze wrócę do sprawy proponowania starszej osobie do portfela akcji Orlenu i PZU . Też uważam , że obie spółki są po solidnych wzrostach . Trochę to rzeczywiście słabe . Przecież jeśli chodziło o klucz , że proponawane mają być spółki z WIG-20 to chyba największy potencjał , mimo solidnych wzrostów, może mieć tylko KGHM. Z oczywistych względów. Kupno w okolicach 180 zł. TOYA natomiast to papier z rodzaju - must have !
Bo MFO np jest po jeszcze większych wzrostach niż pzu czy Orlen. Podobnie toya czy asbis.
Starszej osobie nic nie mówi toya. Z niczym jej nie identyfikuje a pzu i Orlen każdy Polak zna i wie jaki to wielki biznes.
Uważam że te dwie spółki w portfelu to i tak lepiej niż obligacje skarbowe czy jakiś TFI.
Jesli chodzi o MFO to po drugim kwartale C/Z wyniesie mniej niż 5 przy obecnej wycenie.
Argument ze czegoś nie kupuje bo wzrosło jest tak samo trafny jak kupuje coś bo spadło.
Liczy się wycena spółki przy określonych wynikach.
MFO w 2021 zakładam ze zarobi ok.100 mln zł. Kapitalizacja 290 mln zł.
Finansowo się wszystko zgadza co piszesz o MFO tylko ta nasza dziwna giełda rządzi się swoim prawami. Zobaczcie chociażby CCC mimo takich wyników, zadłużeń kurs trzyma się, znowu np. ASBIS czy ATENDE czy nasza TOYA nie ma siły urosnąć mimo tak dobrych podstaw finansowych.\
Dla mnie najwazniejsze sa: 1) trwalosc wyników spolki (czyli glownie sektor) 2) atrakcyjna wycena (wskaznik P/E lub inne) ale także 3`) Czy ma szanse na instytucjonalne wzrosty.
Teraz Toya - punkt 1 i 2 OK ale juz 3 lipa bo skad ma pochodzic popyt na te akcje? od ciulaczy jak my? Moim zdaniem jak nie ma potencjalu wejscia instytucji to potencjal wzropstu jest bardzo ograniczony (pomimo korzystnych punkt 1 i 2).
Co do MFO - nie jestem pewien czy pkty 1 i 2 sa spelnione. Slaby sektor mim zdaniem
ja zamiast orlenu bym GPW chyba wybrał, dość szybko zyski jej rosną a oprócz tego dywidenda bedzie solidna a w przyszłości może być bardzo solidna. PZU wydaje się być ok, Wydaje mi się, że astrata zrobiła się ciekawa bo 20% akcji w obiegu a uchwalili skup do 125 złotych, raczej 100% tu powinno być w krótkim czasie do wyciągnięcia. To spółka ukraińska ale kupił bym przynajmniej za 5. wydaje mi sie że jeszcze może quercus albo ipopemia bo caly czas napływ do funduszy idzie więc te spóki cały czas powinny zyskiwać w takich stopach procentowych.
orlen to chodzi kilkadziesiat lat w podobnych przedziałach cenowych nie uważam żeby to była spólka kup i trzymaj, to jest spółka kup jak jest tanio i leci na ryj a jak jest drogo to sprzedaj,
Dobre podsumowanie Orlenu, nie kup i trzymaj, tylko kupować tanio i sprzedawać drogo, to samo JSW, Tauron, PGE i reszta ferajny.
Co z tego, że MFO podrosło, skoro jak pisze kolega przy szacownym zysku 100 mln. rocznie kapitalizacja wyniosłaby 290 mln. ? Wiadomo, ten rok może być one off, ale nie zapominajmy, że świeżo co uruchomili rozbudowane moce produkcyjne, więc wchodzą na wyższy poziom.
Toya i Asbis po wielkich wzrostach ? Również nadal są jeszcze tanie, na Asbisie niestety pojawiło się za dużo hołoty i papier się zepsuł, ale do 30 powinien dojść. Toya na dzień dzisiejszy bez poprawy wyników 11-12 i nadal nie byłoby drogo, a niektórzy chcą wywalać po 10. Wskażcie choć 2-3 inne spółki spełniające wszystkie poniższe warunki:
- dynamiczna poprawa wyników - fajna dywidenda - perfekcyjne finanse - potężne branżowe i geograficzne możliwości rozwoju