Wywiad z wiceprezesem PGNIG trochę stary bo z 2020.10.19 ale jak najbardziej ciekawy temat dla MDI mówi w nim że spółka PGNIG chce zainwestować 65-70 mld zł w ciągu 10lat w biogazownie w Polsce! Coś mi nie chce wejść link bo bym podrzućił.
Jedna biogazownia według wiceprezesa to koszt około 30 mln złotych, czyli jak dobrze liczę to ponad 200 biogazowni rocznie coś napewno wpadnie z tego tortu dla MDI.
Gdybyś, prześledził wątek, to byś zrozumiał jedno: Z tą spółka problem nie polega na tym że oni nie mają roboty. Tylko, że na tej robocie nie potrafią zarabiać odpowiednio do swojej kapitalizacji. Myślę że wielu to zrozumiało, co prawda po jakimś okresie ale zawsze. I dopóki się to nie zmieni będzie tak jak jest., a hossa która rozkręca się na szerokim rynku tu nawet nie zaglądnie. Przypomina mi to sytuację z lat 2009-12 roku na spółkach budowlanych które przestały rosnąć mimo coraz to nowych kontraktów na różne stadiony, czy autostrady..
Tu akurat przyznam ci racje za dużo narazie nie zarabiają ale rok do roku jest coraz lepiej kwartał do kwartału również, mam zamiar posiedzieć tu do następnych wyników jeśli bedą słabe to opuszczę pokład.
Widzę, że idziesz na łatwiznę. Nikt na forum nie powie ci, gdzie na 100% zarobisz. Choć są spółki gdzie o zarobek łatwiej. Powiem Ci o moich typach. O Asbisie już wspominałam, i uważam że na koniec roku będzie sporo wyżej niż jest aktualnie choć spółka stała się ostatnio popularna i na pewno będzie mocno bujać kursem. Ale myślę że na korektach warto wchodzić. Drugim moim typem jest JSW. Tu sprawa jest prosta - przy dużej inflacji kupuj surowce a koks nie wzrósł jeszcze tak jak miedź (KGHM). A jeśli ktoś mówi, że węgiel jest przeżytkiem to nie ma pojęcia o gospodarce.
Dnia 2021-06-02 o godz. 10:55 ~paaulinka napisał(a): > Widzę, że idziesz na łatwiznę. Nikt na forum nie powie ci, gdzie na 100% zarobisz. Choć są spółki gdzie o zarobek łatwiej. Powiem Ci o moich typach. O Asbisie już wspominałam, i uważam że na koniec roku będzie sporo wyżej niż jest aktualnie choć spółka stała się ostatnio popularna i na pewno będzie mocno bujać kursem. Ale myślę że na korektach warto wchodzić. Drugim moim typem jest JSW. Tu sprawa jest prosta - przy dużej inflacji kupuj surowce a koks nie wzrósł jeszcze tak jak miedź (KGHM). A jeśli ktoś mówi, że węgiel jest przeżytkiem to nie ma pojęcia o gospodarce.
przepraszam ,dom ogrzewam wunglem , wczoraj ostatni raz póki co paliłem ,zobaczymy co nam przyroda zaserwuje . Okaże się czy zaczynamy nowy sezon grzewczy we wrześniu lub trochę później .
Właśnie o tym pisałam. Jeśli ogrzewasz dom węglem to bardziej powinieneś się interesować Bogdanką. JSW ma całkowicie inny produkt. (nie służy do ogrzewania)
Polemizowałem z opcją JSW. Przyznaję się do spekulacyjnego zakupu Coal Energy w marcu. Moja średnia to 0,89 zł. W piątek podali raport, w którym chwalą się końcem restrukturyzacji i praktycznie oddłużaniem. Stąd od kilku dni ładnie zarabiam. Dziś wygląda na przesilenie, ale myśle że dalsze wzrosty po kolejnych raportach/espi. Co do drugiej mojej spółki, czyli MDI cały czas wierze, że jej czas jeszcze nadejdzie.