• Spółki dywidendowe i portfele.... Autor: ~Inwestor_dywidendowy [94.254.186.*]
    .... spółek dywidendowych jak zwykle górą. Czekamy na dywidendy, reinwestujemy i z cygarem i whisky czekamy dalej.... Jak mawia Cejrowski.... w spokoju, mańana.... Pozdrawiam. Dywidendowy
  • Re: Spółki dywidendowe i portfele.... Autor: ~faneurotela [91.102.105.*]
    i we wtorek dokupić
  • Re: Spółki dywidendowe i portfele.... Autor: ~Fundamentalny [81.219.151.*]
    Pelna zgoda. Chcialem wlasnie założyc nowy watek na tym forum, majac nadzieje ze jest tu paru podobnie nastawionych inwestorów, którzy szukają dobrych fundamentalnie spółek przy dobrej wycenie.

Więc zacznijmy, czy możecie podzielić się w jakie spółki poza Eurotel inwestujecie? Chodzi mi tylko i wyłącznie o inwestycje fundamentalne, z istniejącymi i rosnącymi przepływami pieniężnymi, przy sektorowo niskich wycenach i najlepiej z historią dywidend.

Z mojej strony obserwuję lub już jestem w:

Vindexus: bardzo niska wycena, biznes od 2014 co roku wypłaca dywidendy poza rokiem 2020 (pandemia), niskie zadłużenie, wycena poniżej wartości aktywów netto (które są płynne, to portfele wierzytelności a nie jakies wartosci niematerialne), C/WK = 0.4 (dla porównania Kruk to 1.9x) wiec widze potencjał do wzrostu 100-200%, do tego dywidenda i poziom wyceny przy którym ciężko sobie wyobrazic spadek kursu.

Summa Linguae - inna strategia, bardziej pod zdarzenie: fundusze private equity przejęły pakiet kontrolny, mały free float, operacyjnie spolka radzi sobie dobrze, dwucyfrowe wzrosty rok do roku wiec mysle ze kwestia czasu jak fundusze beda chciały sciągnąć spolke z giełdy.

Mam tez kilka innych które obserwuje (np. PCC rokita) ale przy obecnych wycenach pomimo mocnych fundamentach nie zdecydowalem sie na inwestycje. Chętnie rozwaze spolki które wy zidentyfikowaliście. Dzieki

• Re: Spółki dywidendowe i portfele.... Autor: ~Inwestor_dywidendowy [94.254.186.*]
    Dla przykładu, Bank Handlowy, Stalprofil, PHN. Pozdrawiam. Dywidendowy
  • Re: Spółki dywidendowe i portfele.... Autor: ~Fundamentalny [81.219.151.*]
    Dzieki. Dwa z nich odpuszcze:
    Stalprofil - kurs juz ma dużo w cenie, obecna wzwyżka na cenach stali nie potrwa wiecznie, w razie odwrotu kurs powinien spaść z maksimów
    PHN - unikam spółek skarbu państwa. Anegdota odnośnie zarządzania nieruchomościami przez PHN: koło mojego domu jest ich biurowiec z dużym parkingiem naziemnym i podziemnym. W okolicy w apartamentowcach cena za miesiąc parkingu to ok 150 - max 200zł. PHN cena za miejsce naziemne: 550 zł :) Oczywiście 99% miejsc pustych, zadzwoniłem zapytać czy to nie pomyłka i czy nie widzą poziom pustostanu coś mówi o ich stawce, Pani powiedziała ze taki mają cennik i jak jest gdzieś indziej taniej to niech parkuje gdzie indziej :)
  • Re: Spółki dywidendowe i portfele.... Autor: ~Inwestor_dywidendowy [94.254.186.*]
    Zerknij na ich pbv. Pozdrawiam. Dywidendowy
  • Re: Spółki dywidendowe i portfele.... Autor: ~koneser [31.0.60.*]
    Skarbiec, Edinvest, Śnieżka, Ronson, Rawlplug, Maxcom.....
  • Re: Spółki dywidendowe i portfele.... Autor: ~J27 [91.102.105.*]
    Izostal,Amica,makarony,apator
  • Re: Spółki dywidendowe i portfele.... Autor: leshek1990 [93.105.176.*]
    Z mojej strony polecam przeanalizować:
    Decora - spółka związana z budownictwem - systemy podłogowe z materiałów sztucznych - wzrosty cen drewna jej nie straszne. Kurs od dawna w trendzie wzrostowym. Ostatnio cena wzrosła, ale wyniki urosły jeszcze bardziej i spółka nadal jest wyceniana na poziomie C/Z 6-7. Spółka wybitnie dywidendowa. Jeszcze można się załapać na 2 zł / akcję.

AC-Autogaz - spółka produkująca własnej marki kompletne systemy autogazu. Ostatnio spadła przez zmniejszony popyt i niskie ceny paliw oraz zamknięte granice (import aut został zamrożony), ale popyt na gaz w aucie ma charakter odroczony + ceny paliw drożeją. Dlatego spółka będzie moim zdaniem notować wkrótce bardzo dobre wyniki. Spółka dywidendowa.

• Re: Spółki dywidendowe i portfele.... Autor: ~AdrianMaliniak [91.236.137.*]
    polecam przypatrzeć się GenXone - biotech, który na bieżąco zarabia, powiększa przychody, alians z Diagnostyką, wczorajsza pakietówka na 25% akcji i zakupy prezesa, dywidenda 0,65 zł.
    pozdro
  • Re: Spółki dywidendowe i portfele.... Autor: ~Obserwator [31.178.220.*]
    Na BMX macie też dywidendę a spółka na wczesnym etapie rozwoju
  • Re: Spółki dywidendowe i portfele.... Autor: ~pietrek [89.64.105.*]
    Inwestujemy obecnie w Auto Partner, Toyę, Wielton, MFO, Decorę, Asbis (mam od 4 zł ;) ), Śnieżkę, Oponeo i Vercom.

Jeżeli miałbym ułożyć portfel skrojony pod dywidendy, to wyglądałby następująco:

Kęty
    Asbis
    Decora
    Ambra
    PZU
    PCC Rokita
    Lena
    Toya
    Asseco Business Solutions lub główne Asseco
    Torpol
    Dom Development lub Atal
[x]