Pelna zgoda. Chcialem wlasnie założyc nowy watek na tym forum, majac nadzieje ze jest tu paru podobnie nastawionych inwestorów, którzy szukają dobrych fundamentalnie spółek przy dobrej wycenie.
Więc zacznijmy, czy możecie podzielić się w jakie spółki poza Eurotel inwestujecie? Chodzi mi tylko i wyłącznie o inwestycje fundamentalne, z istniejącymi i rosnącymi przepływami pieniężnymi, przy sektorowo niskich wycenach i najlepiej z historią dywidend.
Z mojej strony obserwuję lub już jestem w:
Vindexus: bardzo niska wycena, biznes od 2014 co roku wypłaca dywidendy poza rokiem 2020 (pandemia), niskie zadłużenie, wycena poniżej wartości aktywów netto (które są płynne, to portfele wierzytelności a nie jakies wartosci niematerialne), C/WK = 0.4 (dla porównania Kruk to 1.9x) wiec widze potencjał do wzrostu 100-200%, do tego dywidenda i poziom wyceny przy którym ciężko sobie wyobrazic spadek kursu.
Summa Linguae - inna strategia, bardziej pod zdarzenie: fundusze private equity przejęły pakiet kontrolny, mały free float, operacyjnie spolka radzi sobie dobrze, dwucyfrowe wzrosty rok do roku wiec mysle ze kwestia czasu jak fundusze beda chciały sciągnąć spolke z giełdy.
Mam tez kilka innych które obserwuje (np. PCC rokita) ale przy obecnych wycenach pomimo mocnych fundamentach nie zdecydowalem sie na inwestycje. Chętnie rozwaze spolki które wy zidentyfikowaliście. Dzieki