§ 1. Uchwała walnego zgromadzenia sprzeczna ze statutem bądź dobrymi obyczajami i godząca w interes spółki lub mająca na celu pokrzywdzenie akcjonariusza może być zaskarżona w drodze wytoczonego przeciwko spółce powództwa o uchylenie uchwały.
§ 2. Prawo do wytoczenia powództwa o uchylenie uchwały walnego zgromadzenia przysługuje:
1) zarządowi, radzie nadzorczej oraz poszczególnym członkom tych organów;
2) akcjonariuszowi, który głosował przeciwko uchwale, a po jej powzięciu zażądał zaprotokołowania sprzeciwu; wymóg głosowania nie dotyczy akcjonariusza akcji niemej;
3) akcjonariuszowi bezzasadnie niedopuszczonemu do udziału w walnym zgromadzeniu;
4) akcjonariuszom, którzy nie byli obecni na walnym zgromadzeniu, jedynie w przypadku wadliwego zwołania walnego zgromadzenia lub też powzięcia uchwały w sprawie nieobjętej porządkiem obrad.
no trzeba będzie na walne sie udać, żeby q.. zgłosić sprzeciw
sorki zacząłem czytać złe przepisy w każdym wypadku, przynajmniej tak jest w DYREKTYWA 2004/25/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 21 kwietnia 2004 r. w sprawie ofert przejęcia Artykuł 15 Prawo przymusowej sprzedaży 5. Państwa Członkowskie zapewniają, że zagwarantowana jest godziwa cena. Cena ta przyjmuje taką samą formę, jak świadczenie zaproponowane w ofercie, albo formę pieniężną. Państwa Członkowskie mogą postanowić, że forma pieniężna jest oferowana co najmniej jako alternatywa.
Nie ma żadnego walnego. Zabiorą ci akcje i tyle. W Enerdze to było zupełnie o co innego. A co do procesu to według mnie zależy od tego ile kto miał akcji. Jeśli masz 1000 akcji to pewnie jest to niewarte zachodu. Ale jak kto miał 20 tys. to już warto się nad tym pochylić i przeanalizować szanse wygranej. Jak się sądzisz np. o 100 tys. to nie zaryzykujesz 5 tysięcy?
wiesz jak działają sady
ale jeżeli znajdzie się grupa to chętnie się do niej dołączę
niestety właściwy sąd jest w wawie
ale trudno
na impexie mnie kiedyś romek dmuchnął ale niewielka kasa
tutaj jest o co walczyć
najchętniej to bym się pod pzu podłączył
ktoś coś wie o pzu ???