• Czegoś nie rozumiem Autor: ~Rotaryy [83.9.190.*]
    Dziś jest ostatni dzień gdzie trzeba mieć akcję, żeby 8 czerwca dostać 1 zł dywidendy. Przy 4000 tyś akcji po odliczeniu podatku będzie to około 3240 zł. To dlaczego ludzie chcą dziś sprzedawać, a i nie kupują tych akcji? Może mi ktoś wytłumaczyć taki fenomen, tej bananowej republiki?
  • Re: Czegoś nie rozumiem Autor: ~miszcz [89.65.252.*]
    Sprzedają bo się nie znają, ja za dywidendę dokupię akcji.

Tesla o ile zapłaci dywidendę bo będzie to relacja 1/1600 na akcję w przypadku tej spolki mamy relacje 1/8 co łatwo można wywnioskować że cena akcji tesli jest około 200 razy droższa od firmy atende. Dalej wnioskując to jest tak jakby akcja atende teraz kosztowała 1400zł takie to mamy relacje na giełdach.
  • Re: Czegoś nie rozumiem Autor: ~Rotaryy [83.9.190.*]
    Można to tłumaczyć, strachem spadku kursu po odcięciu dywidendy jak to często bywa. Tylko jest jeden "problem", a jak nie spadnie to ból d...y będzie niesamowity??? Plujących wtedy na spółkę będzie wysyp.
  • Re: Czegoś nie rozumiem Autor: ~ms [62.87.184.*]
    Jest jeszcze sprawa z podatkiem 19%, który jest pobierany od razu przy wypłacie dywidendy i nie można go rozliczyć na koniec roku . Czyli tak na prawdę dostaniemy 0,81 zł dywidendy na akcję a odcięcie kursu będzie 1 zł. Czyli żeby nie być stratny to kurs na dzień dobry po odcięciu musi podskoczyć o ponad 3% żeby wyjść na zero. A w przypadku sprzedaży akcji po odcięciu w przypadku wzrostu kursu akcji o 0,19 zł (kwota pobranego podatku) znowu od tej wartości będziemy musieli zapłacić podatek...

• Re: Czegoś nie rozumiem Autor: ~rtomala [94.31.99.*]
    Zależy ja mam kupione akcje w IKE i dostanę całe 1 pln
  • Re: Czegoś nie rozumiem Autor: ~Mikisz [93.105.176.*]
    Dziś ostatni? a nie przypadkiem 27 maja?

"Zgodnie z podjętą uchwałą zwyczajnego walnego zgromadzenia Spółki ustalono datę 27 maja 2021 r. jako dzień dywidendy oraz datę 8 czerwca 2021 r. jako termin wypłaty dywidendy."
  • Re: Czegoś nie rozumiem Autor: ~wuj91 [91.198.217.*]
    Dnia 2021-05-25 o godz. 12:32 ~Mikisz napisał(a):
    > Dziś ostatni? a nie przypadkiem 27 maja?
    >
    > "Zgodnie z podjętą uchwałą zwyczajnego walnego zgromadzenia Spółki ustalono datę 27 maja 2021 r. jako dzień dywidendy oraz datę 8 czerwca 2021 r. jako termin wypłaty dywidendy."

nie Wodzu
    dzisiaj ostatni
    T-2
    zatem 25-26-27
    jutro odetną dywidendę ;p
  • Re: Czegoś nie rozumiem Autor: ~tomi [31.183.180.*]
    "aby załapać się na dywidendę musimy kupić akcje najpóźniej podczas trwania sesji T+2, czyli na dwa dni handlowe przed Dniem Dywidendy (przed odcięciem od kursu), a najwcześniej możemy sprzedać akcje już na kolejnej sesji, poprzedzającej Dzień Dywidendy. Nie musimy więc mieć akcji w dniu dywidendy i w dniu jej wypłaty"
  • Re: Czegoś nie rozumiem Autor: ~Nowicjusz [5.173.253.*]
    Czyli teoretycznie kiedy można sprzedać akcje z prawem do dywidendy?
  • Re: Czegoś nie rozumiem Autor: ~Ed [89.64.53.*]
    Dziś
  • Re: Czegoś nie rozumiem Autor: ~Soros [188.147.107.*]
    Wysokość dywidendy spowodowała u wielu pomysł sprzedaży przed i odkupu po spadku. Piku nie ma, więc i nie będzie adekwatnego spadku "po". Więc w sumie bilans wyjdzie na zero.
  • Re: Czegoś nie rozumiem Autor: ~Andrzej [37.225.37.*]
    Ja kupiłem akcje pod dywidendę... nawet sporo tego.Zarobilem prawie równowartość dywidendy a dzisiaj jeszcze dokupiłem spółkę która też ma ostatni dzień zakupu przed odcięciem dywidendy i za jedną kasę zbiorę dwie dywidendy A tak musiałby czekać do 6 czerwca żeby coś za to kupić
[x]
ATENDE 0,00% 3,35 2026-02-24 16:37:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.