To już po Żabce druga sieć sklepów, która zaczyna wdrażanie ładowarek. Partnerem w zarządzaniu będzie Nexity. Wiem, elektromobilność w Polsce jest w powijakach, a jeśli coś w niej rusza, to najpierw w ramach tzw. programu pilotażowego, obiecującego projektu, testu itp. Ale tak właśnie było w Europie zachodniej dwa lata temu, rok temu. Teraz jest tam duży, pięknie rosnący rynek. Przyszłość Nexity zaczyna wyglądać naprawdę interesująco.
Nexity robi wrażenie bardzo konkretnej firmy ze strategią realizowaną punkt po punkcie. Cierpliwie budowali pozycję, stworzyli własny produkt we właściwym momencie, wszystko mają przygotowane i zaplanowane, aby rzetelnie działać na startującym rynku energetyki rozproszonej i elektromobilności.
Ciekawy zestaw firm, wygląda, że współprace nawiązały nasze krajowe podmioty to akurat dobrze. Nexity i Dino już na GPW, tylko czekać jak Plugbox też wejdzie na giełde.
Nexity nie zbudowało nic. Wystarczy włączyć aplikację i ujrzymy informację Powered by "nazwa firmy na V", chciałbym wiedzieć jaką kontrolę nad aplikacją ma firma nexity. Czy nexity produkuje swoje ładowarki? Pomysł publicznych punktów ładowania to końcówka XIX wieku. Biorąc pod uwagę używanie cudzych rozwiązań, używanie cudzych ładowarek i odtwarzanie ponad 100 letniego pomysłu można uznać, że firma rozwija się bardzo powoli, w końcu mieli gotowe rozwiązanie
Czytaj posty. Nie tak dawno temu koledzy zaorali już te bzdury, tylko że wtedy fantaZy trollololo wysmarował tekst na całą stronę. Z zasady nie odpowiadam na trolling, tylko nazywam go po imieniu.
Z drugiej strony oczywiście sensownie zadane pytania, niemniej trollingowy kontekst z miejsca wyklucza ten merytoryczny. I po rozmowie. Ale może ktoś ma więcej cierpliwości i ulituje się nad "dociekliwym" sceptykiem?
Się nie znam i myślę, że do zadawania pytań to najlepszy jest czat inwestorski.
O ile dobrze zrozumiałem, Nexity jest regionalnym deweloperem Virty i ma całkiem spory udział w rozwoju tej sieci. Nie wiem, czy przypadkiem opracowana przez Nexity platforma zarządzania rozproszoną energią nie zostanie w przyszłości zintegrowana z systemem Virty, co dałoby Nexity śwetny start i silną pozycję na europejskim rynku. Jeszcze raz podkreślam, że jestem totalnym laikiem w tych dziedzinach i to co tu napisałem, wynika z moich starań zrozumienia "na chłopski rozum" naprawdę niewielu informacji o spółce dostępnych w internecie. Wspomniany czat inwestorski bardzo by się przydał.
W wersji androidowej aplikacji po wejściu w zakładkę profile zaraz obok wersji aplikacji znajduje się informacja "powered by wspomniana już nazwa firmu na V".
Mając już nazwę firmy kolejnym logicznym krokiem będzie sprawdzenie aplikacji wspomnianej już firmy, są niemalże identyczne.
(Przerosło pana/panią zweryfikowanie tej informacji samodzielnie, weryfikowanie informacji nie jest konceptem z fantasy. Nie posiadam urządzenia z systemem android ale wiem o istnieniu technologi wirtualizacji oprogramowania (to tak jak magia tylko istniejąca))
Produkcja własnych ładowarek, ta dyskusja toczy się pod postem informującym o tym, że sieć marketów Dino będzie korzystała z ładowarek firmy PlugBox.
(Tutaj zweryfikowanie tego argumentu wymagało jedynie czytania ze zrozumieniem 0 poszukiwań)
Na początku XX wieku firma Hartford Electric Light Company zaproponowała usługę szybkiej wymiany baterii (technologia ładowania baterii była wtedy zbyt prymitywna). Pomysł z końca XIX ludzie zastanawiają się jak rozwiązać problem ładowania samochodów od ponad 100 lat.
Jest pan/pani na etapie zaprzeczenia, kolejny etap to złość (przechodziłem przez to jak byłem młodszy i dowiedziałem się o tym, że mikołaj nie istnieje)
Sprawdzałem na stronie dostawcy ładowarek https://plugbox.eu/oferta/ czyli stacja City ONE jest na jedno auto. Czyli pewnie tam gdzie spodziewany jest mniejszy ruch będzie pojedyncza, a przy większych miastach Dino będzie inwestować w podwójne. Wygląda na dobrze obmyslone