• wyniki 1Q Autor: ~Novak [89.151.38.*]
    jak oceniacie?
  • Re: wyniki 1Q Autor: ~XYZ [31.0.1.*]
    przyzwoite , trudno oczekiwać w każdym kwartale progresji , ciekawszy jest komentarz zarządu do wyników i ewentualne wejście na rynek włoski , nie spodziewam się żeby wywołały wzrosty ale potwierdzają pozytywną tendencję
  • Re: wyniki 1Q Autor: ~Dudu [31.0.65.*]
    Utrzymanie wyników na wysokim poziomie i to w czasie COVIDu to bardzo dobra informacja.
  • Re: wyniki 1Q Autor: ~ASA [80.54.46.*]

Zobaczymy czy człowiek, któremu wydaje się, że dyskutują tutaj z nim fundusze i duchy przodków Dżakubasa, złoży teraz doniesienie do KFC na to, ze to chyba min Aviva tak sypała na tych poziomach.
    Jak śmieli na tych, zamiast na 60zł + ? LoL
    O ile dobrze sprawdzam i na ile jest dziś aktualne.

Co by nie mówić spółka nadal niedroga.
    Jak ktoś ma cierpliwość to trzymać.
    Technicznie - dopóki 24 nie zawalą to zamulona impreza trwa.

• Re: wyniki 1Q Autor: ~Dudu [37.248.165.*]
    Aviva? Skąd to wiesz?
    A z resztą, baba z wozu, koniom lżej.
  • Re: wyniki 1Q Autor: ~ToMike [31.0.1.*]
    Dla mnie mila niespodzianka. Wysokie zyski w IVQ i wydawało sie niski backlog w I Q oraz zachowanie kursu w ostatnim czasie wskazywało na gorsze wyniki. Ja stawiałem na 5 do 10 mln zysku. Podobnie jak w IV q stawialem na niższe wyniki. Ale dobrze sie mylić w ta stronę :). Może GJ zgłosi wyzsza dywidende na WZA?. Jeżeli nic mi nie wypadnie to zamierzam pojawić sie na WZA. Ktoś sie jeszcze wybiera?
  • Re: wyniki 1Q Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Z jednej strony: Bardzo ładne wyniki, z szczególnie dobre, jak na długi lock down. Solidna firma. Brawo Newag!

A z drugiej, co to daje akcjonariuszom z ulicy? NIC, dywidenda poniżej inflacji, wartość akcji, taka, jak na sąsiednim wątku napisał
    @Aleks: "Rating AAA, kontrakty są, c/z =5, trochę technologii i wiedzy trzeba mieć żeby zbudować lokomotywę. Tartak miałby wyższe wskaźniki. Niesamowite".

Walne? - zależy. Jak podniosą propozycję wartości dywidendy (czyli zgodnie z opublikowaną polityką dywidendową 2,63 zł) to będzie OK. Jak pozostaną przy 1 zł, trzeba będzie się pojawić, głosować przeciw i zaskarżyć uchwałę, powołać świadków, sprawdzić przepływy i takie tam. Wtedy też wyjdą inne sprawy. Firmie chyba nie jest potrzebne takie zamieszanie. Prawda?

Szanujmy się, pacta sunt servanda.
  • Re: wyniki 1Q Autor: ~AS [80.54.46.*]

Lepsze niż thriller z Harrisonem Fordem.

(agent Tomike) - "Jeżeli nic mi nie wypadnie, to zamierzam pojawić sie na WZA. Ktoś sie jeszcze wybiera" ?
    ( wtyczka operacyjna Luke Skylwaker Mandalorian PPP)  - " Walne? - zależy."

Przeczytajcie raz jeszcze odpowiedź.

" Walne? - zależy." 

No bo w sumie jakim celu wbijać na Walne ?
    Kiedy można na bankierze przez 8 lat napisać 60 milionów postów na temat manipulacji na każdej sesji (także w niedzielę), robiąc himalaje czarnego PR, a nastepnie liczyć lajki i wklejać linki do wikipedii.

Przecież na Walnym nie będą się zajmować stroną z wikipedii ?
    Chyba, że pandemia coś zmieniła, a ja nie nadążom > ?

Ewentualnie, "wtyczka operacyjna" zrozumiała - "czy masz wolne" ?
    Zamiast - czy na Walne?

Widzisz @ToMike, jest postęp w kpinach AS-a w sprawie Walnego. Już rozróżnia, że nie jesteś mną, a ja Tobą.

• Re: wyniki 1Q Autor: ~ToMike [31.0.2.*]
    Na dzisiaj wybieram sie na WZA choć nie mam juz tyle akcji co np. rok temu. No chyba że WZA odbędzie sie w jakims slabym terminie np w drugiej polowie lipca. Pozdrawiam
  • Re: wyniki 1Q Autor: ~Kot [185.34.77.*]
    Również będę na WZA nie ma bata, żadne 1 zł nie przejdzie, podobne ruchy właściciela i tu i na Mennicy
  • Re: wyniki 1Q Autor: ~ToMike [193.19.124.*]
    Na razie Panie Kocie nie wieszałbym psów na GJ ;))))). Nie znamy zdania tej grupy na temat planowanego podziału zysku na WZA. Wiele razy na WZA dywidenda była zwiekszana w stosunku do propozycji zarzadu i to z inicjatywy głównego udziałowca. Zobaczymy jak będzie ;)
  • Re: wyniki 1Q Autor: ~kot [185.34.77.*]
    @ToMike Na nikim nie wieszam psów. Oczekuję jedynie wywiązania się z własnych zobowiązań będących polityką dywidendową Newagu, o przeznaczeniu 70% zysków na dywidendy, do realizacji tego celu nie potrzeba Głównego akcjonariusza, który przyjedzie "na białym koniu" i łaskawie zawnioskuje na WZA o zwiększenie dywidendy.
    Moje pytanie jest co robi Rada Nadzorcza, widząc wniosek zarządu który jest sprzeczny z wspomnianą polityką dywidendową.
    Panowie @ToMike i @Kot obaj macie rację. Nie kłóćmy się. Wystarczy że duzi maja nas w d...
    Główny udziałowiec w przeszłości faktycznie zwiększał propozycję wypłaty dywidendy, więc może nastąpić prawo serii i atmosfera przed Walnym się oczyści. Niestety jest też ryzyko, że do Walnego tego nie zrobi i niczego się nie dowiemy. Nie miejmy złudzeń, Zarząd i GJ to prawa i lewa ręka tego samego organizmu.

Z drugiej strony racja jest w tym, że nikt nigdy nie odwołał polityki dywidendowej, a ponadto przed publikacją propozycji podziału zysków nie opublikowano żadnej racjonalnej przesłanki dla zmiany polityki lub przesunięć środków w ramach tej polityki. Żadne planowane wydatki lub prace B+R nie uzasadniają tak znaczącego zatrzymania zysków w spółce. Nie ma żadnego opublikowanego, faktycznego powodu, by część z tych zysków należna akcjonariuszom w postaci dywidendy była przejedzona na bieżące wydatki spółki w tym Zarządu (konflikt interesów). Taka publikacja zmieniająca politykę lub/i jej sposób wdrożenia powinna była nastąpić znacznie przed informacją o podziale zysków, najlepiej znacznie przed publikacją wyników za dany rok. Innymi słowy można o niej powiedzieć w stosunku do zysków 2021 wypłacanych w 2022. Tymczasem zapewniano o stabilnej sytuacji na lata 2020-2021 i rekordowych zyskach, co uzasadniało zakup akcji lub przynajmniej brak ich sprzedaży, gdy kurs notował prawie rekordy.

Jest jeszcze kilka innych spraw formalnych, które będzie można podnieść na Walnym. Tylko Forum Bankiera to nie jest czas i miejsce by je tu dyskutować. Są jednak na tyle istotne, że nawet siłowe przegłosowanie uchwały co do zaniżonej dywidendy nie musi się obronić w przypadku zaskarżenia takiej uchwały Walnego.

Innymi słowy, po publikacji wyników za 2020 roku a zwłaszcza po wynikach I Q 2021 nie zachodzi ryzyko, iż ktokolwiek zarzuci nam - mikrusom, iż chcąc godziwej dywidendy moglibyśmy "osiągnąć dodatkowe korzyści kosztem spółki lub innych akcjonariuszy". (były głupawe wpisy o "podejściu Sasina" rzekomo drenującym spółkę) Absurd niezgodny z KSH.
    Nasze oczekiwanie w żaden sposób nie godzą w bezpieczeństwo obrotu prawnego. Przeciwnie, to propozycja Zarządu w obecnym stanie faktycznym godzi w nasz interes i to bezpośrednio.

Z jednym się zgodzę również z AS-em ("scenarzystą filmowym" mojej rozmowy z ToMike, całkiem zabawnej).

Aby móc skorzystać w pełni ze swoich praw musimy być obecni na Walnym, choćby z 1 akcją. Przy czym dla istotności ewentualnej straty / szkody warto mieć minimum 501 akcji.

Polecam też przykładowy artykuł
    Zaskarżenie uchwał walnego zgromadzenia: prawo akcjonariuszy (gpwatak.pl)
    https://gpwatak.pl/komentarze-gieldowe/zaskarzenie-uchwal-walnego-zgromadzenia/
    lub to
    Jak zaskarżyć uchwałę walnego zgromadzenia? - Infor.pl
    https://mojafirma.infor.pl/spolki/spolki/spolka-akcyjna/230317,Jak-zaskarzyc-uchwale-walnego-zgromadzenia.html

Chociaż w obecnym porządku prawnym łatwo nie będzie, to wiecie, co robić.
  • Re: wyniki 1Q Autor: ~AS [80.54.46.*]

Wywiad z prezesem, dla urozmaicenia biadoleń trola o niczym.

http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/39418267,aktualny-portfel-zamowien-newagu-na-2021-rok-porownywalny-z-2020-rokiem-wywiad

Zwracam uwagę szanownej społeczności, że nie odbyła się tu żadna dyskusja na temat wyników, zmian akcjonariatu, marż !
    Śpicie ? Ja nie polemizuję, że spółka jest tania bo jest, ale najwyraźniej są inwestorzy, którzy z jakichś powodów dziękują za impreze i stąd ta zamuła. Trol ma jedną odpowiedź - ustafki.

[x]
NEWAG -2,02% 106,80 2026-03-12 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.