• Polityka dywidendowa Autor: ~Mirass [31.0.126.*]
    Poza inwestycjami, spółka chce w kolejnych latach przeznaczyć część wypracowywanych zysków na dywidendy. W ubiegłym roku spółka przyjęła politykę dywidendową, która zakłada wypłatę co najmniej 20 proc. zysku.

"Dywidenda to dla mnie osobiście kwestia ambicjonalna. Przez długi czas nie dzieliliśmy się zyskiem z akcjonariuszami, ze względu na etap naszego rozwoju" - powiedział prezes.

Co o tym sądzicie? Jakie macie oczekiwania?
  • Re: Polityka dywidendowa Autor: ~Pas [37.47.23.*]
    Wolę dostać minimum a reszta w rozwój. Nie ten etap żeby oczekiwać dużo.
  • Re: Polityka dywidendowa Autor: ~Marhoss [93.176.218.*]
    Według mnie dywidenda wzbudza spokój w każdej spółce oraz napływ nowego akcjonariatu. Zawsze dzielenie się zyskami jest mile widziane jednakże z drugiej strony patrząc na dzisiejsze espi o uruchomieniu lini kredytowej z mbanku wskazuje na to, iż firma obecnie potrzebuje pieniędzy na inwestycje więc zastanawiam się czy nie lepiej byłoby odpuścić w danym roku wypłacania dywidend.
  • Re: Polityka dywidendowa Autor: winstrol [31.0.51.*]
    firma firmą, a kto najwięcej bierze dywidendy?
  • Re: Polityka dywidendowa Autor: ~xxx [5.173.226.*]
    rozwój rozwojem, ale dywidenda musi być. Patrzcie co się stało z JWC. Przez 14 lat ani jednej dywidendy a teraz przymusowy wykup 95% taniej niż w IPO. Za rok Wojciechowski sobie wypłaci skumulowane przez kilkanaście lat zyski.

https://crowdnews.pl/wiadomosci/przymusowy-wykup-w-jw-construction-czy-to-nie-kpina-z-gieldy/
  • Re: Polityka dywidendowa Autor: ~Longterm [185.125.227.*]
    Spokojnie, wiadomo kto ma najwięcej dywidendy i jeśli on tak uznał, że taka ma być to wie co robi. Raz że dużo sam na tym zyska i nam coś też skapnie, a jak widać na rozwoju spółki nadal mu zależy i wie jak go sfinansować, część z emisji, a część pewnie z kapitału zapasowego jeśli będzie trzeba. Jeśli chodzi o linie kredytowe zwiększone z 5 na 8 mln zł w ING i te nowe na 5 mln zł w mbank, to nie są to środki na inwestycje tylko na zwiększony kapitał obrotowy, co potwierdza ogromny skokowy wzrost działalnośći i konieczność dużego zwiększenia zatowarowania u siebie i kredytowania klientów (Biedronka, Decathlon etc.). Fajnie, że w ogóle jest dywidenda, bo zawsze jest dobry znak, ale najważniejszy jest rozwój, który da nam dużo większy wzrost wartości akcji niż korzyści z samej dywidendy, a że coś będzie regularnie wpadało to taki dodatkowy miły akcent i zawsze można za to dokupić akcji.
  • Re: Polityka dywidendowa Autor: ~HODLer [31.178.214.*]
    IMO niech jak najmniej idzie na dywidendę. Jest tyle inwestycji i planów, że trzeba je finansować. Wzrost kursu jest dla mnie dużo ważniejszy, a że każda złotówka wydana na inwestycje bardzo szybko się zwróci to akurat jestem pewny.
[x]
SFD 0,72% 2,79 2026-02-27 16:46:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.