• Mam pytanie do obeznanych osob na gieldzie, Autor: ~Abc [84.187.120.*]
    Zwracam sie z prosba o pojasnienie takiemu ciemniakowi jak ja, dlaczego i skad wynika taka roznica ze;
    Wartosc ksiegowa na akcje firmy Comp to 86,47 zl, a cena akcji 54,80 zl, gdzie na wielu innych spolkach np.
    MLS- wartosc ksiegowa to 22,55 zl , aktualna cena akcji to 133zl, albo Creepy Jar -wartosc ksiegowa 52,22 a cena 843 zl
    i mnostwo innych spolek tak ma a tutaj jest odwrotnie Wartosc Ksiegowa duzo wyzsza jak aktualna cena ?
    Z powazaniem laik

• Re: Mam pytanie do obeznanych osob na gieldzie, Autor: ~Pi [95.90.237.*]
    Najczęściej o cenie akcji decyduje popularność danej branży oraz oczekiwania względem możliwych zysków. Ważniejszym wskaźnikiem niż wartość księgowa jest stosunek ceny akcji do generowanego zysku.

Jednak kiedy branża/spółka jest popularna to spekulacyjnie ceny akcji mogą rosnąć w nieskończoność, gdy natomiast sentyment do branży/spółki jest negatywny to choćbym w firmie działo się cudownie to wycena będzie zdecydowanie niższaod wartości godziwej.

• Re: Mam pytanie do obeznanych osob na gieldzie, Autor: ~Abc [84.187.120.*]
    Dziekuje za pojasnienie. Branza Informatyczna jak tutaj, wedlug mnie, ma takze wielkie pole do rozwoju.
    Szczegolnie gdy czytam o sztucznej inteligencji jak i chmurach i olbrzymich dotacjach na tego typu rozwoj z Uni Europejskiej.

[x]
COMP 0,33% 301,00 2025-09-26 17:00:35
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.