Firma ,której przychody to ponad 6 miliardów złoty w 2019 roku postanowiła opierać swoją działalność na usługach Suntechu ,który jest wyceniany na 30 mln zł.
masz rację spółka bardzo tania ale jak pisałem tu ktoś chce sprzedać akcję wiec nie urośnie do kiedy nie sprzeda niestety znów jest mniej kapitału na rynku
Mi wczoraj wpadło właściwie po tej samej cenie. Ale ponad pół dnia leżało. Dziś sprawdzałem arkusz zleceń i trochę się wyjaśniło. Tutaj "baton" to jest zlecenie na 20000 akcji, czyli dość śmieszne pieniądze, a tak to większość zleceń nie przekracza 4k akcji, po obu stronach. Więc sterowanie kursem jest bardzo proste.
No niestety rankingi popularności spółki mówią same za siebie. Ludzie wolą coś co już ostro rośnie niż firmy tanie z fundamentami. Jak nie ma zainteresowania szerszego rynku to i ktoś może robić sobie z kursem co chce. I tak od ponad 2 miesięcy idziemy bokiem ,a wolumen w tym czasie to 1,8 mln sztuk przy FF 7 mln akcji.
Najgorsze jest to ,że tu kursem kręci jeden z głównych akcjonariuszy i to jest żałosne.
Nie masz na to żadnych dowodów, a ostatni raport tego nie potwierdził. Jedyna logiczna koncepcja jest taka, że ktoś przekroczył próg 5% i zszedł zaraz poniżej niego, żeby uniknąć zgłoszenia. Sam tak zrobiłem kiedyś na innej spółce oczywiście, więc jest to sytuacja dopuszczalna. Obecność kogoś pod progiem 5% tłumaczyłaby pewne agresywne zagrywki, na które główny akcjonariusz nie ma czasu - a i zapewne ochoty, bo to przecież poważny człowiek.
Nie mam wiedzy żeby twierdzić kto tu steruje a domysły należy zostawić dla siebie. Ale przy takiej płynności to nawet ciężko mi będzie mój pakiet sprzedać bez uwalenia kursu lekko co mnie martwi trochę, ale na szczęście nie planuje sprzedaż na razie
Nie obrażaj się, PG. Wiatrak ma rację. Dyskutujmy o zachowaniu kursu i możliwych przyczynach, wymieniajmy domysły i strzępki wiedzy. Żalenie się na płynność bo tobie "ciężko będzie sprzedać, chociaż na razie nie planujesz" zostaw dla małżonki.
W dniu 11 marca było wystawionych 864k akcji w 1 zleceniu a więc dużo ponad 5%
Aby z niego zejść ktoś musiałby sprzedać 67k akcji.
Tymczasem na sesji tego dnia wolumen wyniósł 41k akcji
Z wystawionego batona na 864k sztuk było wyskubane raptem kilka kilo.
Krótko mówiąc, w związku z brakiem komunikatu o przejroczeniu progu przez innego akcjonariusza - oczywiste jest to ze ten pakiet nalezał do jednego z głównych
Chyba obowiązuje zasada D+3, a w kolejnym dniu obroty były większe. Ja swój pakiet ( powyżej 5% ) zmniejszyłem właśnie w trzecim dniu od przekroczenia i BM odpowiedziało, że nie muszę o tym informować. KNF nie pytałem. Oczywiście mógł wystawić główny - a potem odkupił to co uszczknięto - i suma do raportu się zgadza. Najmniej prawdopodobny wariant to ten, że świadomie podaje inny stan posiadania - bo to już byłoby oszustwo.
Rozporzadzenie MAR jasno reguluje te kwestie
Obowiazek informacyjny o zejsciu lub przekroczeniu progu musi byc ogloszony w terminie maksymalnie 3 dni od daty zdarzenia.
Pierwsze slysze aby ktos mial 3 dni na to zeby zredukowac ilosc akcji.
A jednak ... Przekraczasz w dniu D - ale rozliczenie jest w D+3. Spytaj o to w swoim BM - może moje było niekompetentne w tej kwestii ( nie będę się upierał, ale jeśli ktoś przekroczy próg na przykład przez pomyłkę i zejdzie ze stanu, to brak informowania o tej pomyłce jest bardziej rozsądny niż publikowanie dwóch przeciwstawnych komunikatów ).