• Komentarz po wynikach - gratulacje dla akcjonariuszy Autor: axn [83.24.39.*]
    Moi drodzy właśnie skończyłem drzemkę - patrzę w ekran i miła niespodzianka jest raport !!!
    Wynik jest imponujący (drugi co do wielkości w historii spółki) - potwierdza to tezy o przesunięciu sprzedaży z końca roku na 1 i...również 2 kwartał 2021. Umacnia to również moje przekonanie o tym, że zarząd wie co robi i doskonale przewiduje koniunkturę - znacznie lepiej niż Kernel, który oddał marże na tłoczeniu w Q4 -bo nie przewidział w kontraktowaniu takiego rajdu na surowcach (nie będę tego komentował bo wymaga to większego elaboratu.
    Wcześniej w kilku postach wklejałem wam wykresy z cenami oleju i ziarna słonecznika, z których ogólnie wyprowadzałem wniosek, że marża na tłoczeniu jest wysoka - znacznie wyższa niż ta, którą podawał Kernel w swoim raporcie - po Q4 niestety ta opinia nie miała wielu zwolenników i chyba się nie przebiła, a szkoda, bo wiele osób wtedy wyciągnęło niewłaściwe wnioski zamykając pozycje - szkoda również że nie mamy informacji jak wygląda marża na tłoczeniu fizycznie z bezpośredniej relacji spółki - może napiszą coś w miesięcznych notach podawanych na stonie. Odnośnie samego przesunięcia wyników, to jestem skłonny przychylić się do tezy Stefana. Przychody w tym kwartale nie są aż tak duże jakich sie spodziewałem, gdyby wyniki z Q4 przesunęły się tylko na Q1. Analizując pokaźny poziom aktywów oraz zwiększający sie efekt bioelektrowni, śmiem zakładać że ten wynik jest wypracowany w Q1 a efekt przesunięcia będzie widoczny również w Q2 (przynajmniej w znacznej części) . W Q3 raczej spodziewam się czyszczenia zapasów i niskich przychodów a Q4, za tezą Rolnika, powinien być również rekordowy. Reasumując gratuluję, tym którzy nie zwątpili w spółkę i przewidzieli ten scenariusz - po dzisiejszym raporcie widać, siłę Agroligi. Ten raport jest również swoistą nagrodą i potwierdzeniem stawianych tez i otwiera nam drogę do realizacji ponad 8 milionów EUR zysku netto w 2021 czyli podwojenia wyniku z 2020. 
  • Re: Komentarz po wynikach - gratulacje dla akcjonariuszy Autor: ~troll_bez_akcji [217.11.128.*]
    Jestem ciekaw jak zareaguje kurs spółki jutro na takie wynik. Aktualnie praktycznie wszystkie ukrainki idą z wynikami na rekordy, ale rynek zdaje się tego nie zauważać. Mam cichą nadzieję że agroliga będzie tą iskra która roznieci ogień na wig ukraina.
  • Re: Komentarz po wynikach - gratulacje dla akcjonariuszy Autor: axn [83.24.39.*]
    Bardzo ciekawy temat poruszyłeś. Jest taka teza, że cała Ukraina jest rozgrywana globalnie - da sie to uargumentować na bazie przeszłości. Jeśli się to potwierdzi, to na Agrolidze mamy niebawem all-time high (ATH) ale tego wątku nie rozwinę - warto jednak się poważnie nad nim zastanowić.
  • Re: Komentarz po wynikach - gratulacje dla akcjonariuszy Autor: ~Stefan [79.184.238.*]
    Jedyne co mnie "uwiera" w tym raporcie to skala wpływu różnic kursowych na ostateczny wynik. W 1Q20 mieliśmy -2417 a w 1Q21 +533 co razem daje 2,95 mln EUR różnicy w zysku. Wychodzi na to, że wystarczy obserwować kurs EURUAH (w 2Q mamy ponownie lekkie osłabienie) i wynik za kolejny kwartał jest mniej więcej znany. W 2Q20 strata z tego tytułu wyniosła 1 157 tys. EUR.
  • Re: Komentarz po wynikach - gratulacje dla akcjonariuszy Autor: axn [83.24.39.*]
    różnice kursowe raczej w większości globalnie odnoszą sie do przeszacowania aktywów i wpływają na poziom C/WK. Jak przeliczysz zyski z 10 lat i je zsumujesz to poziom aktywów nie będzie im równy a zniekczałcony różnicami kursowymi. Dlatego raportowany majątek Agroligi jako WK jest znacznie zaniżony w stosunku do stanu faktycznego - taki dodatkowy bonus - tak to interpretuję.
  • Re: Komentarz po wynikach - gratulacje dla akcjonariuszy Autor: tokio100 [91.189.61.*]
    Dnia 2021-05-17 o godz. 23:57 axn napisał(a):
    > Reasumując gratuluję, tym którzy nie zwątpili w spółkę i przewidzieli ten scenariusz - po dzisiejszym raporcie widać, siłę Agroligi. Ten raport jest również swoistą nagrodą i potwierdzeniem stawianych tez i otwiera nam drogę do realizacji ponad 8 milionów EUR zysku netto w 2021 czyli podwojenia wyniku z 2020. 

Dziękujemy i również gratulujemy:)
  • Re: Komentarz po wynikach - gratulacje dla akcjonariuszy Autor: korben [77.115.81.*]
    Wyniki sa swietne, mam nadzieje ze teraz sie zacznie dlugi i stabilny trend wzrostowy. Jest na to szansa, bo podejrzewam, ze korekta ktora mamy za soba glownie wyrzucila z akcjonariatu graczy/spekulantow nie znajacych wartosci fundamentalnej Spolki.

Latwiej by bylo opierac sie na fundamentach gdyby raporty byly bardziej szczegolowe. Bo ze olej zatrzymali w zeszlym roku zeby drozej sprzedaz w tym to mozna bylo podejrzewac po raporcie rocznym, ale pewnosci nie bylo. Przy lepszym raportowaniu wiedzielibysmy ile zeszlorocznej produkcji sprzedali w q1 a ile zachowali (lub luz sprzedali) w q2. Raportowanie sie poprawi po przejsciu na GPW, wlasciwie to przed - w prospekcie, czego spodziewam sie jeszcze w tym roku.

Co do Kernela, ktorego tez mam i to tez duzo, to mimo podobnego profilu jest to inna firma. Przede wszystkim jest ogromna i rownomiernie pokrywa caly proces produkcji - od zasiewu do spedycji. I sa 2 efekty tego. Ze wzgledu na wielkosc trudno takiej firmie elastycznie sie dostosowywac do zmiennej sytuacji a do tego ze wzgledu na bezpieczniejsza strukture czuja sie pewniej i maja mniejsza motywacje by szybko reagowac. A Agroliga musi trzymac reke na pulsie, bo tloczy olej nie tylko z wlasnego surowca - musi zabezpieczyc dostawy, przewidywac ceny, kontraktowac. Jak widac radzi sobie z tym rewelacyjnie :). Przy obecnych kursach akcji Agroliga ma lepsze perspektywy (powiedzialbym, ze znacznie - jakby podrozala 2x to bylyby podobne) i oczywiscie wieksze ryzyko.
  • Re: Komentarz po wynikach - gratulacje dla akcjonariuszy Autor: masekrut555 [89.231.194.*]
    Żeby się nie okazało, że po raporcie Agroligi bardziej urośnie Astarta niż Agroliga, bo będzie wstyd..

• Re: Komentarz po wynikach - gratulacje dla akcjonariuszy Autor: ~Stefan [79.184.238.*]
    Rakiety nie ma, ale ja się nawet cieszę. Dobrałem.
  • Re: Komentarz po wynikach - gratulacje dla akcjonariuszy Autor: ~rolnik [91.230.17.*]
    panowie, ten raport to nic, wobec Q4 2021... cierpliwosci.
    to nie covidówka.
  • Re: Komentarz po wynikach - gratulacje dla akcjonariuszy Autor: ~Rob [31.0.41.*]
    Zakładam ok.70 mln.zysku w 2021 roku kapitalizacja 77 mln.więc pod koniec roku będziemy zarobieni
[x]
AGROLIGA 0,00% 21,00 2025-10-24 15:28:54
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.