To dobrze, można uzbierać interesujący Cię pakiet w dobrej cenie , obroty na poziomie warzywnika , ciężko zebrać nie podbijając ceny.Rynek w końcu dostrzeże i tą spółkę.Spokój i cierpliwość.
>> Jakim cudem o tej spółce jest tak cicho? Ja to widzę tak. Spółka działa super, świetnie zarządzana, zarobiła w 1kw 3mln, ma na koncie 4mln i jeszcze 8mln w należnościach, tylko, że …. na dywidendę wyda .... 140 tysięcy!! Cena wynosi 60pln, a na RN proponuje 7 groszy dywidendy, czyli 0,12% !! Nie 0,12, nie 12%, ale - 0,12% - ile masz prowizji w BM od transakcji ?
Perspektywa jest taka: Za 2021 będzie miała 12milionów zysku (wzrost o 1000%) i wypłaci na dywidendę... może nawet warto pomarzyć ... 70 groszy :)
To w jakim celu miałbym kupić więcej akcji, jeżeli dostanę za rok maks 1% zwrotu z kapitału przy inflacji 5-8%? Są dwa modele, które wydają mi się OK: - LVC - regularna, przewidywalna dywidenda w wysokości 50% zysków i organiczny wzrost o 40%r/r. - DAT - zero dywidendy, same straty i nowe emisje, ale w perspektywie sprzedaż całości za kilka lat za miliard dolarów
Kompletnie nie rozumiem spółek, które stosują model pośredni: ani nie płacą dywidendy, ani nie ma w planie odsprzedaży całości za duże pieniądze i wszystko jest dynamicznie reinwestowane, a kasa leży na koncie. W dodatku, jeżeli właściciele pracują w firmie to w dowolnym momencie kasa z konta spółki może powędrować do pracowników i zarządu w postaci podwyżek, premii, albo nowego samochodu za (sic!) 140tysięcy, a nie przez dywidendę.
To co ma być perspektywą zarobku dla akcjonariuszy? Akcjonariusze są właściwie zbędni. Skąd ma być głośno o spółce? …ale oczywiście to tylko mój pogląd.
uwazam, ze model DataWalk jest tutaj rowniez do przyjecia, wystarczy ze zalapia kilka lub kilkanascie dobrych kontraktow i wtedy cala firma moze pojsc nawet za 1 mld pln, nie pogniewalbym sie.
A Ty nie wiesz, że na giełdzie kupuje się przyszłość? Spółka od początku zapowiadała, że na dywidendę przeznacza 10% zysku. Resztę inwestują w rozwój i słusznie. Passus jest na początku drogi ale zawsze dzielił się z akcjonaruszami. Dobre nawyki należy chwalić a nie się czepiać.
>> Dobre nawyki należy chwalić a nie się czepiać. Ale ja się nie czepiam, tylko piszę, dlaczego uważam: świetna firma, doskonały produkt, a jest o niej cicho. Gratuluję Panu Prezesowi sposobu prowadzenia biznesu, naprawdę zazdroszczę zespołowi inżynierów umiejętności i wiedzy, ale prezentuję też moją perspektywę inwestora. Zakładam, że to raczej model DAT.