• Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [89.70.153.*]
    Co do wolumenu, o ktorym jeden kolega tu dzis pisal :) na wielu spolkach jest podobna prawidlowosc : przed zmiana trendu, czesto widzimy okres wygaszania obrotow - okres nuzacej, trwajacej dla wszystkich zbyt dlugo, rozproszonej akumulacji.

Druga sprawa jeszcze lepsza jest taka : kiedy spadki zaczynaja hamowac, a jednoczesnie spada wolumen, to dla rynku jest sygnal - nie ma ofert sprzedazy na nizszych poziomach, a to najczesciej zwiastuje zblizajace sie odwrocenie trendu. Ja dodam od siebie, ze w naszym przypadku wolumen jest tez wynikiem zakladania batonow, a w tak zawezonym polu cenowym, jest oczywiscie mniejsze pole handlu, jakiekolwiek naturalne ruchy kursu np. po dobrym raporcie, sa czasowo blokowane lub masywnie zasypywane, co widzielismy nie raz. Ale to nie koniec.

Co ciekawe, jesli wszystkie zlecenia sell ponizej batona sa bardzo krotko na arkuszu (jak u nas w ostatnich dniach), to oczywiscie znaczy, ze na poziomach pod batonem jest presja kupujacych. Zreszta sam baton stawiany jest wlasnie kiedy batoniarz wie, ze bedzie presja na wzrost kursu - kilka dni temu sentyment na Blircie zaczal sie poprawiac i bylo ryzyko, ze kurs zacznie naturalnie rosnac, a poniewaz batoniarz nie ma jeszcze pelnej walizy, to zaklada relatywnie duze, blokujace zlecenie sell - batona (czesto WUJa, czyli ukrywa prawdziwa wielkosc zlecenia), woli nawet czesc akcji nisko puscic (np.17.68), bo liczy, ze odkupi pozniej jeszcze nizej niz baton, po zatrzymaniu woli kupujacych brakiem lokalnego wzrostu kursu - to jego ryzyko. Kiedy presja kupujacych jest zbyt duza, przesuwa batona wyzej lub duzo wyzej - wcale nie chce sprzedac calego zlecenia tak nisko. Strategia batoniarza odnosi sukces, kiedy czesc batona zostanie rozebrana, ale popyt zgasnie na tyle na batonie, ze nie bedzie mial sily odjechac mocno ponad batona. Wtedy batoniarz zaczyna manipulacje od nowa, zanizajac kurs pojedynczymi, liczy, ze tym zlamie wole kupujacych i oddadza mu co wczesniej kupili nieco wyzej. I tak w kolko do czasu, az ma uzbierane pod korek, wtedy siedzi na walizach i czeka, obserwuje jak surfer, ktory siedzi na swojej desce wyczekujac ksztaltu swojej fali na horyzoncie, kiedy widzi ja w oddali, zdejmuje batona, sam pcha sobie do mordy troche papieru, zeby zrobic pierwsze zielone swiece, a potem juz leci do gory samo. I tam zaczyna sie dystrybucja.

Odbieranie malejacego wolumenu na hamujacych spadkach, jako jednoznacznie negatywnego, jest zasadniczym bledem poznawczym osob bez podstawowego doswiadczenia lub manipulacja tych doswiadczonych.

Zeby sie przekonac, ze maly wolumen moze byc zwiastunem czegos dobrego, jeszcze raz sprawdzcie wolumen Blirta przed poprzednimi wzrostami. Luty 2020 wolumeny tygodniowe kilka tysiecy akcji (duzo mniej niz teraz) - potem nagly skok na 90 tys i 900 tys. a wzrost kursu prawie 1000%, czerwiec 2020 wolumen na tygodniowej flaucie poprzedzajacej wzrosty to 27 tys. akcji (mniej wiecej tyle co teraz), potem skok na 200 i 400 tys. i wzrost o prawie 300%, i to samo w pazdzierniku 2020, wzrost okolo 1000% po flaucie. A dwa miesiace temu w marcu, przed wzrostem ponad 50%, byl dzien kiedy wolumen to bylo 1555 akcji i tez slyszalem o warzywniaku :))

Od statystyk zawsze sa wyjatki i gdyby jej ufac bezgranicznie, to okazaloby sie, ze kiedy wychodzisz na spacer z psem to macie statystycznie po trzy nogi. I jak to na BMX napisal Anavrin, kto chce na 100% wiedziec jaki bedzie kurs za miesiac, to jest prosty sposob, niech wejdzie do maszyny czasu, przeniesie sie w lipiec, wroci i napisze na forum jaki bedzie kurs. Wpis jak zawsze jest tylko zacheta do dyskusji, a nie porada inwestycyjna. Nie do wiary jaki mi sie elaborat zrobil. Sponsorem tego postu powinien byc producent batonow.
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Budgie [178.235.181.*]
    Świetne Kolego - jakbym był producentem batonów mialbys paletę gratis :-) A poważnie - spółka ma przyszłość widać to po wynikach a dywidenda zachęta dodatkowa... Tak długich elaboratów pisać nie potrafię jadnakoz uważam że w tym co napisałeś jest sporo racji... Właśnie wysiadłem z DOLORIANA a tam kurs... Z przymrużeniem oka:-)
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~z_Venus [91.227.156.*]
    Dnia 2021-05-15 o godz. 22:22 ~Budgie napisał(a):
    > Świetne Kolego - jakbym był producentem batonów mialbys paletę gratis :-) A poważnie - spółka ma przyszłość widać to po wynikach a dywidenda zachęta dodatkowa... Tak długich elaboratów pisać nie potrafię jadnakoz uważam że w tym co napisałeś jest sporo racji... Właśnie wysiadłem z DOLORIANA a tam kurs... Z przymrużeniem oka:-)

Kuba pisze takim językiem i tak rozumie giełdę, że ja nie jestem pewna czy jest zwyczajnym inwestorem. Może się mylę :)
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [89.70.153.*]
    Jestem zwyczajny, dlatego czesto pisze zeby traktowac mnie jak amatora, bo nim jestem. Jak wielu z nas zle ocenilem sytuacje niedawno i to pewnie nie ostatni przypadek. Pisac sie staram naprawde jak najmniej. Dzieki za komentarz. Dobrej niedzieli.
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [89.70.153.*]
    :) Dzieki ze przeczytales. Cwiczymy cierpliwosc.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.182.158.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Mars [89.64.83.*]
    Szokujące jest to jak dużo jest wpisów naganiających na sprzedaż akcji w momencie gdy są na dnie / zbliżają się do dna. Mi wystarczyła jedna taka akcja żeby nauczyć się, że to nie działa :) Dlatego teraz trzymam swoje, a nawet sobie dobieram choć mam już chyba za dużo :)
    Mars, zgadzam sie, tez mialem takie doswiadczenia. Ostatnia rzecz jaka sie powinno robic to podejmowac decyzje na podstawie komentarzy na forum, czy to trolowania czy naganiania, czy wysublimowanego czy chamskiego. Ale kazdy wpis moze byc wieksza lub mniejsza inspiracja do 'czelendzowania' stawianych tu tez, w zaciszu domowym. Mnie trole i naganiacze sprowokowali do niejednej analizy, z czego zawsze sie czegos nauczylem. Grunt to nie kupowac i nie sprzedawac na poziomie emocji wywolywanych postami na forum. Podejmowac decyzje tylko po dyskusji z zarzadem wlasnej firmy inwestycyjnej, czyli z samym soba :)
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Mars [89.64.83.*]
    Pierwszym moim kontaktem z "inwestowaniem" był lekko ponad rok temu zakup 3 walut za sumarycznie prawie 20kzł w momencie gdy wszystkie 3 były na szczytach :) Oczywiście zaraz po kupnie zaczęły spadać, a ja za chwilę wszystko sprzedałem. Sparzyłem się, po jakimś czasie wszedłem w akcje i dalej szereg błędów. Ale mam nadzieję, że czegoś mnie to nauczyło. Dużo bardzo czytałem w międzyczasie na ten temat, obserwowałem, PITowo zakończyłem 2020 stratą ponad 16kPLN, ale nauka kosztuje. Nie spamowałem na fejsbuczkach pytaniami typu "jak inwestować" tylko starałem się wszystkiego nauczyć sam. Zobaczymy jaki będzie skutek :)
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Ss [94.172.180.*]
    No i z nowy majæ potężny problem 2107 akcji na sprzedaży
    -200.
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Ss [94.172.180.*]
    Do piątku mogą się uporać
    Mars kiedy mysle o mojej pierwszej inwestycji to kiwam glowa z niedowierzaniem co zrobilem. :) Mialem rzeznie na papierze. Ale przeczekalem, nic nie umoczylem, no poza czasem. Mowi sie ze poczatkujacy inwestor musi kilka razy wyczyscic konto maklerskie. Nie wiem czy to prawda, ja bylem raz bliski. Ss w koncu cos optymistycznego :) Ja mysle ze baton z 17.82 zniknie jeszcze szybciej.
    Haha poszło w dòł
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Miki [5.173.48.*]
    Zobaczcie sobie na 4 spolki na B ( kto myslacy to wie o ktore chodzi ) i ich wykresy i obroty z godz 10-12, oraz na wykres wklejanej tu co chwila i nie tylko tu GENOMTEC. Jakie wnioski ? Wg mnie ten sam kapital zaniza na 4B jednoczesnie pompując G :) . To takie moje poczucie humoru :) Pozdro dla myślących :) Szkoda tylko tych naiwnych co zawisna na haku G :) To takie tylko moje gdybanie, a Wy co o tym myślicie? :) Wiem mialem tu już nie pisac :) Zrobilem wyjątek bo jestem ciekaw opini Kuby Pozdro :)
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [5.173.140.*]
    Czesc Miki, tak widzialem. Na Genomtec dobre info, ale wyglada troche na pompe. Moze byc placz. Normalnie zasypaliby covidowke po dobrym espi, wiec jakby to powiedzial Kermit nalezy byc ostroznym. :))
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Miki [5.173.48.*]
    No cóż tam widocznie covid sie nie kończy:) Pozdro
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [5.173.140.*]
    Jeden zero dla Ciebie. Ale wlasciwie to za nisko, no ale dam Ci fory :))
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~z_Venus [91.227.156.*]
    Zastanawiam się ,kiedy zarząd Blirta zdecyduje się na przejście zNC na rynek główny. Warunki już raczej spełniają.
    Na pewno przed przejściem cena wzrosłaby znacząco i płynność oczywiście też.

A jak na razie pat . :)
    Jeżeli niski wolumen ma zwiastować wzrosty, to chyba są one już bardzo blisko, bo 21 akcji w 2,5h to chyba swoisty rekord :)
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Pati [91.227.156.*]
    Odświeżam ten wątek dla przypomnienia, ponieważ ostatnie dni to beznadziejny marazm .
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Pati [91.227.156.*]
    Nocny marek jestem i chyba już nie mam komu powiedzieć "dobranoc",więc już na rano - Dzień Dobry ! :)
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~ChwałaZapakowanym [89.64.36.*]
    Siedzi tu człowiek i tak patrzy jak na tę polską pogodę, ale w końcu przyjdzie lato.
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [5.173.141.*]
    Ja wlasnie stoje w kolejce po bulki. Mniej pisze bo robota sie zwalila akurat na wiosne jak zawsze. Dzieki za podbicie. Tak wyglada wymeczanie. Niski wolumen moze byc wynikiem totalnej manipulacji papierem, wkurzac moze ale ja czekam, to moja kasa. Przeczytajcie artykul z facebooka Blirta. Ja tam znajduje wazny watek o tym ze Blirt skupia sie na uzyskiwaniu wszelkich mozliwych certyfikatow na swoje produkty. Czyli z firmy lokalnej ewoluuje w globalna z topowej jakosci produktami. Dalej inwestuja we wlasne produkty. To dobrze, chce zobaczyc tego efekty. Milego dnia. :)
    Akcjonariat świadomy wartości swoich akcji, to ważne. A w ostatnim czasie pokazał się z dobrej strony. Tak trzymać, a będzie dobrze .:)

Nie obserwowalem dzis namietnie, ale na moje oko to batoniarz widzi kilka smacznych zlecen sell powyzej 17.78, wiec ustawia batona nieco pod nimi i poluje. Czeka az te zlecenia powyzej batona zostana przestawione ponizej batona. Liczy ze czekajacy na sprzedaz wymiekna widzac, ze zlecenie ktore jest przed nimi w kolejce jest duze, a wszystko trwa za dlugo i do tego kurs robi male nurki w dol do jakiejs psychologicznej granicy. Wiec mordziaty kupuje z dodatkowym rabatem. Wykres moze przyjmowac wtedy ksztalt zwezajacego sie trojkata ku gorze (baton jest przestawiany coraz wyzej) lub ku dolowi (baton przesuwany jest coraz nizej) i wszystko wokol jest odkurzane przez batoniarza - odkurzacza :) To jedno z mozliwych wyobrazen tej sytuacji, moga byc tez inne.
    Dobre Kubuś z tym batoniarzem, nigdy by mi to nie przyszło do głowy. Ale chciałabym zobaczyć jego minę, jak mu ktoś to zbierze któregoś dnia jednym ruchem.:) Wg RSI( cały czas jest nisko) raczej szykuje się wystrzał w górę, a kurs na 20,xx zł.

P.s. Rozśmieszyłeś mnie miło z rana tymi "bulkami", musisz dużo ich zjadać na śniadanie, jak to człowiek lasu. Ciekawe czy długą brodę też masz? :)
    Nie gniewaj się ale to takie fajnie rubaszne, a nawiasem mówiąc o tej godzinie to ja przewracam się dopiero na drugi bok . Sorry, to tylko subiektywne myślenie sowy .:))))
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~morelka [83.6.243.*]
    Dnia 2021-05-26 o godz. 11:07 ~Pati napisał(a):
    > Akcjonariat świadomy wartości swoich akcji, to ważne. A w ostatnim czasie pokazał się z dobrej strony. Tak trzymać, a będzie dobrze .:)
    >

Tak, tak Pati trzymam swoje akcje i nawet nie robię kółeczek ;) teraz nie mam czasu aby stale zaglądać na notowania. Kobiety z Venus chyba nie przeoczyły takiej okazji :) pozdrawiam moją ulubioną inwestorkę, choć czasami starłyśmy się ostro w bojach :))

Dnia 2021-05-26 o godz. 19:35 ~morelka napisał(a):
    > Dnia 2021-05-26 o godz. 11:07 ~Pati napisał(a):
    > > Akcjonariat świadomy wartości swoich akcji, to ważne. A w ostatnim czasie pokazał się z dobrej strony. Tak trzymać, a będzie dobrze .:)
    > >
    >
    > Tak, tak Pati trzymam swoje akcje i nawet nie robię kółeczek ;) teraz nie mam czasu aby stale zaglądać na notowania. Kobiety z Venus chyba nie przeoczyły takiej okazji :) pozdrawiam moją ulubioną inwestorkę, choć czasami starłyśmy się ostro w bojach :))
    >

Tak Morelko spółka warta potrzymania przez moment w skali Wszechświata. :)

Do zobaczenia na Venus ! :))

No to ładny dodruk akcyjnej po 10 groszy.Miałem kupować po 15,dobrze że nie kupiłem
    Niespełna 2%, potężna ilość, prawda?
    Jeszcze miesiąc do WZA,
    potem 1 lipca dzień kiedy trzeba mieć akcje na dywidendę ( czyli 29 czerwiec )
    ok 1 lipca espi o sprzedaży w II kwartale,
    następnie wypłata dywidendy.

Akcje pojawią się jak z po walnym załatwią wszystkie procedury,więc raczej na jesień .

Tak to widzę .:) Oj bedzie się działo fiu fiu ! :)))

Też czekam na lipiec :)
    Coś mało spadło,tylko 3%
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Mars [5.173.170.*]
    W którym miejscu widzisz spadek o 3%?
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Mars [5.173.170.*]
    Coś musiałem ominąć, dzień na który trzeba mieć akcje to 01.07, a wypłata 31.07?
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~ChwałaZapakowanym [89.187.189.*]
     Zgodnie z projektem uchwały dzień ustalenia dywidendy został wyznaczony na 01 lipca 2021 r., a dzień wypłaty dywidendy na dzień 09 lipca 2021 r. 
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Mars [83.24.119.*]
    Dziękuję.
    Kuba , jeśli nie udzielasz się na forum z mojego powodu, to przepraszam. Pisz bo jesteś forumowiczom potrzebny, Twoje wpisy są wartościowe, nie to co moje bazgroły . Pozdrawiam.
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [94.254.212.*]
    Mars nic podobnego :) Czasem nie pisze, ale zagladam. Patrzac na moj status long to jestem tu nawet za czesto. Trzeba pozwolic zeby trawa spokojnie rosla. Ostatnio znow skupiam sie na fundamentach, bo one sa najwazniejsze na long, ale patrzac na ostatnie tygodnie na wykresie to mozna zauwazyc kilka pozytywnych technicznych aspektow, ktore sa stosowane przez czesc inwestorow jako wazne sygnaly do zakupu. Pierwszy : od 21 kwietnia, czyli od ponad miesiaca wskaznik A/D, czyli wskazujacy czy papier jest akumulowany czy dystrybuowany jest jednoznacznie w trendzie akumulujacym - linia A/D wzosi sie systematycznie przez ostatni miesiac. Czyli wedlug tego wskaznika, od miesiaca papier jest skupowany przez rynek. Ale na wykresie jest to prawie niewidoczne - co moim zdaniem jest prawidlowe kiedy skupujacy nie chce zdradzic tego zdarzenia do czasu zakonczenia akumulacji na zalozonym niskim poziomie.

Druga sprawa : tez 21 kwietnia na RSI spada ponizej ograniczenia 30 i szybko wybija je od dolu. To jest przyjmowane przez rynek jako dobry znak. Od miesiaca RSI potwierdza to zdarzenie, powoli nabierajac sily. (To ma tez miejsce na moim zmodyfikowym, bardziej rygorystycznym RSI od standardowego). Inne zdarzenia techniczne to wskaznic MACD jeden z najczesciej stosowanych pokazal 13 maja sygnal kupna i od tamtej pory buduje zielona strefe.

Kurs jest od miesiaca manipulacyjnie zamrazany w okolicy 17.80, co widac na wykresie jako prawie poziome gorne ograniczenie dla swiec. A z dolu moim zdaniem jest wszystko szybko zbierane. To tyle na kolanie :) Jak zawsze pamietajcie ze jestem amatorem, to sa moje osobiste rozkminki i nie sa porada inwestycyjna. Uciekam, ale bede zagladal. Aha, Ss nie kupiles po 15 bo kurs od ponad pol roku nie byl na 15. A spadki widzisz juz nawet kiedy kurs rosnie, za duzo siedzisz przed kompem. :) A kupujesz na moje oko wlasnie tutaj po 17+, zreszta nie Ty jeden. Strzala.
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [94.254.212.*]
    Pati to bylo do Ciebie. Sorry. Nawet niw wiem o czym mozesz pisac wiec zupelny luz. :) Ty tez pisz co Ci sie podoba a co nie na Blircie. Nie raz Twoje wpisy byly dla mnie ciekawe. Zreszta kazdego, nawet w watkach w ktorych sie nie udzielam.
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Mark13 [77.252.47.*]
    Niski wolumen...1 akcja, puśćcie te 120 na dobry początek.
    Niestety musisz czekać na niecierpliwego. My jesteśmy stali w uczuciach .:)
  • Re: Niski wolumen : zwiastun konczacych sie spadkow? Autor: ~Mark13 [77.252.47.*]
    No i poszło,w końcu czas zakupów
    Co to poszło?Do 15 jeszcze daleko.Teraz jest drogo
[x]
BLIRT 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.