• Dopiero co wszedł raport za kwiecień Autor: ~Poldek [89.64.48.*]
    A ja już się zastanawiam jak fakt, że z początkiem Maja zaczęli działalność w Czechach wpłynie na wyniki w następnych miesiącach.

Zastanawia mnie też, czy na spotkaniu inwestorskim z Prezesem padnie może jakieś ciekawego info dotąd nie ujawnione, z którym czekał na ten webinar. Jak sądzicie?
  • Re: Dopiero co wszedł raport za kwiecień Autor: neuromachine [83.10.22.*]
    Rok temu marzec i kwiecień to były pierwsze naprawdę rekordowe miesiące, a teraz udało się zwiększyć znacznie wynik względem nich o odpowiednio 45% i 29% (choć patrząc na problemy z dostawami wydawało się że będzie jeszcze lepiej). Silny trend wzrostowy jest kontynuowany.
    Co do czatu to był kiedykolwiek wcześniej czat z prezesem? Ja śledzę spółkę bardzo dokładnie od roku i przez ten czas chyba tylko jeden wywiad video kojarzę. Co tam może być trudno powiedzieć. Bardzo ważne konkrety raczej nie bo to musi iść komunikatem ale myślę że będzie na temat ekspansji zagranicznej i przejścia na główny rynek. Jeżeli to będzie czat inwestorki na jednym z dużych portali branżowych to może to przyciągnąć nowych inwestorów.
  • Re: Dopiero co wszedł raport za kwiecień Autor: ~Mario [5.184.206.*]
    A to nie będzie czat stricte inwestorski?
  • Re: Dopiero co wszedł raport za kwiecień Autor: ~Poldek [89.64.48.*]
    Zauważ, że pomimo tych 45% i 29% to zarówno za marzec jak i kwiecień były po 23 mln z hakiem.
    Chodzi o to, że poprzedni Kwiecień był w 2020 najlepszym miesiącem, co można zobaczyć w poprzednich raportach - i ciężko było z tego zrobić kolejne 45%.

Myślę, że można bezpiecznie założyć, że te minimum 23mln będzie powtarzalne w najbliższych miesiącach.
    Osobiście myślę że będzie jednak więcej.
    Z tymi Czechami za Maj to nie wiem jak będzie bo dopiero zaczynają, ale może będzie 24-25 mln.
    Natomiast spodziewam się, że miesiące wakacyjne będą lepsze.
  • Re: Dopiero co wszedł raport za kwiecień Autor: ~Longterm [185.125.227.*]
    Pamiętajmy, że kwiecień tylko 30 dnia vs marzec 31 i wtedy wyszłoby praktycznie 24 mln zł. Dodatkowo jeszcze w kwietniu były Święta (jeden dzień wolny plus cała otoczka Świąt), co też mogło trochę pomniejszyć obrót. To i tak jest super wynik z tymi +29% vs 2020 gdzie tak jak przedmówca napisał kwiecień 2020 to był bardzo mocny miesiąc. W maju i czerwcu powienien być pozytywny efekt otwarcia galerii handlowych (część sklepów SFD mieści się w galeriach), dodatkowo otwarcie siłowni na koniec maja, robienie formy na lato, na pewno na wiosnę i przed wakacjami też większa odwiedzalność Decathlonów, ogólnie powrót do normalności. Dodatkowo sprzedaż w Czechach (pewnie na początek to nie będzie jakiś kosmos, ponieważ trzeba na to trochę czasu, ale z każdym miesiącem powinno być coraz lepiej) To i tak wszystko tylko będzie dodatkowym paliwem, natomiast i bez tego widać, że SFD będzie realizowało dalszą ekspanję nie tylko w Polsce, ale i zagranicą, czego efekty stoponiowo powinny być zauważalne w wynikach. Akurat lipiec, a szczególnie sierpień były w zeszłym roku trochę słabsze, więc nie ma co pompować bańki pod poszczególne miesiące. Niemniej jednak Q2 2020 był najmocniejszy, a Q3 mimo słabszych miesięcy urlopowych był drugi pod względem przychodów w całym roku. Ja osobiście śledzę spółkę na giełdzie od października 2020 i nie pamiętam, żeby był jakiś czat/webinar z zarządem, więc uważam to za pozytywny sygnał. Widać, że Spółce zależy na zwiększeniu rozpoznawalności i przyciągnięciu nowych inwestorów. Dla mnie ulobioną komunikacją SFD znalezioną na Linkedin, która mówi mi wiele nt. przyszłości SFD jest post z przed 2 miesięcy informujący o powiększeniu magazynu oraz dyskusja z jednym z obserwujących pod tym postem. Cytuję: SFD: "Nasza firma rozwija się na wielu obszarach. Sprzedaż i marketing są dla Nas bardzo ważne, ale sprzedaż nigdy nie będzie realizowana bez odpowiedniego zaplecza logistycznego. Ogromne gratulacje dla naszej Logistyki za powiększenie naszej przestrzeni magazynowej do rozmiaru ponad 7000m2! Jeszcze kilka lat temu 1500m2 było szczytem marzeń. Teraz już szykujemy się na coś większego... " Obserwujący: "Kiedy 10000m2? Za rok, dwa? :)", SFD: "Obawiamy się, że 10 000m2 nie rozwiąże problemu... długofalowo celujemy w coś znacznie większego ;) ". I tego się trzymajmy:-)!!! 
  • Re: Dopiero co wszedł raport za kwiecień Autor: winstrol [185.238.206.*]
    ale bez ściemy. w '20r kwiecień chyba też miał 30 a marzec 31 i mieli wyższe przychody w marcu.
    widzę inny wielki plus. procentowo wciąż rosną o ok 30% od lat ale nominalnie kiedys wystarczyło na to +1mln a teraz 5mln. to trzeba obsłużyć i tu wielki wzrost organiczny firmy widzę
  • żadna ściema Autor: ~HODLer [31.178.214.*]
    po prostu zeszłoroczny kwiecień był efektem pandemii. Teraz tego efektu nie było ani w stosunku do marca 2021 ani do kwietnia 2020. Ot, cała filozofia. Przychody utrzymane na na rekordowych poziomach. To chyba dobrze? Może ktoś spodziewał się +50% ale to nierealne. Zobaczymy co w maju. Liczę na utrzymanie 23 mln i będę zadowolony. Nie ma się co podniecać 1 dobrym czy też bardzo dobrym miesiącem. Liczy się trend, a ten jest niezagrożony :)
  • Re: żadna ściema Autor: neuromachine [83.10.22.*]
    Ważne, że mamy dalej średnio około 140% r/r, a sprzedaż zagraniczna się jeszcze nie rozkręciła więc pole do wzrostów jest. Przy średnich przychodach miesięcznych 23.5 mln mamy 282 mln rocznie więc większy przychód niż obecna kapitalizacja spółki czyli około 261 mln przy cenie akcji 6.18 zł. Przypominam, że akcji mamy 42190910, a na bankierze jest błąd. Przy tak szybko rosnących przychodach może się okazać, że zobaczymy efekt skali i wzrośnie rentowność, a 0.5% większa rentowność to około 1.4 mln zysku netto rocznie więcej.
  • Re: żadna ściema Autor: neuromachine [83.10.22.*]
    Wykrakałem z tym wzrostem rentowności. Rentowność sprzedaży (ROS) wzrosła z 6.12% w roku 2020 do 8.34%. To jest game changer. Ja zakładałem rentowność w przedziale od 6% do 6.5% i widziałem spółkę jako okazję. Teraz to nie ma siły, dwucyfrówka w najbliższych miesiącach zbliża się wielkimi krokami. Przy tym wyniku rentowności zakładając przychody 282 mln rocznie (23.5 mln miesięcznie) mamy potencjalny zysk netto 23.5 mln co by dawało c/z 11.1 przy cenie akcji 6.18 zł. Jak dla mnie na tle konkurencji e-commerce jest to mega okazja. Mamy wzrost rentowności o około 36% (2.22 p.p.). Gratuluję wszystkim akcjonariuszom. Na większości spółek byłyby widły górne dzisiaj po takim wyniku ale to SFD, tu jedziemy po kilka procent jak walec powoli ale do przodu :)
  • Re: żadna ściema Autor: ~Inwww [37.47.24.*]
    W przyszlym roku przychody pod 400mio ROS około 10%, zysk netto 40mio vs obecna wycena c/z 6.5
[x]
SFD -1,43% 2,76 2026-04-29 16:47:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.