Zacznijmy od cytatu z raportu: "Mennica Skarbowa S.A. to obecnie największy na polskim rynku diler złota inwestycyjnego, a także srebra i innych metali oraz kamieni szlachetnych".
Jestem zaskoczony wynikami, pozytywnie oczywiście. Są to wyniki za 1Q-2021, gdzie Mennica Skarbowa sprzedawała złoto (i srebro + inne towary) w większości zakupione wcześniej, czyli przed końcem 2020 roku...
Porównam sytuację na złocie do rynku stali, gdzie obecnie trwa wielka hossa - od 1Q-2021 ceny stali zaczęły mocno drożeć i wszystkie spółki stalowe pokazują teraz wielokrotnie wyższe wyniki vs 2020 r., - mocno drożeją (Bowim, Drozapol itp.) - działa to na zasadzie, że firmy kupowały taniej towar a sprzedają drożej. Oczywiście w takich sytuacjach popyt gra kluczową rolę - jest bardzo mocny w stalówce teraz i to procentuje...
Kolejny cytat z raportu który był publikowany w maju 2021, czyli 2Q: Zaspokojenie ogromnego popytu, jaki panuje obecnie na rynku złota, wymaga bowiem zgromadzenia towaru w celu płynnej realizacji sprzedaży. Jak to się mówi - w życiu trzeba planować, sprzedać drogo, tanio kupować ;-)
Na Mennicy Skarbowej miałem dużego "stracha" przed wynikami, bo jak wszyscy wiemy ceny złota od lata 2020 do lutego 2021 systematycznie spadała, czyli nastawiony byłem, że musieli obniżać ceny sprzedaży towaru w okresie raportowanym (zgodnie z trenem i konkurencją) a ponieważ zatowarowani byli wcześniej po wyższych cenach, więc spodziewałem się, że słabo może być z wynikiem... Po cichu liczyłem, że w raporcie za 1Q-2021 pokażą przynajmniej 3 mln zysku netto, a tu "niespodziewajka" jest 4,5 ale należy zaznaczyć i podkreślić, że z odliczonym podatkiem za ten okres, bo wcześniej Mennica Skarbowa rozliczała podatek inna metodą i kwoty z tego tytułu były śladowe w raportach kwartalnych....
Mennica Skarbowa wypracowała lepszy wynik za 1Q-2021 niż za 1Q-2020 - to jasne!
Tak naprawdę raport za 1Q-2021 to najlepszy raport w historii Mennic Skarbowej! Wszystkie pozycje są poprawione - bravo Pan Żołędowski, bravo Aga (nie znam tej dziewczyny, ale Ona wie co robić, żeby zarobić - tak samo zresztą jak Pan Prezes) - przepraszam Pani Prezes za bezpośredniość, bravo wszyscy Pracownicy Mennicy Skarbowej, z wyróżniającym się (co najmniej w mediach) p. Jackiem Jakubiukiem.
Szczególnie cieszy wzrost skali działalności (obroty za 1Q-2021) - ponad 200 mln PLN - to już nie jest "deptanie kapuchy"... To zazwyczaj zostaje, a marża zależna jest od otocznia rynkowego, które od marca 2021 znowu zaczęło sprzyjać (złoto po zaliczeniu podwójnego dna na wykresie mocno się wybiło i ciągle rośnie), dlatego jest szansa, ze % marży będzie wyższy w kolejnych okresach, a obroty zrobią swoje....
Moim skromnym zdaniem w 2022 roku mamy szanse na 1 miliard obrotów, jeżeli trendy się utrzymają. Jak inflacja wystrzeli ( co jest bardzo prawdopodobne), to nawet jeszcze więcej. Co do marży - przyjmijmy ze będzie to po środku między 1Q2020 (marża bardzo wysoka) i 1Q2021 (marża bardzo niska), to z wyliczeń wychodzi tak: 1Q-2020 przychody 120,67 mln i 5,56 ml (4,6%) ale trzeba wyraźnie zaznaczyć, ze praktycznie bez podatku. 1Q-2021 przychody 201,60 mln i 4,51 ml (2,28%) już po podatku który stanowił kwotę ok. 1.285.000,00 PLN vs ok. 52 .000,00 PLN rok do tyłu... Średnia marża to jakieś 3,46% - od miliarda przychodów to daje (o ile tak będzie - tego nie wiem) około 34,6 mln zysku netto, więc na 1 akcję około 33 PLN - przy dzisiejszej cenie za 1 akcję to daje C/Z na poziomie ok.106,8 / 33 = 3,24.
Uważam (ale się mogę oczywiście mylić), że za rok akcje Mennicy Skarbowej mogą "chodzić" w okolicach 2 razy wyżej niż teraz, a więc ponad 200 PLN.
Brawo! Dzięki za świetne podsumowanie. Spółka jest aktualnie mocno niedoszacowana, może za mało wokół niej rozgłosu, ale na razie to dobrze, można akumulować, Czasem coś spuszczą do koszyka jak 01.04 i 13.05.21, tym lepiej, można tanio dobrać.
Bardzo ciekawa lektura, wydaje mi się (ale może warto o to zapytać na następnym czacie inwestorskim), że jeśli Mennica towaruje się w czasie, kiedy cena złota jest wysoka, to traktuje później te zapasy jako "rezerwę" tak, żeby nie generować straty. W tym biznesie są dwa modele sprzedaży - kupujesz od ręki po cenie jaka jest teraz, albo ryzykujesz i kupujesz "na termin" - to jest z terminem realizacji do 15 dni roboczych. W tym okresie sprzedawca daje cenę niższą, niż obecna, ale ryzykiem dla kupującego jest to, że cena może spaść w ciągu tych 15 dni.
Jakoś tego nie czuję, żeby lecieć na północ potrzeba nowych inwestorów, a nie spełniły jak to było rok temu. Wiele spolek.dobrze rokuje,ale rozgłosu brak.
W BTC i inne krypto to raczej spekulanci, nie inwestorzy ładują ;) Ja sam posiadam jakiś portfel kryptowalut, ale to jest taka kwota, której nie żal by mi było przehuśtać. W ostatnich dniach spadki były bardzo dotkliwe, po forach kryptowalutowych jest panika, nawet widziałem posty gdzie ludzie wprost się odgrażają Muskowi. A on tylko powiedział to, co wszyscy wiedzieli.
I właśnie dlatego, że jedna osoba, jednym wpisem w mediach społecznościowych potrafi zachwiać całym rynkiem, to jest to bardzo ryzykowna gra.
Propozycja dywidendy za 2020 r. 6 PLN/akcję (ca. 5,6%). Bardzo ładnie. Zwróćcie uwagę, że pozostawiona kwota niepodzielonego zysku tj. 4 160 400,00 PLN, wynosi równo 4 PLN/akcję.... :-) A złoto rośnie, a Mennica konsoliduje już długo... ;-)
Dnia 2021-05-15 o godz. 08:03 ~Hacked_by_Ghost napisał(a):
>bravo Pan Żołędowski, bravo Aga (nie znam tej dziewczyny, ale Ona wie co robić, żeby zarobić - tak samo zresztą jak Pan Prezes) - przepraszam Pani Prezes za bezpośredniość, bravo wszyscy Pracownicy Mennicy Skarbowej, z wyróżniającym się (co najmniej w mediach) p. Jackiem Jakubiukiem.
Powiało wazeliną jak z siedziby TVP.
Dalej zajmujcie się brylowaniem w mediach i na płatnych występach u jutuberów zamiast zająć się rozwojem firmy. Mogę przyjąć zakłady o wyniki raportu za drugi kwartał. Po nim cena akcji będzie już dwucyfrowa. Pozdrawiam.
oby tylko zarząd nie wpadł na pomysł pozyskania kapitału przez dodatkową emisję akcji, zobowiązania w raporcie wzrosły kilkukrotnie, były zakupy jesienią sprzedaż kilkukrotnie w tym roku nie. na NC emisja chyba jest prostrza niż na głównym, tak więc czekam na info z walnego
Wyniki bardzo ładne za 2Q-2021 - ponad 200 mln obrót i blisko 5 mln PLN zysk netto Akcji mamy ca. 1 mln tylko wszystkich. Zwrócić należy też uwagę na 5 mln PLN dodatnich przepływów operacyjnych w ub. kwartale. Mennica rośnie - rośnie stabilnie i mocno, co pokazują obroty i zyski z ostatnich 2,5 roku: 2019 1Q - 51 mln PLN zysk 0,4 mln PLN 2019 2Q - 39 mln PLN zysk 0,6 mln PLN 2019 3Q - 75 mln PLN zysk 1,8 mln PLN 2019 4Q - 69 mln PLN zysk 0,7 mln PLN 2020 1Q - 121 mln PLN zysk 5,5 mln PLN 2020 2Q - 89 mln PLN zysk 2,7 mln PLN 2020 3Q - 135 mln PLN zysk 6,9 mln PLN 2020 4Q - 185 mln PLN zysk 3,1 mln PLN 2021 1Q - 202 mln PLN zysk 4,5 mln PLN 2021 2Q - 225 mln PLN zysk 4,7 mln PLN
W planach: - we wrześniu dywidenda - 9,61 PLN na akcję (uchwalona) - 2021 - przejście na główny parkiet - uruchomienie platformy do kupna i sprzedaży online metal szlachetnych Dołożę link do ciekawego artykułu dot. kontraktów terminowych na złoto z wczoraj (dla młodego wojska dodam, że Mennica Skarbowa handluje złotem fizycznym) .... 3. Manipulacje papierową ceną, które zostaną znacznie ukrócone ze względu na implikacje Basel III, dają świetną okazję do zakupów fizycznych metali, na które od piątku popyt wystrzelił (wieść gminna niesie, że kolejki zaczęły się pojawiać nawet u nas pod mennicami).
Rok temu cena akcji kształtowała sie na poziomie 200 zł, teraz jest to 100 zł. Wnioski nasuwają się same.... ;-)