Były takie czasy podczas bessy że C/Z dla olbrzymiej ilości spółek wahało się w tych granicach więc nie ma co się dziwić. Kto miał trochę oliwy w głowie to akumulował. MCI od tych czasów urósł 300%. Na tle rynku MCI wciąż ma bardzo atrakcyjną wycenę. Pozdrawiam
a ja jutro tu widze 21 zł..... Kiedyś były inne czasy, inna mentalnośc, wartość pieniądza... Teraz MCI ma perspektywy, gdyby tutaj był wiekszy ruch, to cena akcji spokojnie wynosilaby ponad 30 zł
Wszystko OK. Ale już 5 maja pisałem https://www.bankier.pl/forum/temat_re-cisza-przed-wynikami,46724003.html że z raportu PV za 1 kw. 21 można policzyć wzrost NAV (niezrealizowany zysk na certyfikatach EV i TV) na poziomie ok. 42 mln. Po rezerwie na podatek odroczony dawało to 34 mln zysku netto. Nihil novi.
potwierdzam, pisałeś - w sytuacji podawania wartości certyfikatów stanowiących istotne aktywa MCI sensownie by było aby MCI raportowało razem z raportem o wartości certyfikatów albo przynajmniej podawane były szacunki wyników
Dnia 2021-05-13 o godz. 08:14 ~invest napisał(a): > potwierdzam, pisałeś - w sytuacji podawania wartości certyfikatów stanowiących istotne aktywa MCI sensownie by było aby MCI raportowało razem z raportem o wartości certyfikatów albo przynajmniej podawane były szacunki wyników
Tych raportów już więcej nie będzie. Ich publikacja była związana z publicznymi obligacjami MCF funduszu PV. W pn zostaną ostatecznie wykupione przed terminem.
Zwykle tak jest po ogłoszeniu wyników już się przyzwyczaiłem. Tu trzeba patrzeć długoterminowo na AT ciężko grać. Kupić i zapomnieć ale to jest najtrudniejsze.
@AGE Od połowy 2018 do połowy 2020r mieliśmy ciągłą bessę na maluchach? :) No ja cie proszę! https://stooq.pl/q/?s=mci_pe
@invest Kiedyś MCI raportowało. wyceny certyfikatów ale KNF zmieniło przepisy i nie może podawać publicznie. Są dostępne tylko dla posiadaczy certyfikatów!
Sprzedają ci co uważają, że 0,7 NAV to maksimum! Też byłem zafascynowany wynikami w 2012 i potem przez kolejne lata. Teraz gram pod wyniki, pod exit np z Morele! Wyniki nie mają tu znaczenia bo nie one powodują dyskonto lub jego brak. Przyczyny leżą gdzie indziej i moc Swig80, a słabość MCI pokazuje to niedowiarkom! W swoich analizach Noble wyraźnie to podkreśla, zresztą sam Czechowicz niejednokrotnie o tym wspominał na webcastach!
MCI to fundusz dla chcących grać pasywnie nie mają czasu lub pomysłu w co zainwestować ,śledzić co się dzieje na giełdzie. Czechowicz za nas dobiera firmy do portfela i dobrze mu to idzie. Więc nie martwią mnie ewentualne spadki i o wyższe poziomy w przyszłości jestem spokojny. Tym bardziej ,że cały czas napływa kasa na giełdę TFI I PPK. I będzie napływać .Likwidacja OFE też dołoży swoją cegiełkę. Nie można wykluczyć też kolejnych wezwań na akcje.
Wieloletnia hossa wszystko rośnie nawet największe śmieci lecą w kosmos. Wskaźniki C/Z dochodzą do 30. Zobacz jak wyglądał wykres MCI 2003-2008 A była to firma tak strzelam na oko 10 razy mniejsza niż obecnie. Jeszcze u fryzjera, sklepie w kinie nie słyszę o giełdzie. Więc nie jest to czas na ubieranie ulicy tylko akumulowanie. Do euforii daleko.
Tia.... Wtedy Czechowicza nikt nie znał (teraz już znają i widać jaki jest akcjonariat, widać też to po kursie Answear pomimo 2 rekomendacji) MCI było swieżutką spółką, OFE łykało wszystko, a kropkę nad i dołożył ówczesny program motywacyjny (sprawdź sobie jaki i po jakiej cenie mieli obejmować akcje)
Chciałbym, żebyś miał rację.... Już nie dyskutuję bo porównywanie wykresów do lat 2003-2008 to wiesz co ..... :)
Mam odmienne zdanie rosły wszystkie firmy nawet te, które nie zarabiały i nie miały programów motywacyjnych. MCI zarabia wciąż rosną aktywa i będą rosnąć dalej i jeszcze mamy skromną dywidendę antyinflacyjną 3% licząc od bieżącego kursu a to że MCI jest niedowartościowane uważam za okazję inwestycyjną. Rakiety się nie spodziewam. ale myślę że przynajmniej dojdziemy do górnego ograniczenia kanału wzrostowego. Myślę że przed dywidendą możliwy jest jeszcze skup akcji chytrus będzie chciał zachować jak najwięcej dywidendy dla siebie. Najpierw połączenie z PEM ,skup, dywidenda. Skoro nie wierzysz Inco w rozwój MCI to po co trzymasz akcje. Przecież jesteś zarobiony sprzedaj i się nie męcz. To samo pisałem młodemu. Powinno się kupować akcje z którymi dobrze się czujesz jest tyle innych fajnych spółek.
Sprzedałem! Odkupiłem tyle, że PEM bo cena była atrakcyjniejsza po komunikacie o Pigu. Pakiet nie duży, więc powoli dobrałem własnie PEM. Czekam na exit Morele. Teraz twój post brzmi rozsądnie. Na long term MCI to idealna inwestycja, będzie rósł NAV i kurs +dywidendy ale fajerwerków nie będzie. Tu ani wyniki ani rekomendacje ani napływy do TFI ( które trzymają się z dala od Czechowicza) rakiety nie zrobią.