• 2 sesje do raportu. Jak myślicie jaki wynik? Autor: daw1985 [37.30.14.*]
    Ja uważam że 5 mln byłoby optymalnie. Poniżej 3 mln lecimy na łeb na szyje. Powyżej 5 mln lecimy w górę.

Jak obstawiacie?
  • Re: 2 sesje do raportu. Jak myślicie jaki wynik? Autor: ~newman [31.60.1.*]
    Poniżej 2óch na 99%
  • Re: 2 sesje do raportu. Jak myślicie jaki wynik? Autor: ~Andrew [93.158.232.*]
    bedzie ok 2-3 mln, dlatego nie ma pompki na kursie, bardziej bede ciekaw Q2.

Gdzie duzo bardziej do świadomości tłumu wrócil temat inflacji, zbiegło sie to ze wzrostem złota. Dlatego pod to gram, Q1 nie bedzie farejerwków. Dlatego zakladam nawet rozczorowanie po wynikach(kolega daw, z forum Mercaotora, nic sie tam nie nauczyłeś odnośnie stawiania poprzeczki wysoko>?)
  • Re: 2 sesje do raportu. Jak myślicie jaki wynik? Autor: daw1985 [188.146.104.*]
    Dlaczego ? Mrc nie zawiodł w pierwszym kwartale. Ba wynik 300 mln jest super. To że giełda wycenia CCC, allegro i inne badziewia lepiej niz mrc....To jest chore i trzeba przeczekać.

Jeśli na Mns będzie tylko 3 mln i w czerwcu nie będzie konkretów o gpw i dywidendzie. To myślę że nie mamy tutaj czego szukać
  • Re: 2 sesje do raportu. Jak myślicie jaki wynik? Autor: ~Redrum [196.247.180.*]
    5 mln wydaje mi się przesadzonym oczekiwaniem. Osobiście myślę, że będzie gdzieś w okolicy 2,5-3 mln, chociaż tak jak piszecie w wątku - najważniejsze rzeczy będą się działy raczej w IIQ.
  • Re: 2 sesje do raportu. Jak myślicie jaki wynik? Autor: ~newman [31.60.11.*]
    Ciekawe czy się nauczyli podawać raport przed sesją, a nie o północy :)
  • Re: 2 sesje do raportu. Jak myślicie jaki wynik? Autor: ~Redrum [196.247.180.*]
    Są spółki, które wszystkie informacje inwestorskie publikują po zamknięciu sesji, biorąc pod uwagę zachowanie forumowiczów myślę że to całkiem rozsądne rozwiązanie
  • Re: 2 sesje do raportu. Jak myślicie jaki wynik? Autor: daw1985 [188.147.1.*]
    Jeśli zarobią tylko 2,5 - 3 mln to po co tutaj siedzimy? To nie GPW gdzie liczę na 15 % rocznie wzrostu ceny akcji. Jestem tutaj od kilkunastu złotych.

Po drugie 3 mln rocznie za kwartał to mamy wyceną na poziomie 60zł.
    Jeśli nie powtórzą tych 5mln, to będzie mocna przecena i tyle...
    Dnia 2021-05-12 o godz. 10:55 daw1985 napisał(a):
    > Jeśli zarobią tylko 2,5 - 3 mln to po co tutaj siedzimy? To nie GPW gdzie liczę na 15 % rocznie wzrostu ceny akcji. Jestem tutaj od kilkunastu złotych.
    >
    > Po drugie 3 mln rocznie za kwartał to mamy wyceną na poziomie 60zł.

I to jest dokładnie to, o czym mówię cały czas. Niektórzy inwestorzy oczekują od spółki, żeby co kwartał biła rekordy sprzedaży. Jeśli liczysz na to że z tych 110 zł zaraz polecimy na 220 to radzę raczej sprzedać i pójść na krypto.
    Ja tu siedzę dla wejścia na GPW i dywidendy za ubiegły i nadchodzący rok.
    Wyniki zawsze są już w cenie akcji. Po ogłoszeniu może być tylko jeden scenariusz, chyba że będzie fenomenalny wynik, ale na to się nie zanosi. Hedge'owanie plus spadające marże za tym nie przemawiają. Wszyscy czekają na przecenę i tak będzie. Potem gra pod ewentualne walne i dywidendę, jeśli takowa będzie.
    Dlatego też myślę, że taka cisza jest na forum. Jutro/pojutrze z kolei będzie duży szum. Pożyjemy, zobaczymy.
    Wystarczy wynik powyżej 5 mln i możemy lecieć na 200.

Serio uważasz NC jako dobry sposób na lokowanie kapitału? Ta giełda jest po to, że może być plus 30% dziennie a może być - 30% dziennie. Wiele od krypto się nie różni.

Aktualna wycena spółki jest wyważona. Jednak zarobki też są takie sobie. Wystarczy zarobić 7 mln na kwartał i lecimy ponad 200.

Jeśli chcą zarabiać 3 mln na kwartał, to wycena akcji będzie na poziomie 50-60 zł. Po co komu taka spółka?

No chyba że dla nowych którym uda się kupić po 40 po słabym kwartale i sprzedać po 80 po lepszym.
    Redrumowi nic nie przegadasz, on widzi tylko jedną stronę :)
    Ja jestem po prostu realistą. Mennica zajmuje się głównie handlem, jasne - teraz są sprzyjające warunki do tego żeby inwestować w złoto czy srebro, inflacja jest bardzo duża, ale spójrzcie na historyczne wyniki i zastanówcie się, co trzeba zrobić i ile metali sprzedać, żeby wbić taki wynik.
    Newman, sam jeśli dobrze pamiętam, udostępniałeś dane dotyczące sprzedaży w I kwartale z całego rynku. Wiesz więc, jaka była sprzedaż na całym rynku i o ile wzrosła. To, co teraz postulujecie w wynikach to jest nie tylko ogromny wzrost sprzedaży (wyższy, niż rynkowy), ale przede wszystkim ogromny wzrost udziału spółki w rynku. Nie wiem, jakie macie doświadczenie w zarządzaniu spółką/firmą, ale po tym co piszecie, wydaje mi się że raczej nikłe.
    To co piszesz Daw to po prostu czysta spekuła. Esencja GPW, wiem, ale jeśli naprawdę chcesz spekulować i chcesz wzrosty o których piszesz, to obawiam się, że wiem co będziesz pisał za kilka dni :) Może to faktycznie nie jest spółka dla Ciebie. Po to właśnie czekam na wejście na główny rynek GPW, że wtedy wejdzie tutaj więcej inwestorów, którzy nie będą mieli takiego nastawienia :)

Piszesz o tej spółce, tak jak gdyby to była firma która rośnie o 10-20 % rocznie od kilku lat.

Przecież to czysta spekulacyjna spółka. Co zrobiło kilku inwestorów w lipcu ubiegłego roku?

To nie KGHM czy bank.
    Wybacz, ale w świetle politycznych rotacji KGHM dla mnie jest czystą spekulacją, banki podobnie ale z innego powodu - z powodu ciążących na wielu kredytach frankowych. Zobacz co się stało na Millenium czy mBanku w ostatnich kilku dniach. Millenium podał stratę, a wystrzelił do góry z 4 zł do 4,6 zł w zasięgu tygodniowym tylko po tym, jak wczoraj sąd najwyższy odroczył podanie odpowiedzi na pytania dotyczące kredytów we frankach. mBank podobnie - poszedł z 240 do 280 zł w 5 dni.

Wiesz że każdą spółkę można tak grać na naszej badziewnej giełdzie?

CCC idzie w górę choć przez kilka miesięcy sklepy zamknięte. MRC leci w dół choć zarobiła 300 mln w kwartał.

Allegro jest 10 razy przewartościowane. Mabiona ludzie kupowali po 110zł......

Każda spółka na naszej giełdzie jest zaniżana albo zawyżana.

Zresztą zobaczysz tutaj co będzie. Wynik 3 mln i 80-90 zł maks. Jeśli mniej to się po prostu nie otworzy.
  • Re: 2 sesje do raportu. Jak myślicie jaki wynik? Autor: ~Andrew [93.158.232.*]
    Z góry przepraszam za wszedl watek MRC

@daw198- dużo umoczyłes na MRC? Odpowiedz sobie na pytanie, giełda wycenia przyszlość. Czy oni bedą w stanie pokazac takie wyniki jak 2020? Wiemy juz nie, teraz pytanie ile zarobia w nastepnych latach? Tego rynek nie wie, jest niepewność. Odonośnie zarządu, wydaje mi sie, ze stracili na tyle wiarygodnosc przez ostatni czas, ze rynek przestal ich zwyczajnie traktowac powaznie.
    Po co deklaracja wczesniej:"w ciągu 2-3 tyg. zaprezentujemy kolejny element strategii"? No i strategii nie ma...
    To wszystko jest coraz mniej powazne, dlatego cenna a nie inna.

• Re: 2 sesje do raportu. Jak myślicie jaki wynik? Autor: daw1985 [188.146.104.*]
    Porozmawiamy po raporcie allegro czy na Mabionie. Jakie tam zyski i jaka przyszłość. Na mrc nie umioczyłem. Dzisiaj za kolejne 10 tys zł dokupiłem.
    Oni mają 600 mln gotówki. Będzie jej więcej. Za tę gotówkę mogą kupić menni e , kilka małych firm OZE. Jednak to nie to forum.

Rozumiem że przed JSW swietlana przyszłość skoro giełda wycenia przyszłość. Allegro też odbije ?

Giełda wycenia wysoko to co jest modne. Zobacz jak grane było OZE i mnse w ubiegłym roku.

Sporo kasy na tym zarobiłem. GTS , novavis, nawet na 01c, no i oczywiście CLC.
  • Re: 2 sesje do raportu. Jak myślicie jaki wynik? Autor: ~dramat [83.20.221.*]
    nie zdziwilaby mnie strata za Q1, Cena złota mocno spadla w Q1 a zapasy mennica robila w zeszlym roku po zawyzonych cenach. Do tego dodajmy wysokie pensje i premie pracownikow oraz inwestycje w prywatny skarbiec.
    Ze wzgledu na małą płynnosc i mały FF bedziecie tu mieli w piątek zbyt wąske drzwi by uciekli wszyscy na raz. Przerobiłem to po rozczarowującym Q2 2020 i - 35%
  • Re: 2 sesje do raportu. Jak myślicie jaki wynik? Autor: ~Woj [37.248.162.*]
    Trochę rozczarowuje wasze podejście.
    Ja myślę, że bedzie spokojnie wynik w granicach 5-7.
    Oby jak nie, trzeba będzie sprzedać.
  • Re: 2 sesje do raportu. Jak myślicie jaki wynik? Autor: ~Woj [77.252.47.*]
    To sprzedaj xd, ja potrzymam jeszcze chwile.
    Czyli mówisz, że jak spadnie do 80 to sprzedajesz? To ja biorę jak coś ;)
  • Re: 2 sesje do raportu. Jak myślicie jaki wynik? Autor: daw1985 [188.147.33.*]
    Przy 80 nie sprzedam, szkoda.

Może spaść poniżej 100 przy słabych wynikach. Jednak co by nie było będzie podbitka przez czerwcem. Jeśli wyniki poniżej 5 mln to się będę zastanawiał. Jeśli poniżej 3 mln to się będę ewakuował na najbliższej podbitce.
    No i jak? Pisałem że 5 mln byłobh optymalnie i jest . Robota prawie 6 mln zysku netto 4.5. mln. Czyli czekamy do czerwca . Kurs pewnie 100-150 teraz będzie. Jak tam Redrum, głupio Ci ?
  • Re: 2 sesje do raportu. Jak myślicie jaki wynik? Autor: ~newman [31.60.57.*]
    Redrum Ci nie odpisze jeszcze, bo oddział mennicy zamknięty. On odpowiada w godzinach pracy :)
  • Re: 2 sesje do raportu. Jak myślicie jaki wynik? Autor: ~Inwestor_nie_Troll [77.252.81.*]
    A wy ciągle zysk i zysk. Zobaczcie jakie mają kosmiczne przychody! Przepływy netto - kosmos. Krótkoterminowe inwestycje prawi 20 mln vs 10 mln rok temu.

Ta firma jest już powtarzalna i wchodzi do innej ligi. Brakuje tylko przejścia na GPW, bo NC to jest żart dla takiej spółki. Ona spokojnie może być wyceniana na 0.5 mld zł, a nie na nędzne 115 mln. Nie ma znaczenia czy kurs jest 90, 110 czy 150. Tutaj będzie podchodziło pod 500 za parę lat.
[x]
MENNICASK 4,06% 71,80 2025-10-30 16:48:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.