Dnia 2020-03-01 o godz. 15:20 dodek777 napisał(a):
>
Emeryt włóż swój kapitał do banku. A tak na poważnie. Przewidując pismo nosem jakiś czas omijając rynek kapitałowy zdywersyfikowałem swoje … część w złocie, dokupiłem wyszukane nieruchomości (przez ostatnie lata rentowność tych perełek kilkaset procent), wpłaciłem kaucję rezerwacyjną w toyocie na nowy wózek, a nawet sporo trzymam w banku na szalonej lokacie 0,8%)) z myślą, że im szybciej zejdzie to być może szybciej wsiądę do lokomotywy.
swój kapitał do banku - tego banku. https://www.bankier.pl/wiadomosc/Zbigniew-Jagiello-prezes-PKO-BP-banki-liderzy-zamkna-2019-r-10-proc-rentownoscia-7829240.html"
Wycena PKO BP jest adekwatna do wartości, którą prezentuje Prezes PKO BP i właściciel tej Spółki - Skarb Państwa.
Pan Jagiełło - kumpel M.Morawickiego od 10 lat jest Prezesem PKO BP. W 2018 r. zarobił prawie 3 mln zł.rocznie. W ciągu 10 lat około 20 mln.
Kupił 1000 szt akcji i jak wynika z dostępnych danych posiada pakiet 12 tys. szt. o wartości ponad 300 tys. zł. Jaki przykład daje innym akcjonariuszom i inwestorom Prezes Jagiełło. Czy można mówić, że PKO BP jest niedowartościowany?? 300 tys./3 mln zł. to jest 10% rocznych zarobków.
20 mln pozwala nabyć pakiet co najmniej ponad 300 - 500 tys. szt akcji. Dlaczego nie ma takiego pakietu? Czyżby przez 10 lat wierzył, że lepiej wciskać emerytom i długoletnim klientom Banku kredyty konsumpcyjne i inwestycyjne wyższe od inflacji o 200-300%, 80 - 90 latkom karty debetowe oraz lokat na poziomie 1-3%, robić koszty kosztem inwestorów i akcjonariuszy banku.
To są te atrakcyjne stopy zwrotu!!!"
Do komentarza zamieszczonego pod tym tekstem muszę dodać trzy dodatkowe: 1/ Bank ten ma najwyższą kwotowo ekspozycję na kredyty mieszkaniowe denominowane w walicie (ChF),
2/ Z danych za 2019 r. Prezes Jagiełło zarobił ponad 4 mln zł.
linkW tej sytuacji nabycie 1000 szt. akcji banku PKO BP zakrawa na kpinę i wystawia Prezesowi świadectwo.
3/ Jestem przekonany, że na rynku pracy, przy zastosowaniu mojego pomysłu przeprowadzania postępowań kwalifikacyjnych na Prezesa (
zamknięte koperty z ofertami wynagrodzeń) - takich postępowań przeprowadziłem naście, jest możliwe wyłonienie menadżerów i Prezesów Banków, którzy za 1 mln rocznie będą osiągali lepsze wyniki niż Prezes Jagiełło.
Zamiast dywersyfikować kapitał tak jak robią nasi posłowie linkzaproponowałem długoterminową dywersyfikację kapitału i projekt ustawy o Prywatnym Kapitale Emerytalnym dla pokolenia 20-40+.
https://www.bankier.pl/forum/temat_17-mln-kont-prywatnego-kapitalu-emerytalnego-projekt-ustawy,34359237.html