• Koronawirus Autor: tobik69 [178.37.232.*]
    Powiem tak:

Jeszcze chwila i mnie wyzeruje z zysku na CLN, ale problem wydaje się trochę większy. Panika związana z koroną staje się faktem a widać jak rynki na to reagują. Wirus mimo, że zabija tylko raczej starszych powoduje duże skutki w życiu ludzi i zaburzy funkcjonowanie całego systemu. Jeśli będzie temat tak się rozłaził to za miesiąc albo dwa może być mega jazda i mam na myśli życie, handel, brak jedzenia czy wyceny na giełdach mega niskie. Jak ktoś ma kasę i głowę na karku to sobie kupi naprawdę tanio akcje.
    Był u nas w pracy facet i powiedział, że jego siostra spod Mediolanu jedzie autem do Szwajcarii na zakupy bo tam nie ma nic w sklepach.
    Rozwój zasięgu wirusa może doprowadzić do zaniku funkcjonowania życia w normalnych standardach i nie wiadomo jak to się zakończy jeśli zostaną pozamykane szkoły, miejsca publiczne i po prostu nie pójdziemy do pracy.
    Koniec może być taki, że będzie można kupić dla przykładu akcje CLN za 10 czy 20 PLN.
    Nie jestem typem który złowieszczy, ale sytuacja z wirusem na świecie z każdym dniem jest coraz gorsza i rynki i giełdy już to dyskontują i będą to robić dalej. To może być jak w 2008 ale żeby nie było gorzej.
    Ja nie sprzedam bo to minie i będę za drobne kupował dalej.
    Dziś zawitała 3 z przodu, oby za miesiąc to nie była 2.
    Ale widać, że lud sypie mocno i za chwilę może być panika i w sklepach i na giełdach, bo już jak widać się zaczęła...
    Naprawdę zazdroszczę inwestorom mającym gotówkę na koncie, za chwilę może być taka okazja do zakupów jakiej nie było od 10 lat.

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.30.244.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Koronawirus Autor: ~Kris [46.215.5.*]
    Tak mamy już panikę, pomyśl sobie jaka panika będzie jak wirus zawita w Polsce. Promocje dopiero nadejdą.
  • Re: Koronawirus Autor: ~Ja [83.30.244.*]
    Dokładnie, prawdziwa panika dopiero przed nami! Kolo nie ma pojęcia o czym piszę!!!!
  • Re: Koronawirus Autor: ~Eh [37.248.208.*]
    Tu nie chodzi o wirus. Wirus jest pretekstem do spadkow. Wzrosty w USA były nieproporcjonalne do wyników gospodarczych.
    Obawiam się ze to tylko początek...
  • Re: Koronawirus Autor: pkc [185.61.68.*]
    Piszesz jak jakiś anal, sorry ale to bełkot.
  • Re: Koronawirus Autor: ~pkc_dupek [37.30.30.*]
    Tobik weź kredyt i uśredniaj!!
    Znajoma napisała mi że w mieście polskim gdzie było podejrzenie zakażenia widziała że para ludzie ok 40 lat z 2 dzieci robili ewidentnie zapasy. Pytam czy konserwy? Nie, mąka, makarony, olej itp. zgrzewkami, 3 koszyki... Miasto ok. 85 tys ludzi.
  • Re: Koronawirus Autor: ~mgl14 [5.173.168.*]
    Zawsze ktoś się zabezpiecza. Miałem znajomych, którzy kupowali maski gazowe i inne rzeczy na wypadek "apokalipsy". Tylko po co straszyć? Z tego co czytałem, wskaźnik wyzdrowień znacząco wzrósł w ostatnich dniach.
  • Re: Koronawirus Autor: ~pkc_dupek [37.30.30.*]
    Tutaj trzeba brać kredyt i uśredniać!
  • Re: Koronawirus Autor: pkc [159.100.104.*]
    a będziesz miał co jeść? pamiętam jak kiedyś nie było cukru a nie był to PRL
    gdzie? bo w Iranie śmiertelność 10%

współczynnik ataku wirusa 80% czy wystarczy szpitali i lekarzy czy będziesz hospitalizowany w sali gimnastycznej na polówce
  • Re: Koronawirus Autor: ~mgl14 [109.233.91.*]
    W dzisiejszym komentarzu Ebury: https://www.fxmag.pl/artykul/rynek-walutowy-reaguje-na-ekspansje-koronawirusa
    "(...) Przy okazji naszego poprzedniego raportu z 11 lutego wskazywaliśmy, że stosunek wyzdrowień do zgonów był wówczas bliski 4:1. Obecnie jest to niemal 12:1, co oznacza, że do tej pory wyzdrowiało około 40% osób zakażonych wirusem".
    Ozdrowieńcy nadal bywają nosicielami i mają nawroty. A leczenie zapalenia płuc to pare tygodni do nawet kilkunastu. W przypadku zakażenia 60% populacji umrze tylko 50-70 mln. Uspokoiłeś mnie. Na razie moje szorty dobrze zarabiają.
  • Re: Koronawirus Autor: gryfindor [5.173.242.*]
    Kto rozsądny ..bral sporty ...wspominałem o modelu portfolio..który uwzględnia obligacje np 30 latki ...W tej chwili 13%plus i inne ..ja mam opcje na SPY Short...oraz Gld Long ...,na razie miej więcej na zero...
  • Re: Koronawirus Autor: ~Nipe [194.230.134.*]
    Pkc.Facet ,ktory glosil przed chwilo hossane i podniebne wzrosty na wszystkich papierach , ktore mial liczone w tysiacach , nagle jest , no jakby inaczej, szorciazem.
    Panda zrobil sie filozoficzny po celnym obstawieniu mabionu a tobik pisze o „ duzych skutkach w zyciu ludzi“ .Pyszne. Tobik moze jakies wypracowanko o duzych sutkach w zyciu ludzi? Gdzie sie podzialy dywagacje na temat pipeline? Jestescie lepsi niz komiks w odcinkach.
    na początku lutego zalecalem redukcje lub hedge, gryfindor także , na rynku trzeba przewidywać a zwłaszcza reagować.
  • Re: Koronawirus Autor: gryfindor [5.173.242.*]
    Faktycznie ...pod Twoim wpisem mój.. na temat sportów ...szacun
    zaraz będą promocje po złotówce, przegięcie pały w drugą stronę... czas zamykać i kupować? czy czekać na lek, wygaśnięcie epidemii, raport zniszczeń czyt. dane ekonomiczne. Po wojnie była hossa ...
  • Re: Koronawirus Autor: ~Hehe [31.0.71.*]
    Jak tam kaszebe zyski na Datawalk, Selvicie, Ryvu, Vigo? Tam wszystko roslo przez ostatnie dni, co?

:)
  • Re: Koronawirus Autor: ~inwestor [217.99.54.*]
    Jedno jest ciekawe, giełdy spadają.
    USA trzeci dzień ok. 3%, a złoty jest bardzo stabilny.
  • Re: Koronawirus Autor: ~NuBi [83.0.186.*]
    Oho widze panike po wpisach nawet tych najbardziej zagorzałych inwestorów w CLN .

Ja tam mam na 35 stop loss wiec albo zejdzie albo nie i albo dokupie po 20 albo po 40 sie okaże. Jednak Paniki nie rozumiem chyba kazdy kto wpakował kilkadziesiąt tysiecy cebulionów i wiecej ma jakis plan w razie krachu i spadkow. Osobiście juz wczoraj wiedzialem ze to bedzie czarny piątek i licze na poniedziałkowe odbicie. Jeżeli nie to trudno zejdzie wszystko i tyle
    krótkie pozamykane,

kto sprzedawał w panice?

gryfindor , zamykałeś S? ja wziąłem trochę L na wig 20 :) a teraz nie tratujcie się z odkupywaniem akcji :))
  • Re: Koronawirus Autor: ~Gryfindor [5.173.242.*]
    Nie zamykalem ... te Shorty Ci mam to opcje...kupujesz możliwość sprzedaży ...za to płacisz i tyle możesz stracić...czekam na pełny ruch ....mam wrażenie że koniec kwietnia ..
  • Re: Koronawirus Autor: ~as [109.196.88.*]
    odbicie faktycznie może być ale co dalej - w perspektywie kilku tygodni czy miesięcy-tego nikt nie jest w stanie przewidzieć. Ręka na cynglu i obserwujemy :)
    zrzut był potężny i na panice to dobrze wróży. Armagedon jakby spółki miały za tydzień przestać istnieć, tratowanie wzajemne. Teraz wyobraźcie sobie jest lekarstwo :)
    spokojnie - jeszcze u nas nie wykryto wirusa.
  • Re: Koronawirus Autor: tobik69 [81.219.74.*]
    link

Może być tak niestety, że to dopiero pierwsza fala spadków a najgorsze przed nami.
    Nie wiem jak Wy, ale ja nie zmieniam planu inwestycyjnego i nie sprzedam akcji, ale będę kupował powiększając pozycję.
    Już raz przez to przeszedłem, miałem kilkanaście procent straty ale cały czas zbierałem.
    Oobojętnie ile to potrwa i jakie będę wyceny będzie to na pewno czas na zakup tanich akcji. 
  • Re: Koronawirus Autor: ~amator [83.6.184.*]
    Ja sprzedałem, odkupię taniej. Z rynkiem się nie walczy, tak samo jak nie kopie się z koniem.

Jesteś naiwny, bo nie pamiętasz krachu z 2008 roku. Ludzie którzy kupowali akcje w 2006-2008 roku nadal nie odrobili swoich strat. Jeśli scenarisuz się powtórzy to będziesz tu wisiał dekady
  • Re: Koronawirus Autor: pandorinium [185.49.29.*]
    jeżeli kupili dobre spółki to odrobili z nawiązką, jak kupili badziewie to nie.
  • Re: Koronawirus Autor: ~amator [31.0.71.*]
    Nie.
    rzeczywiście amator
  • Re: Koronawirus Autor: ~abc [194.33.111.*]
    Tobik, patrząc na Twoje wpisy, widzę, że padłeś ofiarą paniki!
    Wyluzuj, chłopie...Bo jeszcze w panice sprzedasz swoją "perłę"!
    PKC. Stary cwaniak. Sprzedałeś wyżej, a teraz siejesz panikę!
    Efekt, może być taki, że dołożysz, aby odkupić.
  • Re: Koronawirus Autor: mrcn_ [31.15.34.*]
    Dzisiaj już po panice. Szkoda. Kupiłem trochę akcji po 37,00 zł, jeszcze dzisiaj po 11 wejdzie mi kolejny przelew na konto. Wygląda jednak na to, że poniżej 40 zł znowu trudno będzie kupić. Na spanikowanych ludziach zarabia się najlepiej.
    Marcin. Racja.
    Dobre spółki, jak CLN, zresztą te produkujące leki, zawsze przetrwają.
    Na panice wielu zarobi, lub już zarobiło, więc czas na wzrosty...
    po 14 minutach sesji wnioskujesz, że jest po panice?
    paniczna wyprzedaż już była razem z obrotami 48k , cena doszła tam gdzie miała dojść 38.40 dolna banda, zebranie SL dodatkowe, akcjonariat wyczyszczony.
    akcjonariat wyczyszczony ? rozumiem, że niedługo ff 1% :)
  • Re: Koronawirus Autor: ~Leszcze [31.0.71.*]
    Leszczyna już ogłasza sukcesy mimo że zachorowania na wirusa wciąż wzrastają a wyniki spółek pogarszają się no bo przecie odbiło wreszcie Hehe

"Inwestorzy wyceniają to, że w nadchodzących tygodniach otrzymamy wsparcie rządu i banku centralnego" - mówi Ulrich Urbahn, zarządzający aktywami w Joh Berenberg Gossler & Co.

"Niektórzy inwestorzy już kupują akcje. Ponieważ jednak w I połowie roku możemy zobaczyć więcej ostrzeżeń firm o zyskach i słabych danych makro, wydaje mi się, że na giełdach może być krótkie odbicie, po którym nastąpi niestabilny ruch boczny - podobnie jak w lutym 2018 r." - dodaje.

Urbahn zaleca inwestorom rozważenie rozpoczęcia zakupu akcji w tym i w nadchodzących tygodniach.
    skrócenie portfela było minimalne zabezpieczałem się krótkimi pozycjami na indeksach, i depozyt x 100% na spadkach teraz L zarabia, czy cln wzrośnie 100 %? w tydzień chyba nie., a ceny wyjścia cln jeszcze nie osiągnął, więc na panik coronie zarobiłem, a na cln i mls mogę powiększyć pozycję, rozumiem to uczucie gdy się sprzedało, kiedyś doświadczałem tego... a wynika to z nie trzymania się planu.
    pkc - lepiej żebyś nie wypowiadał się o swoich ruchach bo już nie jednego załoganta żeś "wyportkował" :)

cln i mls pokazały siłę , na obecną chwilę dołki były idealne i super promocją , teraz info o ketaminie i 60 zł jest , można zwariować, jesli ulegnie się emocjom i wyportkować się też :)

zobaczymy co dalej z zarazą, tymczasem myjcie dłonie, unikajcie skupisk ludzkich, ryzykownych zachowań, dobrze się odżywiajcie a przetrwamy :))
    najgorsze w takich sytuacjach są takie odreagowania z luką bo jak ludzie się kapną, że to fałszywka to zaczyna się rzeźnia

as.
    Piszę ogólnie, mając na myśli sesję w Azji i perspektywy WS. Obniżka stóp procentowych.
    PKC.
    Nie wiem jak z Tobą jest. Ja niczego nie sprzedałem, a moja średnia na CLN to
    ok. 27 zł (na 2 rachunkach).

spadek zakażeń
    link
    teraz Europa ma pasztet  Chinczyki karny naród to ogarneli temat, makaroniarze i żabojady to nie wiadomo jak bedzie
    odnowione L na wig20 dax i sp500 :) bardziej grubo ,, a coooo!
    jak USA otworzy się na czerwono to tu pewnie będzie urwanie denka.
    zaraza wygasza się ,Chiny, to znak że można z tym walczyć, , plus info z celona i posikacie się z radości :)

Howgh
    pkc no ale póki co trzeba zejść na ziemię.Celina nie jest aż tak atrakcyjną panną jak kiedyś (jak się miało dwadzieścia parę) .

[x]
CLNPHARMA -0,70% 21,30 2026-04-28 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.