Czekając na komercjalizację esketaminy. Celon to firma farmaceutyczna rozwijająca leki generyczne oraz posiadająca portfel własnych projektów R&D. Prognozujemy średnioroczną stopę wzrostu przychodów w latach 2018-22E na poziomie 18% ponieważ zakładamy ekspansję geograficzną Salmeksu i umowy partneringowe. Uważamy, że cena akcji Celonu po wzroście o 43% od początku roku dyskontuje już przyszłe wzrosty sprzedaży Salmeksu, dobre wyniki II fazy badania klinicznego esketaminy oraz umowę partneringową w tym projekcie. Rozpoczynamy wydawanie rekomendacji od zalecenia TRZYMAJ z wyceną wartości godziwej na poziomie 41 zł/akcję.
W sumie ma to sens, bo czym byłby uzasadniony ten 40% wzrost jak nie oczekiwaniem na partenring... No nic, trzeba mieć nadzieje, że uda się podpisac umowę i kurs nie spadnie, a na wzrosty poczekać jeszcze parę lat
Myśleć, myśleć!!!
Trigon wycenia teraz na 60 PLN, a niebawem sama Esketamina Celonu będzie miała taką wycenę!!! W tym momencie Esketamina jest wyceniana na 24zł/akcję, spodziewane zwiększenie wyceny do 37,7 zł/akcję, wprowadzenie esketaminy na rynek podniesienie wyceny o kolejne 16,3* zł/akcję (*dotyczy wprowadzenia konkurenta) Czyli niedługo sama tylko esketamina będzie wyceniana na 54 zł/ akcję.
"Ostatnie informacje rynkowe dotyczące rejestracji w FDA leku koncernu J&J opartego na esketaminie pozwalają ponad dwukrotnie zwiększyć wycenę najbardziej zaawansowanego projektu R&D Celon Pharmy z poziomu 11 do 24 zł/akcję. Rejestracja potwierdza bezpieczeństwo, skuteczność oraz efektywność terapeutyczną cząsteczki w terapii pacjentów ze zdiagnozowaną ciężką postacią zaburzeń depresyjnych (...)" - napisano w raporcie.
Zdaniem analityków, rejestracja cząsteczki konkurencyjnej może pozytywnie oddziaływać na dalszy rozwój projektu Celon Pharma m.in. poprzez minimalizację ryzyka niepowodzenia projektu, zwiększenie rozpoznawalności projektu oraz podkreślenie jego potencjału rynkowego.
Analitycy spodziewają się, że rozwój potencjalnego rynku leków przeciwdepresyjnych może przyczynić się do zwiększenia wyceny projektu esketaminy do poziomu 37,7 zł/akcję.
"Spełnienie założenia rozwoju rynku leków w terapii depresji po wprowadzeniu esketaminy na rynek umożliwi podniesienie wyceny projektu o kolejne 16,3 zł/akcję" - dodano.
Wszystko fajnie, tylko że Celon urósl od początku roku o 40%. I własnie tymi nadziejami jest to spowodowane. Ich potwierdzenie spowoduje tylko utrzymanie się kursu - klapa esketaminy - zjazd na 25 zł
Ja już od dawna nie dokupuję. Też uważam, że obecny wzrost jest pod esketaminę i dużo więcej już nie urośnie. Jeśli wszystko pójdzie gładko, dokupię w podobnej cenie lub niewiele drożej, ale jak spartolą robotę to wolę wyjść na 0 niż z długami jak pewien kolega, który bierze kredyty na akcje.
W tym kraju część suwerenów zajmuje się zawodowo straszeniem a część lubi się wszystkiego bać : pierwotniaków, uchodźców, spadków na giełdzie, banasia..
Po pierwsze ok 70-80% reko anali można wyrzucić do kosza bo się nie sprawdzają. Więc można ich w ogóle nie czytać a tym bardziej brać na poważnie.
Po drugie proszę już nie pisać tych bredni o moim kredycie. Bo jasno napisałem, że kupuję extra akcji za ok 10K na kartę kredytową, a chyba tylko PKC doczytał i zapamiętał ile mam akcji. Więc ten swój prześmiewczy tekst sobie darujcie trolle bo to 5% mojego kapitału zaledwie.
PKC! Nie wkurzaj, dziś doczołgałem się do równo 4100 akcji a Ty miałeś jakiś czas temu ok 6K akcji. I lepiej Ci idzie skup niż mi, więc za chwilę będziesz miał chyba ze dwa razy więcej ode mnie:)
Gdyby 70-80% reko anali nadawało się do kosza to by znaczylo że grając w kontrze możnaby niemal za każdym razem zarabiać. Jednak tak nie jest. Co prawda ich skuteczność oscyluje w granicach 50% (znacznie wyżej w przypadku rekomendacji: sprzedaj), to jednak wskazania, którymi się kierują warto zawsze rozpatrywać. A to co piszą jest prawdą - ponad 40% wzrostu kursu to bardzo dużo. I ciężko sądzić, że sukces esketaminy nie jest już zdyskontowany. Przynajmniej w znacznej mierze.
Trzeba czekać na rozwój innych projektów, a to niestety zajmie lata