Ja składam gorące gratulacje funduszom, dały się ograć jak malutkie giełdowe leszcze.
Nie dość że zapakowały się kwitem po 3 lub 4zł to jeszcze mogą co najwyżej podskoczyć prezesowi :)
Całkowity brak wpływu na losy spółki, prezes może przepchnąć praktycznie co chce a oni tylko popatrzą.
bzdury opowadacie. firma pozuskuje kase rownowartosci swojej kapitalizacji praktycznie bez zabezpien. tzn jest dobrze a oblig. trza splacic dopiero po 2025r. a gdyby fundy chcialy przejac to by przejely. razem maja ciut mniej niz obecni. wiec jedna fala wzrostowa i maja wiekrzosc.
Dnia 2019-06-28 o godz. 08:30 ~bzzz napisał(a): > bzdury opowadacie. > firma pozuskuje kase rownowartosci swojej kapitalizacji praktycznie bez zabezpien. tzn jest dobrze a oblig. trza splacic dopiero po 2025r. a gdyby fundy chcialy przejac to by przejely. razem maja ciut mniej niz obecni. wiec jedna fala wzrostowa i maja wiekrzosc. .................. Podobnie myślę; że to nie koniec zainteresowania fundów. ? (z innej beczki: swig coś ciekawie rośnie; może sentyment na szerokim rynku pomoże dźwignąć elementala?)
Oprócz tych, którzy nadal, sterując ceną, sprzedają po kilka - kilkaset sztuk, sprzedają ci, którzy zarezerwowali wakacje, a teraz nie mają czym za nie zapłacić!!
Zagrywki jak na Kani, 100tys wystawione aby leszcze się rzucili a tu klops zrzutka....
Ten sprzedający to chyba na dość drogie wczasy jedzie albo ma dużą rodzinę.
Na tej spółce nie mam pojęcia co uważać, rok temu jak kurs rósł po kilka, kilkanaście procent a w czasie sesji prezes dawał komunikaty o kupowaniu akcji to uważałem że firma już najgorsze ma za sobą. Uważałem również, że uwiarygodnienie wzrostu zakupami setek tysięcy akcji przez prezesa da mi szansę odzyskania straconej kasy.
Gdy włączysz wykres roczny a najlepiej 3letni to zrozumiesz że uważać to trzeba na przejściu dla pieszych tu można zgadywać lub nie.
Wszystkie te powyższe idiotyczne wpisy, jakby każdy z ich autorów strzelał sobie w kolano, świadczą jedynie o tym, że skupującemu coraz trudniej utrzymać tak żenująco niską cenę, nie mówiąc o dalszej obniżce ceny. Wskazuje to jednocześnie, że sprzedaż na dnie, a zarazem u progu kolejnego wjazdu do góry byłaby czystą stratą!! Przecież ta spółka, w czasach kiedy utylizacja śmieci zasypujących nas z każdej strony, robi się najlepszym biznesem, o wielkim, perpektywicznym potencjale, to bodaj najciekawszy walor na tej giełdzie. Stąd właśnie ta ciągła walka o zakupy i przejęcia jej akcji, stąd te fałszywe i błędne komentarze. Ale to już nie potrwa zbyt długo. Cierpliwość i spokój zawsze popłacają!!
przy tych zrzutkach pewnie sam sie ustawia nizej by nie stracic akcji, a chlodzi nastroje. moim zdaniem jest dobrze, a zarzad musi skupic akcje by fundy nie przejely wladzy. nie na darmo biuro wycenilo ostatnio walor na 1,5. bysmy mysleli ze taka jest wartosc. a jaka jest wartosc kazdy wie ino kazdy chce zarobic
Co robi, czego nie to fakty dla posiadaczy akcji są smutne.
Trzy lata inwestycji zakończone stratą ok 65%,
Ostatnie tygodnie, ożywienie na giełdach, dziesiątki małych spółek rośnie po kilka, kilkanaście % dziennie a tu zjazd na 1,01.
Co najbardziej martwi: cały czas ktoś wywala, nie zwracając uwagi na cenę - o co chodzi, co wiedzą czego my nie wiemy.
Dlaczego nikt (spółka, fundy) nie chce tych akcji po 1zł, biorąc pod uwagę branże, pozycję i perspektywy wydaje się że spółka powinna smigać co najmniej po 3zł. Dlaczego jest tak nędznie skoro jest niby ok, dlaczego mbank kupuje obligi, daje ponad 100mln kredytu a jednocześnie nikt nie chce akcji po 1zł ? Logicznym wydaje się, że sytuacja finansowa firmy jest dobra skoro zgarniają kredyty 200mln (kredyt+obligi - oczywiście uwzględniając refinansowanie), że perspektywy dochodowe powinny spokojnie obsłużyć kredyt zatem o co chodzi z kursem?
Spokojnie, jeszcze w tym tygodniu ... docenisz siłę kombinatorów.
To nie jest boombit że będzie rosło i rosło.
Nie po to ktoś pracuje od 2 lat nad kursem abyś teraz miał sprzedać po 2zl.
Tylko się przypominam, czy dziś już 1zł czy jutro?
Cały czas liczycie na cud ale cuda się nie zdarzają, tu po prostu ludzie coś grają a gra jest prosta...
Sprzedać jak największej ilości leszczy (włącznie z funduszami) jak najwięcej akcji po jak największej cenie...
Długo odczekać i te akcje zabrać po jak najniższej cenie by za 2,3 lata proces powtórzyć, ewentualnie jak nie ma po co zbierać to próbować znów sprzedać akcje i obligacje po niestety niższych już cenach...
Nie martwcie się, że was ograno - popatrzcie na tabelę Emisje akcji, tam znakomicie widać że prezes ograł nawet fachowców od zarządzania i inwestowania!
2015 12mln akcji po 4,5zł :)))))
2014 3,6mln akcji po 3,55zł
2013 24,5mln akcji po 2,5zł
2013 pozostałe około 25mln akcji po około 2zł
itd...
Tylko to daje kwotę 170mln zł - a dziś te papierki warte około 65mln zł - bez możliwości sprzedania :)
Można, widać geniusz kierujących firmą - nie jest ważne czy firma zarabia ważne aby znaleźć chętnych na kupno akcji!!!
Nic, wszystko zgodnie z prawem.
To ty inwestorze podejmujesz decyzję w jaką spółkę zainwestujesz swoje pieniądze, któremu zarządowi ufasz i wierzysz że budować będą wartość firmy a nie swojego portfela itd.
Dlatego właśnie coraz mniejsze zainteresowanie GPW ze strony drobnych inwestorów. Patrząc na całokształt funkcjonowania i pseudo instytucje KNF w niedługim czasie zostaną tu tylko fundusze. Gdyby nie wspieranie rządowe za pomocą OFE i teraz PPK to już dawno GPW zaorana by była.
Obserwując opadający coraz niżej kurs, podziwiając posty kolegi czekającego na hossę, chcę jeszcze raz pochwalić geniusz prezesa Jarskiego, sprzedał akcje fundom po 2, 3, 4 zł i doprowadził do sytuacji, że nawet tych akcji fundy nie dadzą rady sprzedać po 1zł.
Doprowadził również do konfliktu, spławiając kandydata fundów do rady nadzorczej ale jednocześnie dzięki tajemniczemu inwestorowi (JRR), który nabył 10mln akcji nie wiadomo od kogo i po ile zapewnił sobie kontrolę nad spółką.
Co najzabawniejsze fundy nie kupują akcji, bo i po co - i tak nie będą mieć żadnego wpływu na spółkę - co jednocześnie pogłębia ich straty, kurs bez najmniejszego wysiłku zjeżdża coraz niżej.
Jeśli firma upadnie to prezes już i tak swoje zarobił z emisji, jeśli wzniesie się na niebiosa to i tak skupi akcje za bezcen.
Mistrzostwo w każdym calu!
A odkąd to mniejszościowy akcjonariusz ma wpływ na spółkę ? Na jakiej spółce tak jest? Nie spławił kandydata fundow tylko fundy bezprawnie chciały go przepchnąć, było w raportach
Otóż kolego dwie tylko kwestie:
- jak inwestorzy postrzegają spółkę i działania zarządu to doskonale widać jak włączysz wykres kursu.
- ideą spółki akcyjnej jest, że posiada ona wielu "właścicieli", którzy mają wpływ na jej losy: tj. w czasie WZ podejmują uchwały o absolutorium dla zarządzających, wybierają radę nadzorczą, decydują o podziale zysku itd. - o czym zapewne doskonale wiesz. Im ta współpraca układa się lepiej, im cele wszystkich są bardziej zgodne to efekt w postaci kursu jest o wiele bardziej pozytywny!
To znaczy, że udziałowcy mają wpływ na losy spółki!
Bzdury opowiadasz, ze mniejszościowy ma coś do powiedzenia a głosować może, jak w demokracji, poza tym fundusze gdyby chciały bez problemu prxejelyby władze
Najbardziej to poszkodowany byl na tym wszystkim niejaki Klimkowski Paweł który chciał pokazać jak naprawia spółkę która naprawy specjalnie nie potrzebuje. i tak na oko to połowa postów na tym forum to jego raczki. Zreszta jak Twoje Janku obrońco mniejszościowych ..hahah...płakać się chce na takie wyrafinowanie.
Fundusze chciały cwaniaczka wcisnąć aby poufne informacje wynosił, fundusze tez maja rodziny tez chcą zarabiać, na każdej spółce większościowy akcjonariusz decyduje,
Miro, pozwól proszę że zapytam czy naprawdę moje posty czy może "zyski" osiągnięte na Elementalu doprowadzają cię do płaczu ?
Chociaż przypuszczam, że Ty to kupujesz w dołkach i Elementala masz po 0,8zł ale na wszelki wypadek się upewnię.
Kto tam wie jakie ty masz zyski , straty czy ty wogole masz akcje. Pewne jest jednak to ze trollujesz jakby życie od tego zależało, zmieniasz nicki, adresy ip i pewnie jeszcze akcent jak się siadasz przed laptopem. Poza tym jakie dołki, jakie górki, tu może być za chwile i 50gr i 2zl i zarząd raczej tego nie zmieni. Biadolenie z różnych nickow tym bardziej nic nie da. Takich spółek jest teraz dzisiaj na gpw. Poczytaj sobie w dzisiejszej prasie ile ofe sprzedały w czerwcu i pomysł co się dzieje wśród TFI. Kto to ma odbierać te akcje? ty?? Tym biadoleniem ? prezio się już sam nałykał wiec i to raczej nie po 80gr i pewnie sam się teraz zastanawia po co i na co. Ja mam akcje po 1,47 , na szczescie nie dużo ale przynajmniej nie becze jak baran. Nikt mi nie kazał kupować. Do następnego nicka.
Tylko sie Janek odezwie, wieszczac jakies zrzuty, zaczyna rosnac. Ja ponownie na pokladzie. Tym razem zamierzam wiecej zabrac niz 8%. pozdrawiam posiadaczy
Obyś przyjacielu nie zerdzewiał w oczekiwaniu na 8% zysk bo ja czekam od 1,5 i jak patrzę w lustro to w tym oczekiwaniu już mi broda mojżeszowa urosła.
Jeśli moje wpisy miałyby pomóc kursowi to obiecuję, że będę pisał co minutę.
Obawiam się, że dzisiejszy spektakularny wzrost wywołały Twoje zakupy (zakładam, że nie kupowałeś 1000akcji).
Niestety ale gdy skończyłeś kupno wszystko wróciło do normy, tym niemniej życzę Ci aby decyzja była słuszna a wzrosty w stylu Trakcji, PGNiG stały się codziennością.
Taka ciekawostka znaleziona w sieci, a w której podany jest Elemental https://www.msn.com/pl-pl/motoryzacja/wiadomosci/polska-chce-si%C4%99-specjalizowa%C4%87-w-recyklingu-baterii-do-e-aut-ale-niemcy-nie-b%C4%99d%C4%85-na-nas-czeka%C4%87/ar-AAE6957?li=BBr5A5l
Raczej jeśli. Póki co nie są pierwszym wyborem. Z punktu widzenia zarządu, jak by chcieli płacić akcjami, to dobrze byłoby obecnie wykupić tyle akcji, ile chcieli, a następnie wywindować kurs tak ze 4 razy... Ale to raczej marzenie ściętej głowy.
MPiT potwierdziło nam, że z 17 wniosków, które wpłynęły do ministerstwa, wybrano cztery podmioty: Elemental Holding, Eneris, Umicore i SGL Carbon. Pomoc publiczna będzie możliwa, bo wybrane firmy dołączą do unijnych konsorcjów. W takich przypadkach Komisja Europejska zezwala na państwowe wsparcie.