Dnia 2018-04-22 o godz. 12:02 ~dd napisał(a):
> PS.Białoczerwony-jak sobie wyobrażasz najbliższy webcast?Zarząd z jednej strony chwali się rekordowym zyskiem za 2017 rok a z drugiej strony prezes chce niskiego kursu.To stoi ze sobą w sprzeczności!
Mam nadzieję, ze on w ogóle się odbędzie no i że będzie na nim Tomek ( choć wcale to nie jest takie oczywiste i możemy zobaczyć gest Kozakiewicza czyli albo brak webcastu ale brak zawiadowcy na nim)
A jeśli się odbędzie to nie mam pojęcia co może być tam odegrane, scenariuszy jest kilka:
-Tomek się wypnie i w ogóle się nie pojawi ( to jak i brak webcastu to dla nas bardzo poważne ostrzeżenie)
- Tomek pojawi się i zgodnie z polityką dywidendową obieca bb na poziomie 2%NAV czyli przeznazczy na to jakieś 23-25mln zł. Czy zrobi to w formie zwykłego BB czy w postaci quasi dywidendy czyli po cenie sporo wyższej niż kurs (podobnie jak Quercus czy Capital Partners) tego nie wiem. Znając jego niecheć do dzielenia się z akcjonariatem większe szanse ma ten pierwszy krok. Dywidenda nie wchodzi w grę z powodu kursu akcji poniżej 0,75 NAV.(chyba że zmienią ten zaporowy warunek polityki dywidendowej)
- Tomek pojawi się, obieca zmianę polityki dywidendowej, likwidację warunku mówiącego o dyskoncie i obieca wypłatę 2% NAV w postaci dywidendy.
Z tym że to raczej bajka z krainy 1000 i jednej nocy. Mało realne...
1.Pierwsze całkiem możliwe.
2. Drugie też możliwe z tym że trzeba mieć na uwadze próg 66% i przymusu ogłoszenia wezwania na całość przez MCI Managment sp z o. o ( zdeponowania ekwiwalentu pieniężnego na wzywane akcje) Nawet po 10zł to bedzie około 200mln zł, a przecież wiadomo że wielu nie odpowie. Zresztą wezwanie może bo nie musi być ogłoszone z zamiarem ściągnięcia MCI z giełdy gdyż potrzeba będzie wiele kasy na natychmiastową spłatę obligów (konwenanty) jeśli taki zamiar zostałby ogłoszony. Jest wielce prawdopodobne przy takim scenariuszu, że skupione zostanie tyle ile się da a MCI dalej zostanie na bananie no i jako spółka publiczna zawsze będzie emitować obligi co przy budowie IRR za finansowanie z zewnątrz czyli dżwignię jest dosyć ważne.
3. Nieprawdopodobne a na pewno nie w tym roku.
Jest jeszcze jeden scenariusz, choć sam podchodzę do niego sceptycznie. Mój rozmówca z innego forum sugeruje, że takowe wezwanie wcale nie musi być ogłoszone przez MCI Managment sp z o .o. (spółkę Tomka) a przez fundusz Euroventures. Ma kasę, już niedługo być może lada dzień sprzedadzą LifeBrain i wpłynie kolejne około 150mln zł. Nie wiem, aż tak się nie znam...
Jak rozumiem orzeczenie antymonopolowe już mają, kupiec jest już podawany oficjalnie:
link Co do przekładania raportu to hmmm MCI twierdzi, że to przez emisję obligów (trochę pokrętne tłumaczenie,
zresztą moim zdaniem MCI powinno raportować wyniki jako jedna z pierwszych spółek w każdym sezonie. Zresztą ta zmiana przepisów dot raportowania wyników przez spółki na niekorzyść nas drobnych to kolejny sygnał, ze jesteśmy niemile widziani na GPW)
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Rusza-sezon-wynikowy-na-GPW-Kto-kaze-poczekac-7570434.html Małe szanse, ale być może dopinają transakcję LifeBraina i chcieliby się nią juz pochwalić na tym webcaście ( o ile do niego dojdzie) ale w sumie zaraz za 3tyg kolejny raport tyle że bez webcastu ( bo po 1Q i 3Q webcastów ma nie być, taką otrzymałem odpowiedź mailowo od spółki na pytanie dlaczego nie było webcastu po 3Q2017r).
Podsumowując Tomek wqrwił wszystkich i drobnych i instytucjonalnych, długoterminowych i krótkoterminowych. Wszystkich. Przegiął ze skupem, tak się nie robi i tak się nie buduje IRR.
Trzy razy obiecał publicznie wypłatę dywidendy. Wiadomo za 2016r nie mógł bo nie było zysku, a spółka nie mająca zysku nie wypłaca grosza. Wcześniej 2013,2014, 2015 wg niego nie mógł bo były konwenanty. Moim zdaniem bardziej nie chciał niż nie mógł, spółka nie była w jakiejś tragicznej sytuacji by się na takowe zgadzać. Teraz nie ma konwenantów odnośnie wypłaty dywidendy, jest duży zysk ale znowu jest ten warunek w o dyskoncie w polityce dywidendowej.
Teraz jest czas na nowe otwarcie!!! Czy takie będzie??? Nadzieję mam, ale obiektywnie szanse oceniam na 20-25%. Jest duża pokusa przejęcia akcji poniżej 1/2 wartości ( i to akcji konserwatywnie wycenianych w bardzo perspektywicznym portfelu. Samo Morele do 2022r może dodać do wartości portfela prawie tyle ile jest obecnie warte całe MCI na giełdzie).
Mało kto by się nie skusił!!!
Jak będzie???
Zobaczymy.
btw.
Ewka w odpowiedzi na pytanie dziennikarza stwierdziła, że należy podchodzić z optymizmem do tej kwestii.(od około 7min50s Jest wyraźnie mowa o nowej deklaracji. W jakim sensie nowej? )
Tylko ile to już razy zawiedli nasze zaufanie w kwestii wizerunku spółki???link Jednak na moje maile odnośnie webcastu( czy będzie, czy jednak spółka zaniecha spotkań on=line z inwestorami) tym razem odpowiedzi brak. Wysłałem już kilka.
Co do bessy, sprzedawania po 0,4 NAV lub po C/Z=3 za ostatni rok... Kto chce niech sprzedaje!!!
A kiedy to hossa była na maluchach bo jakoś nie ogarniam. A na szerokim to kiedy hossę widzieli???Parę spółek z WIG20 co pociągnęły go w górę i tyle. Gdzie jest ta ulica która ma być ubrana w akcje? Na parkiecie kilkanaście osób, na bankierze prawie nikogo chyba że na gorących kartoflach.
Indeks cenowy całego rynku nie kłamie!!! Gdzie ta hossa się pytam???linkAle każdy decyzje podejmuje sam :)
linkWarto przeczytać cały ale i pamiętać że to tylko pismaki ;)