• INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~Broken [188.122.27.*]
    Dzien dobry ... az tylu chetnych to prawde mowiac ...sie nie spodziewalem ...

Tezy AT

1. Formacja ORGR - zasieg ca60
    2. Silne sygnały odwrocenia trendu - wykresy tygodniowy i miesieczny
    3. Faza akumulacji - jako I faza trendu (teoria Dowa)
    4. SMA50/SMA200
    5. Trzech bialych zolnierzy
    6. Teoria fal Elliotta
    7. Wsparcie ca 40

Tezy AF

1. Inwestor - dominuje teza o ...literce "A"
    2. Radykalne odciecie "rakotworczych" czesci biznesu w 2016 r.
    3. Wstepne dane za 2016 r.
    4. Zapowiedzi na 2017 r.
    5. Dane o OFE w akcjonariacie na koniec 2016 r.
    6. Dynamiczne zmiany i nieodwracalny rozwoj rynku e-commerce
    7. NWZA..

.... 5... no moze 7 minut trzeba bylo ...to przykre ...ale nikt nie zaliczyl
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~Broken [188.122.27.*]
    ... nic to, niezachwianie nadal w Was wierze, jedziemy dalej ...

mysle ze najblizszy tydzien powinien byc znacznie ciekawszy niz ubiegly,

moglismy miec do czynienia z dosc plaska korekta - tak czy inaczej widoczne jest (pozorne?) niezdecydowanie na zeszlotygodniowej swiecy co do dalszego kierunku,

test 40 zl wydaje sie byc tak nieuchronny jak ...nie nastapil ... ale byc moze, co sie odwlecze ...

i tu - uwaga - w powyzszym scenariuszu nie mozna tez wykluczyc dosyc dynamicznej "penetracji" nizszych poziomow - nawet do dolnej linii naszego podstawowego kanalu wzrostowego - ktore moze oznaczac - popularnie nazywane "czyszczenie stopow" - dynamiczne wychlodzenie kilku wskaznikow na wykresie w krotszych interwalach i zakonczenie korekty

moze ... ale nie musi ...

nie wchodze w szczegoly bo o tym juz bylo - zainteresowani to pewnie wiedza - a pozostali bez trudu odnajda

prawdopodobnie bedzie (jesli bedzie) to jedna z ostatnich - o ile nie ostatnia - okazja do zajecia pozycji

....

jakies pomysly ??
    ... bylem przekonany o tym, ze zeby zalozyc watek to trzeba byc osobnikiem zarejestrowanym ..

a jak widac nie trzeba

... no ale stad tez moze tyle tu szamba sie przelewa
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: -jankes- [89.72.169.*]
    Widzę Broken, że masz zapędy pedagogiczne :) Dobra robota. Zdaje się, że zakładając wątek mogłeś włączyć możliwość dodawania komentarzy tylko dla zalogowanych. Ja właśnie się zarejestrowałem. Jeśli chodzi o merytorykę to w mojej ocenie kluczowym jest trwałe przebicie SMA 50 na tygodniach tyczy się to zarówno Integera jak również Inopstu. To na tych oporach zatrzymały się wzrosty obu spółek. Pozdrawiam
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~PrawdaPolska [109.173.145.*]
    Agio:)
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~Truskawki [37.47.74.*]
    Teza 1 nie prawdziwa. Skąd wziął się zasięg 60,formacja oRgR zapowiada chyba zmianę trendu a zasięg potencjalnego wzrostu nie jest chyba znany. Nawet wysokość formacji (20-40)nie mówi o zakresie potencjalnego wybicia (bo różnie z tym bywa)a co za tym idzie o ruchu powrotnym do linii szyi....
    Drogi Panie Truskawka - pierwsza z brzegu wygooglowana definicja:

http://bossa.pl/edukacja/AT/liniowe/odwrocenia/

Odwrócona głowa i ramiona

link
     Jest to formacja odwrócenia trendu, którą tworzą trzy lokalne dna, czyli lewe ramię, głowa i prawe ramię. Dno głowy powinno być jednocześnie najniższym punktem całej formacji. Najwyższe obroty utrzymują się przy formowaniu dna lewego ramienia oraz głowy. Nieznaczny wzrost obrotów ma miejsce przy punktach stycznych z linią szyi. Najniższa aktywność notowana jest przy dnie prawego ramienia i gwałtowanie wzrasta przy dojściu i przebiciu linii szyi. Minimalny zasięg wzrostu wyznacza wysokość głowy odmierzona od punktu przebicia linii szyi. Jest to jedna z bardziej wiarygodnych formacji.

to po 1 ....

a po 2 - ca40 zl stanowi poziom wsparcia - serie co najmniej kilku lokalnych szczytow w okresie ostatnich kilku ostatnich miesiecy zakonczona 12 stycznia udanym wybiciem - zatem teraz linia ktore je laczy stanowi oczywiste wsparcie dla kursu
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~Truskawki [37.47.74.*]
    Truskawki nie truskawka,chyba umiemy czytac,proszę darować sobie ten wykład. Wspomniana formacja zmienia trend i o to mi chodzi,nie o minimalny zakres wybicia z formacji ponad linie szyi. A tak na marginesie Panie Broken,na wykresie tej spółki uformowała się kiedyś ta sama formacja o przeciwnym kierunku. Widzimy ją?
    Panie Truskawki ... jesli mozna...prosze zadac precyzyjne pytanie,

bo nie wiem czy chodzi Panu o ORGR z ... wybiciem w dol (?),

czy o klasyczny RGR z wybiciem ...w dol

... a tak na marginesie - wracajac do srednich Pana Jankesa - polecam wszystkim juz do samodzielnych cwiczen przeglad wykresow dowolnie wybranych kilku np innych spolek, gdzie widac co dzialo sie z kursem po przebiciu "od dolu" krzywej SMA200 (moze byc tez 250) - przez krzywa SMA50 (ew. 55)...

i prosze Was w miare mozliwosci podzielic sie swoimi spostrzezeniami tj ciekawymi, z naszego punktu widzenia wykresami

podpowiem pierwsza - no moze nie lepsza...:)) JSW SA - ale to dlatego ze widac tam rowniez inne ..."ciekawostki" :))
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: maplejk [37.47.13.*]
    O 09:06:53 kurs zawrócił na północ. link
    https://zapodaj.net/06b68013890b1.png.html
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~ech [176.111.123.*]
    ewidentnie kończy się pole na zabawę kursem. Albo wyjdziemy dołem albo górą. Na tą chwilę brak obrotów sugeruje dół, ale tak samo można to odczytać, że ilekroć ktoś chce niżej oddać od razu pojawiają się chętni. Moje przeczucie gdzieś z tyłu głowy jednak mówi mi, że po tym co się stało 12 stycznia kierunek jest tylko jeden.
    ...jak makiem zasial...a dzisiejszy "Parkiet" ktos z Panstwa przejrzal ?
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: -jankes- [89.72.169.*]
    Złoty krzyż na horyzoncie.
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~Janek [78.88.30.*]
    Cisza bo od kilku sesji mamy podobny scenariusz...Wyjście rano i dołowanie kursu po południu. Info nt sposobu inwestowania. ma być do końca stycznia. Przeglądałem ale nie zauważyłem nic związanego ze spółką. Może się Pan podzielić spostrzeżeniami?
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~Janek [78.88.30.*]
    @ sposobu finansowania inwestycji miało byc oczywiscie :)
    ...jutro postaram sie wkleic skan bo dzisiaj nie mam juz jak...

dobranoc
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~Broken [86.111.206.*]
    link  

link

tak jak obiecalem
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~Broken [86.111.206.*]
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~rynek [78.8.28.*]
    uzupełnienie tezy AF
    1. Wartość transakcji siódemki w 2014 to 500 mln
    2. Siódemka miała 10-11% rynku
    3. Idąc tym tokiem 1% rynku w 2014 to ok. 50 mln
    4. Od 2014 wartość rynku kurierskiego wzrosła według róznych danych 10-20% w każdym roku (2015 i 2016)
    5. Zakładamy, że nastąpiło tylko 10% wzrostu w każdym roku tym samym dziś 1% rynku = 60 mln
    6. Inpost ma powyżej 5% rynku i rośnie najszybciej w branży od 75% na rynku paczkomatowym do 150% w rynku e-commerce
    7. 5% to 300 mln
    8. Ciężko dziś ocenić dokładnie jaki jest udział inpostu w rynku kurierskim w Polsce ale na pewno jest to przedział 5-10% z tendencją do 10% i wyprzedzeniem GLS który ma 10% rynku. (dane uke o wolumenie ew. udział przychodowy w wynikach za IV kwartał 2016 w stosunku do informacji rynkowych nt. wartości rynku kurierskiego)

Można domniemywać, że wartość marki siódemka była niska bo i tak została zamieniona na DPD.
    Wartość marki inpost jest wycenialna.
    Dziś rynek kurierski jak i e-commerce jest dużo bardziej rozwinięty niż w 2014 gdy DPD przejmowało siódemkę.

Jak znów nie przesadzą z ceną usług to centrum dystrybucyjne w Piotrkowie mimo, że oddane w zeszłym roku może być za małe.
    Maszyny z Rosji zjeżdżają do Polski bo biznes w RP rośnie (mniejsza koszt amortyzacji)
    Inpost należy do Integera a to rynek w RP jest ku zaskoczeniu koniem pociągowym grupy.
  • uzupełnienie danych z DPD Autor: ~rynek [78.8.28.*]
    Na podstawie danych z DPD możemy próbować oszacować wiekość rynku a w nadchodzącym raporcie kwartalnym w którym nie ma już listów można próbować szacować udzial w rynku Inpostu w IV kwartale (wyliczenie kwartalne jest bardziej miarodajne niż roczne bo Inpost rósł szybciej niż rynek)

poniżej link do artykułu z duża ilością danych wystarczającą by sobie określić wartość rynku kurierskiego w Polsce w 2016 roku.
    DPD = 30% rynku = 1.38 mld przychodów =102 mln przesyłek (dynamika ok 10% czyli znacznie niższa niż Inpostu)

link
    http://wyborcza.biz/Gieldy/1,132329,21260291,dpd-polska-spodziewa-sie-wzrostu-przychodow-o-ok-10-w-2017.html
  • ryzyka i wyzwania Autor: ~rynek [78.8.28.*]
    Ryzyka i wyzwania dla inpostu 
    Głównym wyzwaniem będzie podniesienie cen za usługi co przełoży się na mniejszą dynamikę ale jednocześnie większa skala spowoduje niższe koszty jednostkowe (ostatnia mila)
    W skali grupy to przesunięcie paczkomatów z Rosji do RP i osiągnięcie odpowiedniej skali w Wielkiej Brytanii.

to tyle ode mnie w celach uzupełniających części AF i oddaję wątek
  • osobiście szacuję 7% udziału inpostu w rynku kurierskim w RP Autor: ~rynek [78.8.28.*]
    jak mi wyszło 7%?

Najpierw oszacujmy cały rynek na podstawie danych DPD

1. 30% rynku = 1.38 mld*100/30= 4.6 mld - wartość rynku kurierskiego w Polsce
    2. Dla Inpostu robię takie założenie
    III kwartał jako stała dla trzech kwartałów czyli 72 mln*3 a IV kwartał (moja prognoza) jako, że ma inną charakterystykę dodajemy oddzielnie i założyłem 120 mln przychodów.
    liczymy:
    72*3+120= 336 mln (w raporcie za II i I kwartał są inne liczby ale tendencja jest rosnąca i takie założenie jest według mnie właściwsze)
    (336/4600)*100=7.3% udziału pod względem przychodów! - niedługo sprawdzimy czy zawyżyłem przychód dla IV kwartału

Pod względem wolumenu wychodzi ok 6.2% udziału w rynku
    1. 30% DPD = 108=> 360 mln przesyłek
    2. Inpost w III kwartale ok. 4.46 mln i analogicznie dla I i II kwartału przyjmuję wartość z III kw. a dla IV swoją prognozę na poziomie 9 mln paczek

liczymy:
    4.46*3+9=22.38 mln paczek na rok Inpost => (22.38/360)*100= 6.2%

7.3% udziału w rynku pod względem przychodów i 6.2% udziału w rynku pod względem przychodów z tendencję rosnącą.
    Nawet jeżeli gdzieś przestrzeliłem to i tak znacznie pow. 5% udziału w rynku kurierskim w Polsce
    Nawiasem mówiąc dobrze by było aby w raporcie Inpostu i Integera podano szacunkowy udział w rynku kurierskim w Polsce.
    Przy takim udziale w rynku wartość samego inpostu można szacować na ok 360 mln

• ZWIŃ TREŚĆ Autor: ~porada [46.215.226.*]
    Ogólnie rzecz biorąc...
  • Re: ZWIŃ TREŚĆ Autor: ~rynek [78.8.28.*]
    OK. krótko telegramem na potrzeby użytkownika: porada

- sortownia w piotrkowie pęka w szwach stop
    - mobilni kurierzy przyjmują i odbierają paczki, bo brakło skrytek w paczkomatach stop
    - porada jak będziesz przechodził obok mobilnego kuriera poczęstuje go kubkiem gorącej kawy stop
    - teraz czas ładować inposta a na integera przyjdzie czas stop

Mniej więcej taki jest sens poprzednich wpisów pzdr
  • INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~Broken [188.122.27.*]
    Dobry wieczor - szacunek i uznanie dla Pana "Rynek", za nadzwyczajnie duzy - jak na tutejsze realia - wklad pracy i prelekcje

Jako ze robi sie zapewne nieco nerwowo ... taka mala zagadka dla wszystkich uwaznych

Wykres 4h (moze byc tez 2h)

Rysujemy , ogladamy

I piszemy .. co tam mamy ??
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~xx [89.74.92.*]
    Rgr
    ...to patrzymy raczej na rozne wykresy prosze Pana

ktos jeszcze ?
    ...:(( znowu nikt

otoz na 4h uksztaltowuje sie bardzo prawdopodobnie klin znizkujacy

widac go tez na RSI 4h

i to raczej dobra informacja

jutro powinno byc wiec lepiej

jestesmy w okolicy SMA 200 - odwazni i cierpliwi - to raczej okazja zeby dobrac

osuwamy sie na dosc niewielkich obrotach - i chlodzimy wskazniki przy okazji - wiec raczej sugeruje wytrzymac

dobranoc

• Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: januszcebulak [194.202.140.*]
    Znowu nikt bo większość ludzi tutaj to takie palanty jak ja. Nic się nie znają i tylko naganianie... Ale kontynuuj proszę bo fajnie poczytać :)
    Dzien dobry

posiadaczom chce powiedziec tylko jedno

"powinniscie wytrzymac - bo juz bardzo niedaleko"
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~Wilczek [109.78.178.*]
    Znaczy się w przyszłym tygodniu coś 'drgnie' do góry? Dziękuję bardzo za pańskie wpisy. Pozdrawiam
    ... w najgorszym razie te meki to jeszcze niestety nawet 12 -15 sesji ... zastanawiam sie tylko czy dojdzie do rytualnego wyczyszczenia towaru z nizej polozonych polek...wiele na to wskazuje
    ......
    hooooooold
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~sth2die4 [37.190.156.*]
    testujemy opór na 40.
    ciekawe czy wytrzyma i jaki będzie dolny cień dzisiejszej świecy.

Może mały konkurs?
    Kto najnizej dziś złapie ITG - lub poda jaki będzie kurs minium dziś

Z zazdrością spoglądam na jsw. Ja już więcej nie dokupię, bo nie mam za co.
    zwiad odparty

hoooooold
    100 jencow na wzgorzu 39.70 wzietych w niewole :))
    hoooooold
    kolejnych 100 na wzgorzu 39,50

hooooooooold

kurcze ja czekam nizej - ale moze sie podniose po 14

nadciagaja

hoooold
    wyglada na to ze nie ma juz za wiele wiecej czasu i bedziemy swiadkami decydujacej bitwy ktora wlasnie sie zaczyna

...

pamietajcie o czym tu mowilismy przez ostatnie dni

...

hoooooold
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~malarzpokojowy [188.146.78.*]
    Tak za chwilę będzie można kupić ustawiłem się na 37,20
    zabieram swoich jencow i schodze na nizsze wzgorza
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: januszcebulak [194.202.140.*]
    Arkusz rzadki po obu stronach, jeden "duży oddział" ustali kto wygra tą bitwę.
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~ewa [89.68.84.*]
    co tam na szmacie słychać widzę syf :)
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~krzys [95.49.244.*]
    jeszcze dzisiaj na plusie duzym
  • Re: INTEGER - 2017 - tydzien 4 Autor: ~daroplk [62.233.165.*]
    Kupilem najdrożej jak sie dalo. 46,7. Jak zejdzie do 20 to będzie to najdroższa lekcja dla mnie.
    No to jedziemy na tym samym wózku. Jestem 15% w plery
    było wyżej niz 46 - więc nie kupiłeś najdrożej:)
[x]
INTEGERPL 0,04% 48,47 2017-05-24 16:49:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.