Cena JSW na giełdzie na dnie. Bo co to jest 11 czy 12 zł? A dno mocno uklepane (ostatnio w okolicach 10,60 już nie było chętnych do oddawania). Sam czekałem i ... odkupiłem drożej. Księgowa wartość akcji 33,70, a JSW pomimo taniego węgla (koksu) zaczyna wypracowywać ZYSKI. Do tego surowce zaczynają drożeć. Kiedyś musiało dobić do dna i po tym jest kierunek w drugą stronę (choć nie szybko i nie pionowo w górę). To normalna kolej rzeczy - wahania kursów i ZMIANY trendów. Jak już jest bardzo źle i wszyscy widzą i krzyczą, że będzie tylko gorzej to zazwyczaj wtedy jest zmiana.
Mocne wsparcie rządowe, współpraca górników i związków które dla dobra spółki (i zarazem własnego) zgodziły się na ustępstwa (patrz porozumienie). Czy uważacie, że OBECNIE zainwestowanie pieniądze w JSW to szansa na dużą stratę czy duży zysk? Ja obstawiam duży zysk, bo jak spadnie to do ilu?
Co by nie było to rząd dla JSW nie da upaść. Tym bardziej nierealna jest upadłość bo najgorsze już minęło, a JSW JUŻ TERAZ zaczyna wypracowywać zyski. IIIQ na plusie, a i IV gdyby nie odpisy to również byłby plus i to spory! Za kilka miesięcy będzie lepiej czy gorzej? - Będzie LEPIEJ bo wszystko co złe (łącznie z odpisami) już było. Teraz idzie na lepsze i to znacznie lepsze.
Gra i inwestycja na giełdzie to ryzyko. Sam od jakiegoś czasu tu grałem, walcząc o parę zł. Ale teraz z częścią akcji poczekam. Nie sprzedam bo myślę, że za jakiś czas przyniesie mi to sporą stopę zwrotu. Nie będę pisał, że kurs będzie 16 zł czy 26 bo nie wiem, ale tym razem nie chodzi tu o 1 zl czy 2. Gra jest o naprawdę duża stawkę. Całe GPW może spadać, a JSW da zarobić. Ci co kupili na górze mają potężne straty, a ci co kupili na dole będą mieli potężne zyski. Co Wy zrobicie to Wasza sprawa. Ja napisałem tylko swoje zdanie. Wspomnijcie ten mój post za pewien czas. Pozdrawiam.
To proste do policzenia.Cena jednej akcji stanowi na dzień dzisiejszy 36% ceny wartości księgowej dla 1 akcji. Jeśli obecna cena 1 akcji wynosi 11,65, to przy 100% wartości księgowej musiałaby być po 32,36 .
jak ma być dobrze skoro jest zakaz pracy w soboty i w niedziele a za sprzęt trzeba płacić niedawno zarząd zmuszał do roboty a teraz brak jest gotówki żeby zapłacić pracownikom w lipcu podobno ma być postojowe możne być realne ze w maju upadłość ale 14 będzie jak gwóźdź do trumny jsw
Dnia 2016-03-05 o godz. 15:02 ~jsw napisał(a): > jak ma być dobrze skoro jest zakaz pracy w soboty i w niedziele a za sprzęt trzeba płacić > niedawno zarząd zmuszał do roboty a teraz brak jest gotówki żeby zapłacić pracownikom > w lipcu podobno ma być postojowe > możne być realne ze w maju upadłość ale 14 będzie jak gwóźdź do trumny jsw
widzę że masz pojęcie soboty niedziele obłożone fedrują w weekendy tak jest w jsw kolego a w kompani przepraszam teraz już pgg będą czterobrygadówki ale penie o tym też nie masz pojęcia 13 była zabrana o ile dobrze pamiętam w latach 1990-2000 czternastki nie ma i raczej nie wróci oby barbórka im została !!! Czemu nikt nie pisze o dodatkach hutnika elektryka policjanta urzędnikach i innych zawodach w których są wypłacane przeróżne premie!! tylko widzicie górnika który haruje w pocie czoła 1000m pod ziemią nie raz w temperaturach przekraczających 32 stopnie! Jedz sobie na Kopalnie Guido wykup sobie szychtę nie zwiedzanie tylko szychtę i daję ci gwarancję że to co tam przeżyjesz nie oddaje 1 dziesiątej tego co jest w prawdziwym górnictwie ! nie wspomnę o zagrożeniach które występują na dole bo jest ich mnóstwo czyhających na każdym kroku koleś!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.............
jakby to była prywatna firma to po 1. Nie rozdalaby 5.5 miliarda z prywatyzacji. po 2. nie kupiłaby kopalni za 1.5. Tylko teraz wzięłaby całe okd za 100 milionów. Także porównywarka nie ma sensu
poczekaj stary, bo takie glupoty to ja juz slyszalem we wrzesniu kiedy byl nagly wyskok na 16scie...z 10ciu...podobno mialo byc po 60 wtedy ! i to tez "za niedlugo" a teraz mamy wyskoczek z 9 PLN na 12,5 PLN..i tez ma byc drozej...tym razej po 33... buhahah
Brednie, głupoty? Czy tak tylko piszecie tu w weekend z nudów? Argumenty, FAKTY się liczą, a nie hahaha i jednosłowne obrażanie. Podobnie napisałem na MSW gdy było 6 zł i też byli tacy co się bardzo z tego śmiali.
Czas pokaże i tu ... zapewne nie trzeba będzie długo czekać...
Nie ma ludzi nieomylnych, ale co do JSW argumenty i FAKTY o których wspomniałem mówią same za siebie. Kto chce niech nie kupuje, a nawet sprzedaje ... Po co te straszenie, wyśmiewanie, pisanie o bankructwie i podobne nonsensy? Przecież to piszą tylko ci co właśnie sprzedali i chcą taniej ODKUPIĆ.
ja kupilem po 14,9, sprzedalem ze srednia ok. 12.... i w zyciu juz tego smiecia nie kupie. a dla "cierpliwych" to jest nawet taka piosenka bon joviego "living on a prayer..." - bo to jedyne co wam zostaje akcjonariusze JSW..modlitwa o cud ;-) tam w sumie tez cos koles spiewa o "zwiazkach" w pierwszej zwrotce, ze strajkuja i Tommy roboty ni ma.
Znam ten typ: - i teraz poświęcasz życie (nawet w weekend) aby pilnować na forum by przypadkiem nie poszło do góry : ) Wiem, że ponownie Cię zaboli gdy bedzie 14 zl i wyżej (a będzie NA PEWNO) i Cię rozumiem, ale ochłoń chłopie bo w ten sposób bólu nie ukoisz. Zapomnij o giełdzie i JSW. To dla Ciebie najlepsze lekarstwo. I wcale nie kpię. Uczciwie i z życzliwości dobrze radzę.
Najlepsze ,że kilka lat temu księgowa wartość była ponad 130zł ,wyliczona przez "najlepszych " analityków i przewidywano jej wzrost do 200zł !!! Gdzie dzisiaj są ci analitycy? Faktem jest ,że od tego czasu firma wydała ponad 10 miliardów w rozwój i kupno dalszej kopalni??!!! budowy szybów?!! zakupy kombajnów?!!co powinno podtroić jej wartość, a wartość wyliczona dzisiaj przez " najlepszych analityków " jest 5 razy niższa niż przed tymi inwestycjami? ,a na GPW 10 razy niższa !!. Jak teraz wzrośnie 10 razy to powiedzą ,że to normalne wahania kursów...
Dnia 2016-03-07 o godz. 09:33 ~dziadek-z-WSI napisał(a): > nie boli, to tylko pieniadze, zreszta i tak nieduze... > bylo juz wielu takich co spekulowali na akcjach bankrutow, roznie na tym wychodzili
Dnia 2016-03-05 o godz. 22:28 ~dziadek-z-wsi napisał(a): > ja kupilem po 14,9, sprzedalem ze srednia ok. 12.... i w zyciu juz tego smiecia nie kupie.
- i teraz poświęcasz życie (nawet w weekend) aby pilnować na forum by przypadkiem nie poszło do góry. Zobacz ile tu Twoich postów i wkoło to samo. : ) Zapomnij o giełdzie i JSW. To dla Ciebie najlepsze lekarstwo. Uczciwie i z życzliwości dobrze radzę.
Dnia 2016-03-07 o godz. 10:34 ~forumowicz napisał(a): > Dnia 2016-03-07 o godz. 09:33 ~dziadek-z-WSI napisał(a): > > nie boli, to tylko pieniadze, zreszta i tak nieduze... > > bylo juz wielu takich co spekulowali na akcjach bankrutow, roznie na tym wychodzili > > Dnia 2016-03-05 o godz. 22:28 ~dziadek-z-wsi napisał(a): > > ja kupilem po 14,9, sprzedalem ze srednia ok. 12.... i w zyciu juz tego smiecia nie kupie. > > .......................................................................... > > - i teraz poświęcasz życie (nawet w weekend) aby pilnować na forum by przypadkiem nie poszło do góry. Zobacz ile tu Twoich postów i wkoło to samo. : ) > Zapomnij o giełdzie i JSW. > To dla Ciebie najlepsze lekarstwo. > Uczciwie i z życzliwości dobrze radzę. >
Może po prostu facet chce ostrzec innych przed błędem jaki zrobił kupując bankruta.
Wszystko idzie zgodnie z nowo obranym kierunkiem. Haitong podwyższa cenę docelową JSW do 12,98 zł. A wkrótce będą podawane nowe wyższe ceny (znacznie wyższe). Cierpliwości...
Dnia 2016-03-09 o godz. 09:09 ~forumowicz napisał(a): > Wszystko idzie zgodnie z nowo obranym kierunkiem. > Haitong podwyższa cenę docelową JSW do 12,98 zł. > A wkrótce będą podawane nowe wyższe ceny (znacznie wyższe). > Cierpliwości...
Nie wiadomo co jeszcze z konwersją obligacji na akcje dla banków i po jakiej cenie. Bo jeśli zrobią to po nominale to ze wzrostów nici. Ropa poszła w górę, węgiel powoli też więc coś z tego będzie ale dla cierpliwych.
Nawet nie próbuję sprzedawać bo obecna gra na krótko to w pewnym momencie brak możliwości powrotu do odjeżdżającego pociągu. Gra toczy się o bardzo wysoką stawkę i dla tych paru groszy szkoda by było zostać na peronie.
cyt,,Ale teraz z częścią akcji poczekam. Nie sprzedam bo myślę, że za jakiś czas przyniesie mi to sporą stopę zwrotu. Nie będę pisał, że kurs będzie 16 zł czy 26 bo nie wiem, ale tym razem nie chodzi tu o 1 zl czy 2. Gra jest o naprawdę duża stawkę. Całe GPW może spadać, a JSW da zarobić. Ci co kupili na górze mają potężne straty, a ci co kupili na dole będą mieli potężne zyski. Co Wy zrobicie to Wasza sprawa. Ja napisałem tylko swoje zdanie. Wspomnijcie ten mój post za pewien czas. Pozdrawiam. "
.................................. Nie inaczej ; ) Pozdro.
zawsze jak szybki cieszyl miche ile to nie zarobil i zarobi przychodzilo zalamanie na akcjach i uciekal z podkulonym ogonem, ostatnio tak bylo z ursusem, naganial, a pozniej napisal,ze go oszukali
Dnia 2016-04-30 o godz. 09:29 ~tubedziepodobnie napisał(a): > zawsze jak szybki cieszyl miche ile to nie zarobil i zarobi przychodzilo zalamanie na akcjach i uciekal z podkulonym ogonem, ostatnio tak bylo z ursusem, naganial, a pozniej napisal,ze go oszukali > > > > dlatego czuje, ze eski to dobra inwestycja
Żal d.. ściska? : ) Zawsze przychodzi załamanie (bo nic nie rośnie i jak nie spada wiecznie) i prawie zawsze szybki7 wychodzi z zyskiem (mniejszym czy większym). A nie ucieka z podkulonym ogonem : ). Tu też NA RAZIE wyszedłem (i wcale nie z podkulonym ogonem - jak WIDZISZ ; ) i nie mam już (na razie) JSW. A co będzie dalej? Co by nie było ja przytuliłem niezła kasę. NIECH KAŻDY ROBI JAK SAM UWAŻA. A inwestorom życzę powodzenia. Moze i będą tu tąpniecia (jak to na GPW), ale wcale tak źle nie będzie. Bo gorzej już było. Chciałbym pisać tak by mnie nikt nie poznał to bym to robił, a piszę specjalnie by co niektórzy (jak i Ty wiedzieli, że to ja). Twoje wpisy też czasem poznaję. Pozdrawiam
Dnia 2016-05-03 o godz. 15:46 ~forumowicz napisał(a): > Żal d.. ściska? : ) > Zawsze przychodzi załamanie (bo nic nie rośnie jak i nie spada wiecznie) i prawie zawsze szybki7 wychodzi z zyskiem (mniejszym czy większym). A nie ucieka z podkulonym ogonem : ). > Tu też NA RAZIE wyszedłem (i wcale nie z podkulonym ogonem - jak WIDZISZ ; ) i nie mam już (na razie) JSW. >A co będzie dalej? Co by nie było ja przytuliłem niezła kasę. > NIECH KAŻDY ROBI JAK SAM UWAŻA. > A inwestorom życzę powodzenia. Moze i będą tu tąpniecia (jak to na GPW), ale wcale tak źle nie będzie. Bo gorzej już było. > Chciałbym pisać tak by mnie nikt nie poznał to bym to robił, a piszę specjalnie by co niektórzy (jak i Ty wiedzieli, że to ja). > Twoje wpisy też czasem poznaję. > Pozdrawiam
Dnia 2016-03-05 o godz. 11:45 ~forumowicz napisał(a): Nie będę pisał, że kurs będzie 16 zł czy 26 bo nie wiem, ale tym razem nie chodzi tu o 1 zl czy 2. Gra jest o naprawdę duża stawkę. Całe GPW może spadać, a JSW da zarobić. > Ci co kupili na górze mają potężne straty, a ci co kupili na dole będą mieli potężne zyski. > Co Wy zrobicie to Wasza sprawa. Ja napisałem tylko swoje zdanie. > Wspomnijcie ten mój post za pewien czas. > Pozdrawiam. >