• raport Autor: ~ten [46.112.19.*]
    http://gielda.onet.pl/permedia-formularz-raportu-kwartalnego-dla-emitent,18488,45837,1,komunikaty-detal
  • Re: raport Autor: ~olo barolo [79.185.249.*]
    Przetlumaczy ktos ten raport?Wyniki wydaja sie byc zadowalajace w porownaniu z okresem analogicznym 2009.
  • Re: raport Autor: ~aa [79.110.195.*]
    raport przyzwoity.
    Za III kw 2010 wyszło 524 tys zł co daje wzrost prawie o 40% kw/kw w odniesieniu do III kw 2009.
    Zapewne wysypią się krótkoterminowi inwestorzy którzy grali pod wyniki, swoje już zarobili, extra przełomu w stylu 1,5 mln zł zysku za kwartał nie zobaczyli więc pójdą szukać innych okazji i zapewne wrócą tu w styczniu przed ogłoszeniem wyników za IV kw 2010.
    Natomiast kto kupił akcje na dłużej to raczej zostanie - wyraźnie widać, że w spółce dzieje się coraz lepiej - jest stały progres - skoro spółka potrafiła zarobić pona poł mln zł w miesiącach wakacyjnych to widać jaki ma potencjał.
  • Re: raport Autor: ~jan [*]
    Do wyników z przed 3-ech lat jej daleko , ale już widać że najgorszy okres ma za sobą . Przydałby się powrót do produkcji związanej z niklem , co było najbardziej opłacalną działalnością . Poza tym wyniki chyba już są w cenie , a nawet o połowę przekraczają wartosć księgową
  • Re: raport Autor: ~re [79.185.214.*]
    no ale 3 lata temu kosztowała 5 razy więcej a wyniki coraz lepsze powinna iść powoli w kierunku szczytów
  • Re: raport Autor: ~marcin [89.73.38.*]
    3 lata temu kosztowała prawie 10x tyle co teraz ;) a co do niklu to zrezygnowali właśnie ze względu na nieopłacalność produkcji i restrukturyzację spółki - która jak widać przynosi efekty. Fakt, że do 3mln/kwartał jeszcze brakuje, ale spółka na dobrej drodze. Nie wierzę w jutrzejszą wyprzedaż tych co się zawiedli na raporcie, ale wiem że na pewno wiele osób chciałoby jutro dokupić w korzystnej cenie... Spółka w stabilnym średnio terminowym trendzie wzrostowym, który mógłby zostać zakłócony przez wyniki gdyby były kiepskie (a nie były). Pożyczka przez Czechów spłacona, kolejny restrukturyzacyjny kwartał na plusie, rewelacyjny współczynnik C/WK a także odcięty ogon w postaci niklu - w perspektywie średnio i długoterminowej Północ :)
  • Re: raport Autor: ~zeb [195.47.201.*]
    obecnie mamy godz 10, kurs spada poki co o 5,5%.
    Widać że spółki wychodzą krótkoterminowi gracze - co ktoś trafnie przewidział już wczoraj.
    Natomiast średnioterminowcy zostana tu minimum do ogloszenia wyników za cały 2010 rok.
  • Re: raport Autor: ~haloha [87.96.111.*]
    trzeba poczekac az sie poczatkujacy wysypia, ech niektore leszcze sa zalosne....
  • Re: raport Autor: ~zeb [195.47.201.*]
    to nie tyle chodzi o to czy ktoś jest poczatkujący tylko na jaki okres gra. Jeśli ktoś gra pod wyniki to z chwilą ogłoszenia wyników zazwyczaj wychodzi z akcji. Zostałby tylko wtedy gdyby raport pokazałby super wyniki. Takich nie pokazal - wyniki są po prostu dobre. a to trochę za mało żeby dalej pompować kurs po 15% w górę. Tym bardziej że C/Z jest już na dość wysokim poziomie.
    Ale tak czy siak wyniki za IV kw będą zapewne jeszcze lepsze niż za III i wtedy znów przed wynikami wróci spekuła.
  • do aa Autor: ~marcin [89.73.38.*]
    Muszę przyznać że miałeś rację. Mała płynność spółki niestety działa w obie strony i paroma tysiakami można na widełki wjechać ;) W perspektywie średnio lub długoterminowej - a w takiej zamierzam tu zostać i tak jestem dobrej myśli.
  • Re: raport Autor: ~jan [*]
    Raport już jest w cenie ,a nawet dalej cena ciut przewyższa ten optymizm . Zastanawia mnie tylko ten dziwak co kupuje po 5 szt , lub stawia mega zapory z 5 szt
    Dnia 2010-11-16 o godz. 10:44 ~jan napisał(a):
    > Raport już jest w cenie ,a nawet dalej cena ciut przewyższa
    > ten optymizm . Zastanawia mnie tylko ten dziwak co kupuje
    > po 5 szt , lub stawia mega zapory z 5 szt
    A tu się z kolei nie zgodzę. Moim zdaniem PMD jest dalej fundamentalnie niedowartościowane. Mówię głównie o C/WK, bo na razie po kilku kwartałach restrukturyzacji i tak jest świetnie że spółka przestała przynosić straty. Nie muszę chyba przypominać, jak potrafiły rosnąć spółki przynoszące olbrzymie straty, gdy tylko zaczynały trąbić o restrukturyzacjach bądź zmianach profilu. Tu de facto mamy już pierwsze, widoczne, namacalne efekty, że nowa strategia spółki się sprawdza.
  • Re: raport Autor: ~inwestorek [*]
    Wartość księgowa na dziś t0 13,58 - nie wiem o jakim Ty niedowartościowaniu piszesz ? Fakt bez dyskusyjny ,że dołek mają za sobą i przeprowadzane zmiany przynoszą efekt . Choć do zysków z przeszłości jeszcze daleka droga i na początek była nagroda wzrostu prawie o 150 % ostatnimi czasy .
    Teraz przy korekcie ,moim zdanie byłoby naturalne zjazd do wartości księgowej .
    I ostatnie -- mam dość sporo od średnio 4,8 - i powiem mimo ostatniego optymizmu jest cholernie męczący papier .
    Uważasz że C/WK w okolicach 1.3 dla spółki chemicznej to dużo?
    Nie
    Wzrost z 8 -10 do 17 -20 to jest dużo , a przypomnę ,że niedawno C/WK była 0,5 .
    Przy głębszej korekcie całego rynku , a takowy chyba się zaczyna nas to nie minie , - ja czekam na swoje może jeszczerok - dwa
  • Re: raport Autor: ~swiezak27 [83.9.196.*]
    "inwestorek" ma racje według mnie przynajmniej w 100% pisz cos czesciej kolego jak mozesz:) ja juz przestałem marzyc o zyskach ale poczekam zeby wyskoczyc z jak najmniejsza stratą bo załadowany 4k jestem ze srednią powyzej 20,00 jak Ci sie wydaje bedzie szansa wyjsc do wiosny w tej cenie????
  • Re: raport Autor: ~j23 [195.205.21.*]
    zaczynam widzieć pomroczność jasną
    Dnia 2010-11-16 o godz. 12:30 ~j23 napisał(a):
    > zaczynam widzieć pomroczność jasną
    Ojtam ojtam czepiasz się ;) Inna sprawa że nasz sympatyczny Kolega Świeżak jest dość dobrym wskaźnikiem AT - jak jego poziom załamki dochodzi do górnej granicy znaczy że pora na odbicie :) A poważnie mówiąc wydaje mi się że poziom 17zł powinien się mocno bronić, jak również że średnioterminowy trend wzrostowy który widać ładnie jak się połączy na dziennym wykresie (log oczywiście) połączy dołki z 12 lipca i 21 października.
    PS. Świeżak nie gniewaj się na mnie :)
    Jak myślicie ktoś z nas się sypnął na te 3k? Oj nerwy ludziom puszczają. W sumie się nie dziwię, sam siedzę jak na ciepłej k.pie mimo że mam plusik jeszcze (coraz mniejszy). Ale tak mnie się zdaje że nie ma kolejnych chętnych do sypania w tej cenie, wczoraj by uruchomił dolne widły, a dziś reakcja całkiem całkiem...
  • Re: raport Autor: ~oui [91.212.223.*]
    czyszczenie stopow ON.
    Dnia 2010-11-17 o godz. 14:20 ~oui napisał(a):
    > czyszczenie stopow ON.
    Tylko czy na mało płynnej spółce ktoś ustawia SL? Nie widziałem żeby się pojawiały jakieś nowe zlecenia S po tych 2 akcjach. Bardziej psychiczne wykańczanie. Albo ktoś ma już dość, albo chce by inni mieli dość :)
  • Re: raport Autor: ~swiezak27 [83.28.51.*]
    Co sie Marcinie dziwisz smiecie, sie wyrzuca:) i tak mało zleciało w porównaniu z tym co sypali to i tak jakis jelonek sie znalazł co kupował:)ja nie sypałem jezeli mnie podejrzewasz wskaznikiemAT jak widzisz tez jestem słabym...jutro tez spadamy:(
    Nie jest to śmieć tylko dobra, ale fakt że męcząca spółka. Trudno się teraz wypowiedzieć. Obydwa scenariusze w różnym stopniu możliwe. Na minus AT na plus fundamenty, wartość księgowa, poprawny raport etc. oraz być może uspokojenie EU i USA (to zobaczymy) Na pewno było dziś zdecydowanie więcej chętnych do kupna (liczba pojawiających się zleceń), z 2 strony ktoś miał już ewidentnie dość i sypnął kilka razy. Pozdrawiam
  • Re: raport Autor: ~simon [79.186.28.*]
    no szkoda szkoda bo raporcik przyzwoity:)
    hmmmmm a może wy czekacie na mnie, jak się zapakuję to dopiero ruszymy?:)
    to tak na pocieszenie,
    trzymka
  • Re: raport Autor: ~j23 [192.168.128.*]
    lepiej było sobie gorzały nakupić (Sobieski) niż truć się prochami Permedii!!!.
    Człowiek czułby się zdrowo i nie narzekał.
    "Polak mądry po szkodzie" a czesi smrodzą
    Miałem w tamtym tygodniu BVD, ale opierdzieliłem za szybko jak trochę spadło (chyba 10) a potem patrzyłem jak dalej rośnie... ale już miałem cykora znowu wejść :/
  • Re: raport Autor: ~swiezak27 [83.28.51.*]
    No ładnie znowu spadamy kazdy nawet bardzo cierpliwy wyrzuca smiecia, nie ma sie co dziwic kisić zbedną makulature skoro mozna zarobic na czym innym..wysypuj Marcin póki straty jeszcze nie masz, wrócic z powrotem zawsze bedzie okazja:) ja z tą Kurwą zostaje do upadłego:((nie mam wyboru) pzdr.
  • Re: raport Autor: ~j23 [195.205.21.*]
    czuję, że kursem nerwowo manipuluje jakiś sternik (makler).
    Ktoś coś wie....... czego my jeszcze nie wiemy !!!
    A to dobrze wróży na wysokie notowania PERMEDII.
    Tak, tak - sternik to taki dobry tatuś który nie pozwoli nas owieczki skrzywdzić ;) ale fakt jest że dziś na K było już prawie 10k zleceń... Świeżak, ja niestety trochę uparty jestem (na giełdzie to może nie najlepsza cecha) i czasem lubię iść pod prąd (rzadko) jak w coś wierzę i jestem przekonany że spółka jest ok. Tak było z Techmexem i ABM na których długo siedziałem i zarabiałem, ale z obydwu uciekłem w porę ( z Texa uciekałem wiele razy jak były szczyty entuzjazmu z ABM raz w okolicy 25zł). W Tex wlazłem nawet chwilę przed ostatnim ogłoszeniem upadłości, ale coś mnie tknęło i wywaliłem kilka godzin przed zwałą. Trudno mi to wytłumaczyć, ale mimo że w 90% bazuje na AT (jak chcesz zostać na giełdzie kup sobie koniecznie Analize techniczną rynków finansowych Murphy'ego - na niczym innym nie będziesz miał takiego zwrotu jak na kasie włożonej w tą książkę) - to czasem jak mam przekonanie do jakiegoś biznesu to się uprę i tak mam z PMD oraz Calatrava. Wiem że może jeszcze trochę spadnie, ale wierzę też że będzie wyżej jak nie w średnim to w długim terminie.
    Marcin -- co Ci wyszło z tej książki ????
    Mnie bez książki , podwójny szczyt , zjazd i męczące kiszenie z obrotem po parę sztuk dziennie . Ja trzymam od wiosny 09 , bo również jestem uparty i w długim a nie w średnim terminie się opłaci .
    No przecież piszę że zazwyczaj bazuję na AT, ale w tym przypadku zlekceważyłem pierwszy spadek przed raportem. Cóż czasem jak widać trzeba lekki w....l dostać żeby palemka nie odbiła. Ja nie mam PMD za dużo procent w porftelu, trochę sprzedałem, większość trzymam. Jakoś tak lubię tą spółkę i jej forum. Wracając do AT - jest szansa na tzw "dzień odwrotu" - spory wolumen, dużo chętnych na sprzedaż, ale też zaskakująco duży popyt
  • Re: raport Autor: ~ten [188.33.229.*]
    Dziwnie jakoś zachowuje się ten papier.Spadek po wcale niezłym raporcie taki jakby ogłosili bankructwo.Mam wrażenie że ktoś się grubo zapakował przed raportem od 15 do 18 zł licząc na niebotyczny odpał (być może spekuły) a gdy wyszły z tego nici zaczał szybko wywalać pociągając dodatkowo spanikowanych leszczy.Optymistyczne jest to że ładnie jest odbierany.Wsparcie 15zł dość mocne.Myślę że długo nie będziemy czekać na powrót w okolice 18zł.
  • Re: raport Autor: ~ds [83.5.209.*]
    moim zdaniem spadki sa dlatego ze rynek spodziewal sie jednak wiekszego zysku i przychodow, i za wysoko zawedrowal z wyceną, teraz sie to koryguje..

w dlugiej perspektywie da jeszcze sporo zarobic bo biznes zaczal przynosic regularne zyski, ale w tym roku bardziej realne 12 niż 20 zł
  • Re: raport Autor: ~xgregx [92.15.76.*]
    hej , jestem zapakowany w pmd za 8.24 prawie 12K , ( to ja ten glupi co dla jaj wystawil na sprzedaz wszystko za 100 :P )
    wiecie co ? maklerem to ja nie jestem ale tu jeszcze bedzie up !
    duzo z Nas sie wysypalo , ale pamietajcie ze KTOS TEN PAPIER TEZ SKUPUJE I SIE SMIEJE ZE TAK LATWO MOZNA GRAC NA LESZCZACH !!!
    Zyczylbym sobie zebym niemial dostepu do zadnych wiadomosci o gieldzie przez rok , bo tyle zamierzam pmd trzymac i nie obchodzi mnie czy jutro bedzie po 12 czy po 25 !!! , obchodzi mnie ile to cos bedzie warte ZA ROK !!!
    a tych wszystkich leszczy co mysleli ze w pare dni sie dorobia serdecznie pozdrawiam :)
    w koncu to gilelda ktos musi stracic zeby ktos mogl zarobic :)
  • Dobra lokata Autor: ~abc [87.205.130.*]
    Ja też kupiłem i nie sprzedam. Jest to spółka dywidendowa. Potrzebuję regularnej kasy na emeryturze. Na ZUS i OFE nie mam co liczyć - wyliczona emerytura 850 zł.
    Szacuję docelowe zyski Permedii na ok 2-3 zł/akcje, tzn 1-1,5 dywidendy na akcje.
    Kupowałem po 9,50. Daje mi to jakieś 10-15 % od zainwestowanego kapitału + niwelowanie czynnika inflacji, tzn kilka razy więcej niż obligacje czy lokata bankowa.
    Z tego punktu widzenia cena 15 zł też jest jeszcze bardzo opłacalna (6,6-10% dywidendy rocznie). Może jeszcze zdąże cos dokupić pod koniec miesiąca.
  • Re: Dobra lokata Autor: ~marcin [89.73.38.*]
    No i wzięło i zjadło batonik 1,4k na straszaka wystawiony :) Papier mocny, na wykresie godzinowym sygnał kupna na MACD.
  • Re: Dobra lokata Autor: ~swiezak27 [83.28.54.*]
    uzbierac 12k no ładnie jeszcze w tej cenie az ciezko uwierzyc skad wiedziałes??
  • Re: Dobra lokata Autor: ~xgregx [92.15.109.*]
    niewiedzialem ...:) , kupilem niecaly rok temu . Jak popatrzysz na wykres to byla kiszonka przez rok , ale spolka zdrowa wiec stwierdzilem ze po recesji kiedys urosnie :) pozniej zainwestowalem w vision za 6gr :) i viaguare za 14gr . Viaguara sie kisi cos troszke ale wierze ze kiedys tam da dobrze zarobic a na Vision to inwestycja na 1.5 do 2 lat i tez powinno byc miodzio :) ........( mam nadzieje )
  • Re: Dobra lokata Autor: ~swiezak27 [83.9.196.*]
    Kto i po co kupuje smiecia??spółka nie bedzie w stanie wypracowac wiekszego kwartalnego zysku niz 600-700tys. przez conajmniej rok..
    Spółka ma 30mln kapitalizację czyli w sam raz na NC praktycznie. Jakby tam była to byś płacił za nią przynajmniej w okolicach 5 C/WK i się cieszył że okazja i że może w przyszłości kiedyś przyniesie jakiekolwiek zyski ;) Na giełdzie wszystko jest relatywne, ale moim zdaniem spółka jest mocno niedowartościowana, zwłaszcza po ostatnim locie koszącym. A co do zysków przyszłych, zobaczymy jak pójdzie im na rynku plastików. Na razie to co się dzieje w spółce napawa optymizmem. A że będzie mocno bujać to pewne. Średniej wielkości spekulant może sporo namieszać przy takiej płytkości (też jak na NC).
  • Re: Dobra lokata Autor: ~swiezak27 [83.9.196.*]
    Według mnie najlepsze czasy dla niej juz minęły bezpowrotnie, moze rosnąć tak jak Ty uwazasz za sprawą zabawy spekulantów..,ciekawe co wymyslą na tym najblizszym walnym?(moze wycofanie akcji z gpw po10zł?)
    ZTCP to na walnym mieli przedłużyć kadencje członków Rady Nadzorczej, ale nie mam teraz czasu sprawdzić ponownie tych komunikatów
  • Re: Dobra lokata Autor: ~ds [83.26.29.*]
    na rachunku lezy 10 mln zł.

moze uchwala podzial zysku?
  • Re: Dobra lokata Autor: ~magiczny [192.168.128.*]
    czy zauważyliście końcówkę notowań w dogrywce?
    Skok do 18,50 zeta.!
    O czym to może świadczyć?
    Wieszczę jutro silne wybicie na 100%
  • Re: Dobra lokata Autor: ~xgregx [92.15.67.*]
    obys mial racje !!!
  • Re: raport Autor: ~re [79.185.53.*]
    wszystkich akcji jest tylko 1,95mln czyli samej gotówki ma ponad 5złotych na akcję a akcji w obrocie bardzo mało bo sami czesi mają 1,5mln .
  • Re: raport Autor: ~re [79.185.53.*]
    ja swój skromny pakiecik wystawiłem po 155zł wiadomo że patrząc na AT podczas hossy przebije ten poziom kwestia kiedy za kilka miesiecy czy kilka lat?
  • Re: raport Autor: ~swiezak27 [83.9.196.*]
    eee w Mikołaja nie wierze ze by dywidentke jakas rzucili:) w jutrzejsze wybicie tez nie wierze na pewno jeszcze nie teraz...oby cos głupiego na tym walnym nie wymyslili raczej bym sie martwił
  • Re: raport Autor: ~marcin [89.73.40.*]
    magiczny - te jazdy na TKO przed dzisiejeszym rozpoczęciem i po zakończeniu notowań świadczą o tym że ktoś mający sporo gotówki sprawdzał czy pomiędzy zleceniami sprzedaży są tzw. zlecenia ukryte. Może to świadczyć jak zwykle w obie strony. Raz dobrze - że ktoś sprawdza ile może jeszcze skupić w danej cenie, lub ile potrzebuje kupić by wywołac odpowiednio mocne UP. Dwa, że zabawy z TKO służą równiez czasami robieniu złudnej nadzieji dawcom. Kolejna sprawa to fakt ,że przez ostatnie parę spadkowych dni zabawy z TKO byly w 2 stronę poprzez wystawianie akcji na sprzedaż (ale wolumenem o wartości sporo mniejszej). Zwróćcie uwagę, że spółka jest mało płynna, a to zapewnia dużo miejsca na "zabawę" i tak jak szybko spadła, tak równie szybko może iść do góry.
  • Re: raport Autor: ~Inwestor [87.205.130.*]
    Dywidendy to raczej chyba nie będzie, bo nie ma tego w programie walnego. Chyba też nie bedzie wezwania, bo po pierwsze Czesi nie mają jeszcze kasy (dopiero co spłacili pożyczkę), a po drugie po co by im było zdejmować teraz papier z giełdy? Gdyby chcieli przejąć całkowicie firme i zdjąć ja z giełdy zrobili by to (moim zdaniem) półtora roku temu (tzn w dołku) w taki sposób: wypłata skumulowanej dywidendy z lat poprzednich 5 zł za papier + ogłoszenie wezwania po 3,50-4,50 zł.
    Kiedy Permedia wchodziła na giełdę 1998 roku Czesi mieli 42 % akcji a potem dokupywali
    najpierw tanio (może po kilkananście zł) a potem coraz drożej aż do 100 zł w wezwaniu.
    Bohemie została przejęta przez jakis fundusz private equity, ale gdyby gdyby chcieli wyjść z tej inwestycji z zyskiem, to chyba muszą poczekać, aż im sie to zwróci.
    Może ktoś ma jakieś informacje, jaka jest średnia wartość papierów Permedii w portfelu Czechów ? No ale zwoływanie nadzwyczajnego walnego tylko po to by wybrać radę nie brzmi zbyt przekonywująco.
[x]
PERMEDIA -1,79% 8,00 2013-12-12 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.