• Dealz drugim poundlandem Autor: ~Optymista [213.134.165.*]
    Brak slow a tak sie chwalili tym aktywem. Jedyny pozytyw tej transakcji to gdyby pozniej znalazl sie kupiec dostana 35% .Pamietajcie to nie jest to samo co pundland .Poundland to problem strukturalny byla sytuacja bankructwa do ktorej oczywiscie doprowadzil poprzednu zarzad.Jezeli Dealz sprzedawny jest nawet taniej niz poundland ... tam byl chociaz jeden funt a tu zlotowka.Tak na serio mowilem juz rok temu ze przy sprzedazy poundlandu nie ma sensu dealz gdzie wiekszosc towaru bylo z uk.i to bylo widac w kazdym kwartale .Podsumowujac do zarzadu jezeli spolka zarabia a sprzedaje dealz za zlotowke to co tam sie wyrabia.pozbywamy sie aktywa .przeciez zarabial mniej niz wczesniej ale zarabial. Przy takich zagraniach ...ciekawe co na to polskie ofe....
  • Re: Dealz drugim poundlandem Autor: ~poco [31.161.137.*]
    jak bym tak zrobił w swojej firmie to by mi skarbówka zarzuciła, że wyprowadzam bokiem majątek :/
  • Re: Dealz drugim poundlandem Autor: ~Optymista [213.134.165.*]
    Najlepsze jest to a to juz tragedia .i najbardziej serio teraz wiecie ile jest warte pepco wg zarzadu w scenariuszu jak biznes by nie szedl ... i teraz 400mln euro poswiecaja zeby kupic akcje od Ibexu .daja 20 mln euro kupcowi dealza a .sami nie potrafia tego zrobic.no brak slow.to sie nie broni tylko zeby poprawic dane w arkuszu.
  • Re: Dealz drugim poundlandem Autor: ~GO [83.175.181.*]
    ~optymista

Weź meliskę, kup parę akcji i......obserwuj......skoro sprzedali za 1 zł....to może była to najlepsza decyzja jaką mogli podjąć wobec sklepów które każdy wiedział że nie mają w strukturach Pepco racji bytu.....
    Go nie obronisz tej decyzji .nie obronisz i sam to wiesz
    Jeśli wiesz że nie chcesz i nie możesz dłużej prowadzić biznesu a możesz się go pozbyć obecnie bez dopłacania i strat z tym związanych to.....sprzedajesz komukolwiek póki jest chętny...bo jak pojawią się straty to nie będzie chętnego do przejęcia nawet za 1 zł.......do tego z głowy/bilansu całego syfu związanego z kosztami prowadzenia tego biznesu....to ile netto Dealz zarabiał ???

W takich biznesach jak Pepco liczy się zysk i marża a Dealz był obciążeniem i to coraz większym....sprzedaż była ale zysk żaden....ledwo spółka wyrabiała na własne utrzymanie z zyskiem +/- 0.....i właśnie o ten zysk netto chodziło....jako samodzielna sieć sklepów w strukturach nie liczyła się jako wartość dodana do Grupy Pepco a była jedynie obciążeniem....

Wszyscy liczyli na sporą kasę ale.....to Pepco wiedziało co się dzieje w bilansie.....i uciekło z problemu......
    Jak to rr zauwazyl nawet nie podali nazwy kupujacego to nie jest dla ciebie dziwne...ale ok zobaczymy co ofe na to ale nie dzisiaj tylko nastepne dni
    Wszystkie sklepy z tej branży ( konkurenci Pepco kt nie będę reklamował ) jadą na tym samym wózku....to nic nowego.....jest zysk, dobry towar i duża sprzedaż z dużą marżą to spółka jest dużo warta....jeśli coś nie pyknie i nie będzie zysku to będzie tak jak 2-3 lata temu...taki biznes......tutaj liczy się kasa.......a w Pepco obecnie finanse są wzorowe......zarabiać i tyle.....i ciągnąć z tej spółki ile się da dla akcjonariuszy :-) chyba że chcesz we franczyzie przejąć jeden sklep :-) ale wtedy zobaczysz ile jest dziś kosztów dla prowadzącego jakikolwiek biznes w Polsce.....
  • Re: Dealz drugim poundlandem Autor: ~Egola [5.173.168.*]
    Może kupiec czeka na ost decyzję UOKIK.

Oczywiście dzisiejsza reakcja to nie wszystko, ale zobacz jakie są obroty-marne. Wiesz dlaczego? Bo tu OFE już prawie nie ma...
    Wczoraj było najlepiej widać jakie były obroty w ciągu dnia.....duzi czekają na tą dystrybucję 400 mln euro.....i oczywiście jak napisałem wiele razy - komunikatu do tej pory po jakiej cenie będzie wezwanie do sprzedaży akcji......nadal brak.....a to najważniejszy parametr obecnie...
  • Re: Dealz drugim poundlandem Autor: ~Egola [5.173.168.*]
    IMO będzie +10-15% od rynkowej, a że załatwiają proces (przede wszystkim finansowanie), stąd cisza o cenie.
    Ciekawi mnie działanie szorta. Mają pożyczone od tych, którzy się zapiszą więc będą musieli oddać (szybko odkupić). W ost dniach mieszają codziennie swoim pakietem...
    Ja też mieszałem od miesięcy swoim pakietem ( oczywiście częściowo aby nie wylecieć z akcjonariatu - pakiet sprzedany - pakiet odkupiony ....z LPP to tylko ostatni szczegół.....

Nadal nie wiadomo od jakiej ceny wyjdą....bo ostatnie ABB to porażka.....ale kupujący są przeszczęśliwi obecnie.....
    W wezwaniu liczy sie cena i jak mali moga byc wy... podam przyklad 1000 akcjonariuszy poda cene sprzedazy 36-40
    A ibex poda ze sprzeda po 30.i bedzie ustalony kurs wezwania na 35 .to ibex sprzeda wszystko a tych 1000 nic niestety
    No i szorty sie uciesza bo odkupia to co sprzedali wyzej .jak w ostatnim abb
    No zobaczymy
    Dlatego pisałem w innych wątkach że dla mnie najlepsza byłaby wypłacona dywidenda specjalna a nie żadne wezwanie do sprzedaży akcji......po nie wiadomo jakiej cenie akcji....jeśli atrakcyjnej to redukcja będzie z 90% jak po niskiej to ratuj się kto może....Jakiś "mundrołek" forumowy napisał że to dobre rozwiązanie z jakiegoś tam powodu - nie warte nawet czytania było.
    Napisałem że od 1,7 mld dywidenda specjalna wyniosłaby ok.3,8 zł czy coś takiego i dla mnie to prawdziwe podzielenie się kasą przez spółkę ze wszystkimi akcjonariuszami.....wszyscy otrzymaliby taką kasę na jedną akcję a nie żadne wezwanie z 90% redukcją - i to też o ile cena będzie wysoka.......bo tylko wysoka cena jest atrakcyjna.....
    Podam allegro temu kurs blisko wezwania 37-39 zl
    A wezwanie 35.95
    .wiec liczac tak od maksa kursu -10% cena w wezwaniu.i teraz pytanie czy sprzedacie przed czy w trakcie wezwanua.no bo na nastepne abb gdzie spolka wylozy pienuadze w szybkim terminie chyba nie liczycie...
    Od początku info o tym skupie liczę się z takim scenariuszem.....dlatego pilnuję pozycji.....jestem przygotowany do każdego rozwoju sytuacji....mogę i chętnie sprzedam przed wezwaniem - jeśli cena trochę wzrośnie i uznam że jest dla mnie wystarczająco atrakcyjna...

.....a dodam tylko że już obecnie jest atrakcyjna....ale też uwzględniam AT a ta pokazuje potencjał wzrostu...
  • Re: Dealz drugim poundlandem Autor: ~Egola [94.254.226.*]
    Wiesz, jak dadzą cenę 10 zł, to Ibex weźmie 400 mln E. Tylko dlaczego? Z każdej puli przy atrakcyjnej cenie bierze 75-80%. Także takiej po np. 50 zł w wezwaniu.

Cena poniżej rynkowej jest problemem dla Zarządu, RN - nadzór, instytucje zapytają po co? A przecież Ibex będzie też chciał wychodzić z dużo większej reszty.

Egola co ci sie pomylilo .ibex sprzedaje caly pakiet pepco czy tylko ok 6-9% zalezy od kursu .czyli co sprzedanie za 40 zl to krotkoterminowo ok ale dlugoterminowo kto kupi drozej w nastepnym abb,
  • Re: Dealz drugim poundlandem Autor: dimmu3 [178.43.245.*]
    To ja byłem tym mundrolkiem, którego nawet nie doczytałeś, koziołku. Ale nie wiesz więc się wypowiesz, charakterystyczne dla tych, którzy uważają, że pozjadali wszystkie rozumy.
    Nadal uważam, że sprzedaż 10% moich akcji w wezwaniu po 40 jest dla mnie korzystniejsza niż otrzymanie 3,5 złotych dywidendy. A dlaczego to każdy logicznie myślący zrozumie, o ile zależy mu na wzroście wartości akcji PEPCO.
    Jak już piszesz o innych koziołku to napisz jaki masz pakiet to się pośmiejemy na forum z mundrości twojej.....
    Dla mnie o wiele korzystniejsze jest otrzymanie 3,6-3,8 dywidendy specjalnej niż sprzedaż 10% akcji z 90% redukcją........Jest to o wiele korzystniejsze i cenotwórcze od sprzedaży ułamka pakietu akcji.......a później spadek ceny akcji i trzymanie akcji i tracenie.....ale albo ty albo ja nie potrafię liczyć.....tyle, że ja widzę co mam do Pit na ekranie.......to chyba liczyć potrafię....
  • Re: Dealz drugim poundlandem Autor: ~Egola [31.0.117.*]
    Dnia 2026-06-03 o godz. 08:59 ~Optymista napisał(a):
    > Go nie obronisz tej decyzji .nie obronisz i sam to wiesz

@Optymista, a od drugiej strony. Jaki jest motyw tej zbrodni, którą zauważasz? Myślisz, że zarząd sprzedał Dealz za 1 zł na złość akcjonariuszom, albo wziął pod stołem?

Rynek jak widać, aż tak nie płacze po Dealz.
    Mam 3 akcje pepco .to wieksza wartosc niz deal i poundland . He he
    Sorki 5 akcji
    To pogratulować zacnego pakietu....rozumiem że to pakiet kolekcjonerski :-)
    Z 5 akcji dużo nie stracisz....ale z 344 sklapów ( tyle mają czy 343) Pepco mogło stracić wiele kapitału...nawet dla Pepco to duże obciążenie....
    Ale go ty juz nie masz tego chyba pakietu pepco co rok temu .ile zostawiles 50% czy mniej
    Czy wchodzisz i wychodzisz ?
    Mam całość....po 2 mijankach Pepco-LPP na części pakietu ( udało się na LPP zarobić 2-gi raz w ciągu 1-1,5 tyg np w piątek pchnąłem po 22580 na fixie bo nie wierzyłem w ten wzrost i na dogrywce od razu za to odkupiłem Pepco na tej dużej zniżce ) więc mam całość pakietu z grudnia :-)
  • Re: Dealz drugim poundlandem Autor: ~RR [188.146.26.*]
    Go ale przeciez dealz generowal 25 mln ebitda??serio to jest warte minus 20 mln funtow??? (Equity oddali za zero i dolozyli takie finansowanie)???
    A ile zysku netto....??? byli pewnie na minusie tylko grupa zamiatała stratę " pod dywan ".....koszty były ogromne.....tak jak pisaliśmy kiedyś.....aby ta sieć była rentowna należałoby znacznie powiększyć skalę działalności.....z tym wiązałoby się duże zaangażowanie kapitałów o niskiej marży - takie jest FMCG......od dawna.....zapomnijcie....sprzedali i teraz będą już oczyszczone wyniki.......
    Ale jak takie zamiatanie pod dywan i sprzedaz aktywow i poprawianie zyskow w arkuszu ma uwiarygodnic dzialanie zarzadu na przyszlosc. Zarzad sie zmienil ale dzialania sa takie same jak wczesniej wiec to nie sa ruchy zarzadu a ibexu niestety.takim tokiem to ibex moze pglosic ze sprzedahe pakiet pepco za 25 zl ...wiarygodnosc w biznesie .
    A czy ja wielokrotnie nie pisałem że nie ufam zarządowi ????.....wszelkie komunikaty niepełne, niedookreślone, niepewne....

Gdyby nie chęć zobaczenia jak obecnie zamierzają podzielić się niby zyskiem z akcjonariuszami ( 400 mln euro czyli prawie 1,7 mld zł ) w co powątpiewam pisząc po raz kolejny że to program dla Ibexu a nie małych akcjonariuszy...to zapewne na razie sprzedałbym akcje z dużym zyskiem ( rok temu nawet nie marzyliśmy o takim kursie )......bo w tym naszym biznesie to o to chyba chodzi ???? Czy może o kolekcjonowanie akcji ???
    Prawda prawda duze nerwow szukanie informacji he he pamietam o 3 rano znalazlem dokumenty o sprzedazy matress firm .a jak chcesz sie dowiedziec jak to może wygladać zobacz wezwanie allegro na zakup akcji za 1.4 mld w 2025 w wakacje...
  • Re: Dealz drugim poundlandem Autor: ~Waren_Buffet [212.96.241.*]
    Zobaczymy jak dzisiaj zareaguje kurs na tę wiadomość.
  • Re: Dealz drugim poundlandem Autor: ~RR [188.146.26.*]
    Ultra to slabe...nawet nie podali nazwy kupujacego co rodzi podejrzenia ze jest to ad hoc stworzona spolka przez znajomych krolika celem wyprowadzenia kasy.. xealz mial chyba przychody ok 330 mln wuro i ebitda ok 25 mln... oddanie tego za darmo i zagwarantowanie jeszcze finansowania ??? Przegiecie !
  • Re: Dealz drugim poundlandem Autor: ~Xtx [91.94.111.*]
    Idziemy z cena na 31 zł.
  • Re: Dealz drugim poundlandem Autor: pepcoshort [193.17.54.*]
    Jak się sprzedało akcje to warto czasem przycupnąć i nic nie gadać !
    EBIDTA DEALZ była UJEMNA, rozumiemy już dlaczego za złotówkę poszło?
    Tym bardziej zysku netto nie było.......czyli kasy z tego nie było dla nikogo.....jechali na stratach i dlatego dobrze że się tego pozbyli.......
    Przynajmniej jeśli chodzi o połowę obecnego roku obrotowego.
    W kolejnych kwartałach byłoby jeszcze gorzej.....zgodnie z powiedzeniem.... " jak się nie rozwijasz to się zwijasz...".....a Pepco nie inwestowało od dawna w Dealz.....
    Moim zdaniem biorac pod uwage ostatnie abb to 35 zl wezwanie
    Wiec kurs wyzej bedzie wiec szansa dla drobnych
    Skoro tu się udzielasz aktywnie to chyba z Allegro wyszedłeś....??
    No co ty zysk allegro przewyzszyl juz zysk z pepco.5%pakietu sprzedalem.wiesz allegro obroty .obroty w kazdym momencue moge wyhsc a pepco.wymarzony scenariusz allegro po 40 a peoco po 30 i wchodze he he .ale one ida leb w leb
    Dlatego trochę się podśmiewam......gonimy z kursem za tym Twoim "alledrogo" :-) Z płynnością na Pepco trzeba uważać...jak ktoś ma kilka tys akcji to nie ma problemu z S ale przy sporo większych pakietach nie zawsze da się szybko wyjść z pozycji dlatego tutaj inna strategia.....i wcześniejsza sprzedaż w pakietach i tak samo z odkupem....czasem wychodzi za wcześnie z jednym a za późno z drugim ale kto powiedział że zawsze będzie łatwo........ja delikatnie parę pakietów sprzedałem...obecnie mogę odkupić z zyskiem....przez to g pisanie na forum :-) lekko się "zagapiłem".....i już mamy duży pakiet na S- 35 zł.....blokada ???
  • Re: Dealz drugim poundlandem Autor: ~Egola [94.254.226.*]
    To jeszcze odpowiedzmy sobie na pytanie: Kto to dziś tak zbiera i to coraz bardziej (obroty rosną z czasem i rosnącą ceną)?

Przy ew. cenie 35 z wezwania, nie miałoby to sensu ani dla longa ani dla szorta.

Jeszcze 1 rzecz może mieć miejsce. Finansowanie (dług), operator i cena są już dograne (choć nadal uważam, że to nie jest na dziś sztywna cena ale w relacji do rynku z daty wezwania), ale wszystko czekało na zamknięcie Dealz.
    I ty to uwazaaz za duze obroty ?
    Ktoś już postawił batona na 35 zł....może za szybko rosło ?......a może szort się broni przed wzrostem kursu i pożyczył następny pakiet akcji aby bronić swojej pozycji ???? - takie tam teorie......ale szkoda że powstrzymali ten mini-rajd.......dobrze szło...i kierunek właściwy.... :-)
    ~optymista , ma rację.......obroty po tej cenie i z takim wzrostem są nadal żadne....chyba że na fixie nadrobią......
  • Re: Dealz drugim poundlandem Autor: ~Egola [31.0.113.*]
    Dnia 2026-06-03 o godz. 12:03 ~GO napisał(a):
    > ~optymista , ma rację.......obroty po tej cenie i z takim wzrostem są nadal żadne....chyba że na fixie nadrobią......

Ja mówię jedynie, że że było dziś ssanie i to w jednym kierunku, a obroty wyższe na tle co siadło w ost dniach (powtórzę: tu arkusz od dawna jest suchy, choć też brania wielkiego dotąd nie było)
    Przydałoby się aby ktoś wciągnął to 35 zł.....tyle że to mógł postawić sam "wciągający" aby za szybko nie urosło i spanikowani pojawieniem się podaży sprzedawali na wyścigi po niższym kursie.......a wtedy nagle wzrost.....taka taktyka też jest praktykowana.
    Na razie działa....a dużej podaży nadal brak....trzeba dać chwilę do namysłu rozgrywającemu.....

Spójrz na Allegro....po sporym ostatnio wzroście dziś tylko +1% a obroty ?? tam coś się dzieje a na Pepco pod względem wolumenów nadal niewiele....podanie dobrej ceny wezwania to byłby klucz do sukcesu ale.....jeśli już mają ustaloną....niższą.....to........ojojoj......
[x]
PEPCO 0,99% 36,69 2026-07-01 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.