Raport 26/11/25 Ogólem 9,668 mln, spadek z 11,606 mln - zejście o 1,989 MILIONA szt ; CTB 5,6% spadek z 5,63% ; UTIL 98,53%, spadek ze 100% - nadal bardzo wysoko pomimo tak znaczącej redukcji
Dnia 2025-11-27 o godz. 13:36 ~ka napisał(a): > Raport 26/11/25 > Ogólem 9,668 mln, spadek z 11,606 mln - zejście o 1,989 MILIONA szt ; > CTB 5,6% spadek z 5,63% ; > UTIL 98,53%, spadek ze 100% - nadal bardzo wysoko pomimo tak znaczącej redukcji > > oddane: 1.989.000 szt. ; > dopożyczone 51.580 szt.
Hahahahah, odkupili 2 mln akcji i jednocześnie zrobili na kursie jeszcze -5% ? Mistrzostwo świata !
"Zaskakujący jest tak mały spadek UTIL w stosunku do zwróconej pożyczki. Wygląda to tak jakby akcje nie trafiły ponownie do obiegu." Najprawdopodobniej dlatego że najpierw raportuje SHORT że oddał, a dopiero później fund który pożyczył akcje, że je ma. Zanim procedury się przewalą, i znowu Fund będzie widoczny jako właściciel akcji to z opóźnieniem zobaczymy to w UTIL.
To, że ktoś pożyczył akcje, nie znaczy, że od razu w tej chwili wrzucił je na rynek, by tłuc kurs. Mógł mieć pożyczone i wrzucał stopniowo i miał rezerwę
To spore zejście. Wybaczcie ale nie rozumiem w takim razie jak udało się odkupić blisko 2 miliony sztuk przy jednoczesnym obniżeniu kursu. Jak to czytać? Ktoś coś w tym temacie może rozwinąć? Proszę tylko o merytoryczne odpowiedzi.
Z wykorzystaniem stop lossów i psychiki ulicy. Było wiadomo, że zaatakują 130 zł, więc ludzie mieli np na 130 stop los. Wrzucili przykładowo 50 tys akcji, żeby z poziomu 132 zbić w jednej chwili do 130, a wtedy wyje** stop lossy i poszło na rynek 300 tys akcji po pkc, więc odkupowali je od 126 i nadal nie doszło do 132, a w tym czasie mogli odkupić nawet kilkaset tys akcji. Zauważ, że jak chcą ubić kurs, to nie jest to sypanie akcjami przez cały dzień, tylko skokowo duża ilość i nagle kurs spada o 2 zł, wybijają kolejne stop lossy, a oni zbierają.
Gdyby ludzie grający mieli więcej świadomości i mogli trzymać, to by to nie działało, a tak - prosta psychologia i zabierają akcje jak swoje
No to 2mln oddane przy spadku wczoraj 5% i prawie 10% w ciągu ostatnich dni. Taki szort squeeze ja inaczej sobie wyobrażałem. Chyba jest to ostateczny dowód że te wszystkie Ortexowe dane sa g**** warte. Niestety, bo trochę liczyłem że to wesprze kurs.
Pytanie jest kiedy niby oni odkupili tyle akcji i od kogo.. Jeszcze obniżając przy tym kurs akcji CCC. Albo ten Ortex się myli albo rozegrali CCC wzorcowo i na samym końcu zostaniemy z akcjami 100zł za sztukę :D
Dostali akcje na poniedziałkowym fuxie na zamku, już nie pamiętacie? 500tys akcji dostali do oddania a resztę niektóre zbierały ec,iraj i wtorek a w poniedziałek też nie przynieśli, zaraz się w KNF okaże że zeszło jeszcze ze dwa krótasy, wszyscy razem nie wyjdą a ostatni będą skupować z rynku, kombinują bo tam gdzie pieniądze tam oszustwa
A może być tak że oddali w znacznej części akcje których nie wrzucili w rynek tylko dopiero planowali? Dużo mogli tez odkupić w dzień raportu Ningi research z olbrzymimi obrotami, może planowali tymi akcjami dalej zbijać kurs ale z jakiegoś powodu zrezygnowali. To tylko moje hipotezy, niech mądrzejsi (np. ka) się wypowiedzą na ten temat.
Dnia 2025-11-27 o godz. 14:11 ~samuraj_84 napisał(a): > A może być tak że oddali w znacznej części akcje których nie wrzucili w rynek tylko dopiero planowali? Dużo mogli tez odkupić w dzień raportu Ningi research z olbrzymimi obrotami, może planowali tymi akcjami dalej zbijać kurs ale z jakiegoś powodu zrezygnowali. To tylko moje hipotezy, niech mądrzejsi (np. ka) się wypowiedzą na ten temat.
### Długo zbierane, raz oddane i przerzucenie pozycji na long, tak to widzę, a z liczb wynika, że to jest kolejne kilka podmiotów.
na forum jsw trzeci rok czekają na mityczny szort skłiz, również codziennie analizując ten cały ortex
nie dość, że dyndają na stracie kilkadziesiąt procent, to umknęła im cała hossa na GPW, gdzie można było zarobić ponad 100% kupując w zasadzie dowolnego blue chipa
tak tylko uprzejmie informuję :) warto uczyć się na cudzych błędach, szczególnie na giełdzie
Dnia 2025-11-27 o godz. 13:36 ~ka napisał(a): > Raport 26/11/25 > Ogólem 9,668 mln, spadek z 11,606 mln - zejście o 1,989 MILIONA szt ; > CTB 5,6% spadek z 5,63% ; > UTIL 98,53%, spadek ze 100% - nadal bardzo wysoko pomimo tak znaczącej redukcji > > oddane: 1.989.000 szt. ; > dopożyczone 51.580 szt.
No i short score mamy nadal 86,85/100, minimalny spadek z 87,31/100. Razem z minimalnie obniżonym util, daje do myślenia.
Dnia 2025-11-27 o godz. 17:18 ~Fazi napisał(a): > znowu odswiezylem KNF i widze, ze "wrocil" 10 short w dzisiejsza data > Millennium International Management LP > CCC > PLCCC0000016 > 0.64 >
Ten to nie „wrócił”, bo ich nie było wcześniej w rejestrze. Jakiś podprogowy wyskoczył przez to ostatnie dopożyczanie.
skoro to nowy w klubie 10 shortow z udzialem powyzej 0.5% to znaczy ze ktoz wypadł bo przez co najmnej 2 ostatnie tygodnie zawsze ich było 10-u. niestety nie mam zapisanej poprzedniej listy.
Dnia 2025-11-27 o godz. 18:13 ~Fazi napisał(a): > skoro to nowy w klubie 10 shortow z udzialem powyzej 0.5% to znaczy ze ktoz wypadł bo przez co najmnej 2 ostatnie tygodnie zawsze ich było 10-u. niestety nie mam zapisanej poprzedniej listy.
## Zawsze możesz spojrzeć w ujęciu historycznym w wyszukiwarce na stronie KNF. AQR zszedł z pozycji rejestrowanych.
AQR Capital Management, LLC i Millenium International Management LP (jeden wyszedł, drugi wszedł), ale to w ramach jednej "stajni" dealera-brokera z USA-DE. To tylko gra psychologiczna dla drobnicy. Ps. tych fundów jest ten sam zarządzający (LOU).
Dnia 2025-11-28 o godz. 14:24 arbi napisał(a): > to wróciliśmy do bazy...
Tak, dopożyczone jest 1,699 mln, a zwrócone 244.683 szt. Czyli albo rolka albo czary-mary związane z raportowaniem na koniec m-ca albo po prostu long-blokada na tym co wróciło, żeby się na łeb nie sypało. Ja bym poszła w trzecią opcję, ale zobaczymy c.d.
Short score cały czas rośnie , mamy 87,32/100- duży wzrost w ciągu jednego dnia z 86,85/100, a Abailability wynosi 0,01%.
Na ten moment w rubryce Upsaid TP jest 73,24%. Dla „return potential” 10 analityków ma średnią 70,38%, target price 221,75 zł.
Znaczy się zejście o 2 mln to lipa. Pewnie coś się w systemach ortexowych zbigosowało, ktoś czegoś nie przesłał albo przesłał z błędem i potem poprawił. To chyba dobrze bo tak łatwo się tutaj nie wyjdzie.
Dnia 2025-11-28 o godz. 14:37 ~Móchamed napisał(a): > Znaczy się zejście o 2 mln to lipa. Pewnie coś się w systemach ortexowych zbigosowało, ktoś czegoś nie przesłał albo przesłał z błędem i potem poprawił. To chyba dobrze bo tak łatwo się tutaj nie wyjdzie. ## Też mnie to ucieszyło, bo fala do tsunami nie maleje tylko narasta.
Raczej to nie bigos w Ortexie tylko hamerykański cykl rozliczeniowy gdzie akcje muszą być na kontach właścicieli, a brokerzy robią pewnie przy okazji inwentaryzację tych dwa albo i trzy razy pożyczonych.
Powątpiewam aby jakieś akcje wracały. To są raczej wirtualne zabiegi księgowe aby na dzień wyceny/raportowania pożyczkodawcy/fundy mogły pokazać i wycenić/pokazać akcje a nie pożyczki. Akcje sprzedane na krótko mają nowych właścicieli więc niby co miałoby wracać. Poblokowane akcje cierpliwych?
Dnia 2025-11-28 o godz. 15:05 ~Móchamed napisał(a): > Powątpiewam aby jakieś akcje wracały. To są raczej wirtualne zabiegi księgowe aby na dzień wyceny/raportowania pożyczkodawcy/fundy mogły pokazać i wycenić/pokazać akcje a nie pożyczki. Akcje sprzedane na krótko mają nowych właścicieli więc niby co miałoby wracać. Poblokowane akcje cierpliwych? ## Zlituj się, wiem, że drukowanych akcji sobie pocztą nie wysyłają :)) A Cierpliwi mają o 10 mln za mało, żeby shorty miały inną opcję wyjścia niż dym z dobrze uszczelnionego paleniska ;-)
To duże niby zamknięcie krótkiej pozycji wg Ortex i ponowne otwarcie w kolejnym dniu to ja obstawiam, że jakieś dane się jednego dnia nie zaciągnęły i wprowadziły w błąd...
niekoniecznie błąd, ale rzućcie sobie okiem na tą analizę Mbanku zrobioną na podstawie innych źródeł niż tylko Ortex czy KNF https://imgur.com/a/9mPOs5v
Dnia 2025-11-29 o godz. 17:49 ~ka napisał(a): > niekoniecznie błąd, ale rzućcie sobie okiem na tą analizę Mbanku zrobioną na podstawie innych źródeł niż tylko Ortex czy KNF >https://imgur.com/a/9mPOs5v >
To jak ka wytłumaczysz, że niby bardzo duża krótka pozycja gwałtownie zamknęła się i za chwilę w raportach gwałtownie w dużej mierze powróciła do swojego poziomu sprzed zamknięcia? Na pewno taki obrót akcji nie przeszedł przed i po zamknięciu pozycji krótkiej przez rynek.
Dane z 28/11/25 Ogólem short pozycje 11,07 mln , zejście z 11,22 mln ;
CTB 7,07 % , wzrost z 5,77% (!) , a w tabeli na ‚liście kolejkowej do odlotu’ mamy podane 2,15% - tam jest istotny błąd do poprawki, to zaraz scoring poszybuje w górę.
Jestem pod wrażeniem jak shorty rozgrywają odkup. Utrzymują kurs na bardzo niskim poziomie i odkupują codziennie po kilkadziesiąt, a nawet kilkaset tysięcy akcji. Pełen szacun.
Dnia 2025-12-01 o godz. 14:37 ~Arek napisał(a): > Jestem pod wrażeniem jak shorty rozgrywają odkup. Utrzymują kurs na bardzo niskim poziomie i odkupują codziennie po kilkadziesiąt, a nawet kilkaset tysięcy akcji. Pełen szacun. ### haha… dobry żart! Drobnica za drobne się wymiksowała z shorta i tyle, a reszta chyba na grilla czeka. Można powiedzieć, że tylko zbiorą 30 dni średniego obrotu na płasko i zamkną temat :)))
Dnia 2025-12-01 o godz. 14:06 ~ka napisał(a): > Dane z 28/11/25 > Ogólem short pozycje 11,07 mln , zejście z 11,22 mln ; > > CTB 7,07 % , wzrost z 5,77% (!) , a w tabeli na ‚liście kolejkowej do odlotu’ mamy podane 2,15% - tam jest istotny błąd do poprawki, to zaraz scoring poszybuje w górę. > > UTIL 97,72% wzrost z 97,02% ; > > oddane 203.197 szt. > dopożyczone 35.303 szt. >
Short score 87,81/100, wzrost z 87,32/100 , to będą okolice 6-7 miejsca w kolejce :-), a pewne trzecie miejsce jak poprawią dane w zakresie CTB.