Jedziemy w kierunku 100 - po drodzę będziemy zbaczać z toru :) , ale kierunek jest wyznaczony , na koniec 2010 powinnismy wspiąć się na wskazany wyżej poziom.
Na dzień dzisiejszy wartość zamówień na lata 2009 - 2011 wynosi 1.326.946.000 zł
co przy marży netto 22 % daje nam - 292 mln zysku netto
zysk za 2008 - 37 mln - łączny zysk do końca 2010 - 292 mln
Kolejny zysk mozliwy jest przy przeszacowaniu złotówki
Większość Kontraktó była podpisywane przy kursie 2,16 usd/pln i 3,64 euro/pln , Mostostal Export kasuje w Euro, USD i CHF - co jak widać już doje niezłe profity.
Tylko czemu inwestorzy tego nie widzą i zatrzymaliśmy się na poziomie 2,10.
Kiedy to ruszy do góry reszta spółek poszła o 100% do góry a my na 30% i koniec???
WOJCIECH CIURZYŃSKI
- Będziemy budować. Już kilka kryzysów przeżyłem, więc wiem, jak to działa. Pamiętam poprzedni kryzys na rynku nieruchomości w latach 2001-2002. Budowy trzeba rozpocząć w kryzysie po to, by mieć co sprzedawać, gdy kryzys się skończy. W czasie wspomnianego poprzedniego kryzysu budowałem w Sopocie przy głównym deptaku apartamentowiec, w którym wówczas nikt nie chciał kupić mieszkań po 5 tys. zł za mkw. Skończyliśmy ten budynek i po jakimś czasie sprzedaliśmy te mieszkania po 8 tys. za mkw. Dzisiaj cena rynkowa w tym budynku sięga 25 tys./mkw. Więc także w czasie kryzysu można inwestować, ale trzeba to robić mądrze. Mamy kontrakt w Szczecinie, gdzie w tym roku rozpoczniemy budowę 700 mieszkań. Zaczynamy też nową inwestycję w Sopocie i drugi etap inwestycji w Olsztynie i Wilanowie. Zdajemy sobie sprawę, że te mieszkania mogą się w tym roku słabo sprzedawać, ale jeśli nie zaczniemy tych inwestycji, to - tak jak mówiłem - nie będziemy mieli co sprzedawać, gdy kryzys się skończy
w tej spółce przez lata był niezły bajzel, przyjrzałem się jej troszeczkę :)
obecnie jest wszystko wyczyszczone, spółka posiada gotówkę 30 mln na koncie + niezłe kontrakty
rynek w końcu się do niej zwróci, spokojnie
na Ganta, też nikt nie zwracał uwagi jak był po 6-7 zł :)
a przy wysokim FF i niskim poziomie głównego akcjonariatu jest łatwa do wrogiego przejęcia - pod koniec czerwca upływa obecna kadencja zarządu, zobaczymy
Kolego Olo,jesli chodzi o kontrakty to masz racje i bedzie jeszcze jeden najwiekszy nad ktorym pracuje przeklinany prezes Skipietrow,a ktory bedzie wyzszy od tego pod Moskwa.
Nie masz racji jesli chodzi o marze,marze w Rosji sa wyzsze niz w Polsce,ale wynosza srednio 8%,MSX jest wykonawca a nie deweloperem.Na walnym bedzie wybrany nowy
prezes,p.Skipietrow przechodzi do rady nadzorczej,moze nie specjalnie sie sprawdzil
jako prezes spolki SA,ale to znakomity fachowiec i negocjator,gdzie takiemu przyglupowi
jak Opach z Mostostalu Zabrze do niego.A spolka predzej czy pozniej bedzie zauwazona,
te pertraktacje z inwestorem z Hiszpanii rzeczywiscie byly b.mocno zaawansowane,ale
MSX postawil twarde warunki,co przy tych kontraktach juz nie dziwi.No i to na tyle.
~Inwestor,
troszkę się niezrozumieliśmy :) -
zgodnie z bilansem za 2008 r. czytamy:
...Rentowność zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej wzrosła o kolejne 1,9% osiągając wartość 22,0%...
...Rentowność netto wyniosła 22,1% przy 8,04% osiągniętej w 2007 roku...
przyjmując, że ta rentownośc zostanie na w/w poziomie mozemy oczekiwać wyniku jaki podałem :)
i jeszcze z bilansu;
...posiadamy lokaty bankowe o łącznej wartości ponad 32 mln PLN, nie mając żadnych zobowiązań kredytowych...
...Spółka posiada wolne środki pieniężne zabezpieczające w pełni i projekt, i rozwijającą się działalność eksportową.
Odnosząc się do aktualnej sytuacji kryzysowej na rynkach finansowych „MOSTOSTAL-EXPORT” S.A. nie odczuwa żadnych problemów w swojej działalności, a rozwijający się eksport szczególnie na rynku rosyjskim przy posiadanym portfelu zamówień na lata 2009 i 2010 w wysokości ponad 400 mln USD zapewnia stabilną sytuację.
Osłabienie złotego wobec euro i dolara amerykańskiego tworzy dodatkowo bardzo dobrą perspektywę i w świetle przedstawionych faktów Zarząd nie widzi zagrożenia w działalności Grupy w roku bieżącym i najbliższej przyszłości.
ruch na spółce od pewnego czasu daje duzo do,myślenia, albo wywali niespodziewanie do góry lub :)
myslę, że ci co mają brać garściami czekają na potwierdzenie się wyników z I kw. bo czasami Prezes tylko mówi, zobaczymy :)
jezeli sprawdzi sie to co pisales wyzej, to cena super promocyjna, wiec nie ma sie nad czym zastanawiac.
ja kupilem, a zeby nie ucieklo, jezeli spadnie dokupie usrednic :)
~Oloo
~Mat
Witam
Mam do Was pytanie moze mi rozjaśnicie sprawę odnośnie STAL Export.
Watro wchodzić w te spółkę czy to jest spółka o b. dużym ryzyku?
MSX już posiadam, zakupiłem dziś poakiecik akcji na długi termin.
Ale Intryguje mnie Stal export spółka jeszcze się nie wybiła i czy ma na to szanse?
Będę wdzięczny za Waszą opinie.
~dario
Posiadam mostek, a chciałbym tylko poznać opinie ludzi którzy mają większe pojęcie o giełdzie niż ja na temat stal export. Jeśli oczywiście wyraża taką ochotę na wypowiedzenie się w tym temacie. Korzystam z możliwości jakie daje formum. :)
Jak zechcą mi odpowiedzieć to okej jesli nie to tez okej :)
~Oloo
Rozmiem, dzięki za opd.
Dzięi forum BSK, odnalazłem Was na MSX i Astarta;), Prócz tych spółek swoim portfelu mam takze bsk oraz resbud. Jakie spółki są jeszcze w kęgu Waszych zainteresowań? Gdzie mogę poczytać Wasze wypowiedzi?
jednym z lepszych watkow byl "horyzont..." na kghm, do momentu jak sie klimat tam nie popsul i zaprzestalem tam sie wpisywac.
co do stal export to ciezko powiedziec, podobnie jak oloo, zupelnie mi obca spolka. jedno wazne: jezeli rosnie, to kazda jest dobra :)
P.S. no i USA zmarnowaly mozliwosc zamkniecia na zielono, ale zgodnie z niepisana zasada w ostatnim czasie, jak u nich spada u nas rosne i na odwrot :)
nie uzywaj słow , których nie rozumiesz , ok , bo zapewniam cię, że jak chcesz przejśc na slang Praski, Brzeski czy z Łazarza to nie ma problemu szczunie
masz zacytowany raport, jeżeli chcesz podac inne przeciwstawne argumenty to smiało, ale podaj źrodło, a jak nie to zlasuj bladzio
Witam
Oloo jak się zapatrujesz na dalsze notowanie dla MSX? To jakaś chwilowa korekta czy ogolna lipa?
Siedze na papierze za 2,23 i nie wiem co o tym sadzic
Spójrz na wykres notowań z ostatnich 3 miesięcy.... Już nie długo ruszy w górę... Dziś obroty lipne... Brak żadnych ważnych danych... Poniedziałek pewnie będzie strasznie leniwy... Jak futures w USA się podbarwią zielenią to może troszkę urośnie.
Jarny,
z podanych komunikatów przez Pinokia wynika, że powinny być zakończone w:
1/ II kwartale 2009 inwestycje na kwotę:
przeszło 102 mln zł.
2/ w III kwartale 2009 na kwotę:
przeszło 312 mln. zł
pierwsze sprawdzenie bedzie już niedługo, wtedy będziemy wiedzieć więcej, jak narazie dodatnie bilans z I kw. jest z inwestycji w Rosji, Niemczech , a ujemny w Polsce. osobiście myśle, że jeżeli o Polskę to wynik w II kw będzie na dużym plusie. Co ceny kursu, w długim horyzoncie jest on wyznaczony. Natomiast inwestorzy będą tu wsiadać i wysiadać na różnych poziomach cen, które ich intersują. Mnie interesują inne poziomy, ale ja dla wielu jestem nienormalny i ok. :)
~Oloo
Dzięki Oloo za wyczerpującą wypowiedź. Troche nerwowy się ostatnio zrobiłem na gwp poniewaz wpierdzieliłem się w cos takiego jak petrolinvest i tam jak narazie to mam nie zaciekawie.
Pozdro
Raport bieżący 14/2009
Zarząd "MOSTOSTAL-EXPORT" S.A. w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 41/2008 z dnia 22 października 2008 r. informuje, że w dniu 28 maja 2009 r. podpisał z firmą OOO "STK.StrojTechnologia" i OOO "Mosstrojprom" w Moskwie aneks podwyższający wartość zakontraktowanych robót na wykonanie robót budowlanych i dostawę wyposażenia obiektu administracyjno biurowego o podwyższonym standardzie w centrum Moskwy o wartość 416.708.956 RUB (43.087.706 PLN) do łącznej wartości 625.274.134 RUB (64.653.345 PLN)
Zakończenie realizacji w IV kwartale 2009 r.
Okres realizacji całego kontraktu: 12 miesięcy.
Warunki realizacji nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów.
Wysokość kar umownych za nieterminowe wykonanie swoich obowiązków przez którąkolwiek ze stron kontraktu ustalona została w wysokości 0,05% za każdy dzień opóźnienia. Zapłata kar umownych wyłącza uprawnienia do dochodzenia roszczeń odszkodowawczych przekraczających wysokość tych kar.
Kryterium uznania umowy za znaczącą umowę przyjęto 10% kapitałów własnych, które zgodnie ze sprawozdaniem QSr I/2009 wynoszą 108.205 tys PLN.
wartosc w aneksie, 2 razy wieksza niz wartosc calej umowy, niezly deal .
papier sie kisi w ostatnich dniach, ale ma widac, poki co, mocne wsparcie przy blisko 2zl.
ponadto w koncowej godzinie piatkowej sesji, zauwazalny wzmozony obrot i jakis delikatny ruch w gore.
skonczylismy poza tym slabiutki maj, ktory byl jednym wielkim boczniakiem.
od poniedzialku mamy czerwiec, zarazem ostatni miesiac drugiego kwartalu i nadzieja, ze mozni na naszej gieldzie beda chcieli podrasowac swoje zyski.
na najlepsze trzeba poczekac ...siedze i czekam :)
Dziś przyszło oficjalne info (w końcu) ze Złomrexu firmy którą przejęliśmy i w załączniku nr 3 podana jest wartość netto przejętej przez nas firmy Złomrex Steel Services.!!!!!!!!! Szok!!!
I w końcu wszystko stało się jasne.
Nasz dotychczasowy wskaźnik C/WK = 0,32 dziś zamienił się na 0,11
Proponuję zainteresować się Cognoerm to nie IMMO czy ORCA jemu nie grozi bankructwo to nowy podmiot który w najbliższym czasie da odrobić wszelkie straty.
Akcji jest 35 187 167 sztyk we FF 35%
Dotychczasowy majątek wg WK to 250 mln zł
Dołączył dziś oficjalnie majątek Złomrexu w wysokości 944 155 000 netto!!! (prawie miliard) zł a akcji wciąż ta sama ilość!!!!!!!!!! Czytać dzisiejsze info i załacznik nr 3
Co daje kapitalizację 1,196 miliarda zł dzielone na 35 mln akcji daje 34 zł na akcję!!!!!!!!
Proszę poświęcić trochę czasu i zapoznać się z firmą. Nie zmuszam.
Pozdro.