• Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~oloo [86.63.111.*]
    Witam,

Jedziemy w kierunku 100 - po drodzę będziemy zbaczać z toru :) , ale kierunek jest wyznaczony , na koniec 2010 powinnismy wspiąć się na wskazany wyżej poziom.

Na dzień dzisiejszy wartość zamówień na lata 2009 - 2011 wynosi 1.326.946.000 zł

co przy marży netto 22 % daje nam - 292 mln zysku netto

zysk za 2008 - 37 mln - łączny zysk do końca 2010 - 292 mln

To będzie Gant w jego najlepszym wydaniu !

zapraszam do wypowiedzi
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~moze byc [83.26.71.*]
    jeszcze maly skup akcji by sie przydał ,ale to moze zrobic nowy inwestor
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~oloo [86.63.111.*]
    Do Moderatora

proszę wpisać do forum Mostostal Export , anie do Ganta

dzięki
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~LEGAL [81.219.148.*]
    5% to w budowlance dobra marża
    Kolejny zysk mozliwy jest przy przeszacowaniu złotówki
    Większość Kontraktó była podpisywane przy kursie 2,16 usd/pln i 3,64 euro/pln , Mostostal Export kasuje w Euro, USD i CHF - co jak widać już doje niezłe profity.
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~argos [85.89.183.*]
    Tylko czemu inwestorzy tego nie widzą i zatrzymaliśmy się na poziomie 2,10.
    Kiedy to ruszy do góry reszta spółek poszła o 100% do góry a my na 30% i koniec???
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~trzeba na zapas [83.26.71.*]
    WOJCIECH CIURZYŃSKI
    - Będziemy budować. Już kilka kryzysów przeżyłem, więc wiem, jak to działa. Pamiętam poprzedni kryzys na rynku nieruchomości w latach 2001-2002. Budowy trzeba rozpocząć w kryzysie po to, by mieć co sprzedawać, gdy kryzys się skończy. W czasie wspomnianego poprzedniego kryzysu budowałem w Sopocie przy głównym deptaku apartamentowiec, w którym wówczas nikt nie chciał kupić mieszkań po 5 tys. zł za mkw. Skończyliśmy ten budynek i po jakimś czasie sprzedaliśmy te mieszkania po 8 tys. za mkw. Dzisiaj cena rynkowa w tym budynku sięga 25 tys./mkw. Więc także w czasie kryzysu można inwestować, ale trzeba to robić mądrze. Mamy kontrakt w Szczecinie, gdzie w tym roku rozpoczniemy budowę 700 mieszkań. Zaczynamy też nową inwestycję w Sopocie i drugi etap inwestycji w Olsztynie i Wilanowie. Zdajemy sobie sprawę, że te mieszkania mogą się w tym roku słabo sprzedawać, ale jeśli nie zaczniemy tych inwestycji, to - tak jak mówiłem - nie będziemy mieli co sprzedawać, gdy kryzys się skończy
    ~ argos,

w tej spółce przez lata był niezły bajzel, przyjrzałem się jej troszeczkę :)
    obecnie jest wszystko wyczyszczone, spółka posiada gotówkę 30 mln na koncie + niezłe kontrakty
    rynek w końcu się do niej zwróci, spokojnie
    na Ganta, też nikt nie zwracał uwagi jak był po 6-7 zł :)
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~argos [85.89.183.*]
    To prawda tylko przepływ informacji szfankuje na maxa i uważam, że jest to celowe.
    a przy wysokim FF i niskim poziomie głównego akcjonariatu jest łatwa do wrogiego przejęcia - pod koniec czerwca upływa obecna kadencja zarządu, zobaczymy
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~kron [89.171.191.*]
    a z takimi kontraktami to raczej za 2 zeta nie pójdzie:)
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~skipi emerytura [83.26.71.*]
    ja tam proponuje brac ,dolek za nami teraz bedzie zmiana na lepsze
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~Inwestor [79.163.202.*]
    Kolego Olo,jesli chodzi o kontrakty to masz racje i bedzie jeszcze jeden najwiekszy nad ktorym pracuje przeklinany prezes Skipietrow,a ktory bedzie wyzszy od tego pod Moskwa.
    Nie masz racji jesli chodzi o marze,marze w Rosji sa wyzsze niz w Polsce,ale wynosza srednio 8%,MSX jest wykonawca a nie deweloperem.Na walnym bedzie wybrany nowy
    prezes,p.Skipietrow przechodzi do rady nadzorczej,moze nie specjalnie sie sprawdzil
    jako prezes spolki SA,ale to znakomity fachowiec i negocjator,gdzie takiemu przyglupowi
    jak Opach z Mostostalu Zabrze do niego.A spolka predzej czy pozniej bedzie zauwazona,
    te pertraktacje z inwestorem z Hiszpanii rzeczywiscie byly b.mocno zaawansowane,ale
    MSX postawil twarde warunki,co przy tych kontraktach juz nie dziwi.No i to na tyle.
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~potrzeba zmian [83.26.71.*]
    po gancie widac ,ze trend sie zmienia i bedzie budowlanaka sie pociagac w góre
    ~Inwestor,
    troszkę się niezrozumieliśmy :) -
    zgodnie z bilansem za 2008 r. czytamy:
    ...Rentowność zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej wzrosła o kolejne 1,9% osiągając wartość 22,0%...
    ...Rentowność netto wyniosła 22,1% przy 8,04% osiągniętej w 2007 roku...

przyjmując, że ta rentownośc zostanie na w/w poziomie mozemy oczekiwać wyniku jaki podałem :)

i jeszcze z bilansu;
    ...posiadamy lokaty bankowe o łącznej wartości ponad 32 mln PLN, nie mając żadnych zobowiązań kredytowych...
    ...Spółka posiada wolne środki pieniężne zabezpieczające w pełni i projekt, i rozwijającą się działalność eksportową.
    Odnosząc się do aktualnej sytuacji kryzysowej na rynkach finansowych „MOSTOSTAL-EXPORT” S.A. nie odczuwa żadnych problemów w swojej działalności, a rozwijający się eksport szczególnie na rynku rosyjskim przy posiadanym portfelu zamówień na lata 2009 i 2010 w wysokości ponad 400 mln USD zapewnia stabilną sytuację.
    Osłabienie złotego wobec euro i dolara amerykańskiego tworzy dodatkowo bardzo dobrą perspektywę i w świetle przedstawionych faktów Zarząd nie widzi zagrożenia w działalności Grupy w roku bieżącym i najbliższej przyszłości.

ruch na spółce od pewnego czasu daje duzo do,myślenia, albo wywali niespodziewanie do góry lub :)
    myslę, że ci co mają brać garściami czekają na potwierdzenie się wyników z I kw. bo czasami Prezes tylko mówi, zobaczymy :)

powtarzam, spółka łatwa do wrogiego przejęcia
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~skipi odchodzi [83.26.70.*]
    wystarczy poczekac , to tylko miesiac
    czyżby pociąg własnie ruszał :)
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~Mat [83.14.222.*]
    ~oloo
    niech rusza, jade z Wami :)

jezeli sprawdzi sie to co pisales wyzej, to cena super promocyjna, wiec nie ma sie nad czym zastanawiac.
    ja kupilem, a zeby nie ucieklo, jezeli spadnie dokupie usrednic :)

MSX AVANTI !!!!
    ~Mat,

witaj :) myślę, że nie będziesz żałował :) inaczej moja głowa pod topór :))

co i rusz ladne batony stawia ktos po prawej stronie, czy to psychologia = wystraszanie kupcow ? czy faktycznie demonstracja sily podażowej ?

ktos rowniez regularnie zbiera do wora :)
    pozwolilem sobie dokupic druga paczke :)
    pozycja wzmocniona,a to pewnie nie koniec ..
    spokojnie Mat, zobaczymy co długonosy Prezes pokaże w raporciku za I kw. :)
    batony straszaki wystawiane po prawej , bo pamiętaj, że Bardzo Grube jeszce nie nazbierało, żeby przekroczyć próg troszkę trzeba się napracować :)
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~jaro [83.26.72.*]
    oloo juz nasz czas nadchodzi ,czekam tylko kiedy walne i zmiana prezesa bedzie
    mam wrażenie że to celowe zagrywki, nazbierało się na S i pewnie niedługo poleci jedno zlecenie i po klocku... a może sie mylę ...
    no i mamy ładne zamknięcie oraz przyzwoity wolumen , ponad 1mln akcji - ok. :)
    bardzo ladna sesja,

3 pakiety zakupione, czekamy na start.
    na fixie duze zlecenia kupna widoczne, co to da , czas pokaze, ale jestem optymista.

• Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~Jarny [83.9.164.*]
    ~Oloo
    ~Mat
    Witam
    Mam do Was pytanie moze mi rozjaśnicie sprawę odnośnie STAL Export.
    Watro wchodzić w te spółkę czy to jest spółka o b. dużym ryzyku?
    MSX już posiadam, zakupiłem dziś poakiecik akcji na długi termin.
    Ale Intryguje mnie Stal export spółka jeszcze się nie wybiła i czy ma na to szanse?
    Będę wdzięczny za Waszą opinie.
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~dario [80.48.33.*]
    Z tym pytaniem to do wróżki. Na giełdzie nie ma nic pewnego.
    Mostek to solidny papier więc, i ryzyko nieduże.
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~~Jarny [83.9.164.*]
    ~dario
    Posiadam mostek, a chciałbym tylko poznać opinie ludzi którzy mają większe pojęcie o giełdzie niż ja na temat stal export. Jeśli oczywiście wyraża taką ochotę na wypowiedzenie się w tym temacie. Korzystam z możliwości jakie daje formum. :)
    Jak zechcą mi odpowiedzieć to okej jesli nie to tez okej :)
    ~Jarno,
    staram sie wypowiadac na tym co się znam, a ta spółka, która podałes, poki co, nie jest w kregu moich zaintereswań, więc nic nie wiem, sorry
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~~~Jarny [83.9.164.*]
    ~Oloo
    Rozmiem, dzięki za opd.
    Dzięi forum BSK, odnalazłem Was na MSX i Astarta;), Prócz tych spółek swoim portfelu mam takze bsk oraz resbud. Jakie spółki są jeszcze w kęgu Waszych zainteresowań? Gdzie mogę poczytać Wasze wypowiedzi?
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~Mat [83.24.57.*]
    jednym z lepszych watkow byl "horyzont..." na kghm, do momentu jak sie klimat tam nie popsul i zaprzestalem tam sie wpisywac.

co do stal export to ciezko powiedziec, podobnie jak oloo, zupelnie mi obca spolka. jedno wazne: jezeli rosnie, to kazda jest dobra :)

P.S. no i USA zmarnowaly mozliwosc zamkniecia na zielono, ale zgodnie z niepisana zasada w ostatnim czasie, jak u nich spada u nas rosne i na odwrot :)
    dzisiaj delikatne ubijanie, a jutro dalszy wjazd pod górkę, mam nadzieję ,ze Pinokio nie zawali sprawy :)
    i tutaj jakiś hamulcowy się trafił ?
    no plaga jakaś !
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~xcvb [91.94.71.*]
    co za debil mowi o rentownosci netto 22%..po prostu debil

3,5% to max

taka jest rentownosc dla firm budowlanych

nie uzywaj słow , których nie rozumiesz , ok , bo zapewniam cię, że jak chcesz przejśc na slang Praski, Brzeski czy z Łazarza to nie ma problemu szczunie
    masz zacytowany raport, jeżeli chcesz podac inne przeciwstawne argumenty to smiało, ale podaj źrodło, a jak nie to zlasuj bladzio
    dzisiaj takie mielenie a od poniedzialku siup do gory ?
    nie mam nic przeciwko !

dobralem kolejna paczke jeszcze nizej, to sie ubrałem :))))
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~Jarny [79.186.46.*]
    ~Oloo

Witam
    Oloo jak się zapatrujesz na dalsze notowanie dla MSX? To jakaś chwilowa korekta czy ogolna lipa?
    Siedze na papierze za 2,23 i nie wiem co o tym sadzic
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: lolek_pl [62.21.62.*]
    Spójrz na wykres notowań z ostatnich 3 miesięcy.... Już nie długo ruszy w górę... Dziś obroty lipne... Brak żadnych ważnych danych... Poniedziałek pewnie będzie strasznie leniwy... Jak futures w USA się podbarwią zielenią to może troszkę urośnie.
    Jarny,
    z podanych komunikatów przez Pinokia wynika, że powinny być zakończone w:

1/ II kwartale 2009 inwestycje na kwotę:

przeszło 102 mln zł.

2/ w III kwartale 2009 na kwotę:

przeszło 312 mln. zł

pierwsze sprawdzenie bedzie już niedługo, wtedy będziemy wiedzieć więcej, jak narazie dodatnie bilans z I kw. jest z inwestycji w Rosji, Niemczech , a ujemny w Polsce. osobiście myśle, że jeżeli o Polskę to wynik w II kw będzie na dużym plusie. Co ceny kursu, w długim horyzoncie jest on wyznaczony. Natomiast inwestorzy będą tu wsiadać i wysiadać na różnych poziomach cen, które ich intersują. Mnie interesują inne poziomy, ale ja dla wielu jestem nienormalny i ok. :)
    ja sie zaczynam do Ciebie przekonywać :))))

a tak na serio, to dajmy szansę temu papierowi, jego czas nadchodzi, dzisiaj obroty leniwe, to nawet dobrze, przy czerwonym kursie.

jestem optymista ! a dla niedowiarkow w teorie oloo, dla przykladu powiem Astarta.
    Sami sprawdźcie i oceńcie.

Pozdrawiam
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~Jarny [79.186.46.*]
    ~Oloo
    Dzięki Oloo za wyczerpującą wypowiedź. Troche nerwowy się ostatnio zrobiłem na gwp poniewaz wpierdzieliłem się w cos takiego jak petrolinvest i tam jak narazie to mam nie zaciekawie.
    Pozdro
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~Mat [83.24.49.*]
    no i co?
    troszke jakby z kondycja u nas slabiej, zle przepracowalismy okres przygotowawczy?
    kolejne info do kolekcji:

MOSTOSTAL-EXPORT SA znacząca umowa

Raport bieżący 14/2009
    Zarząd "MOSTOSTAL-EXPORT" S.A. w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 41/2008 z dnia 22 października 2008 r. informuje, że w dniu 28 maja 2009 r. podpisał z firmą OOO "STK.StrojTechnologia" i OOO "Mosstrojprom" w Moskwie aneks podwyższający wartość zakontraktowanych robót na wykonanie robót budowlanych i dostawę wyposażenia obiektu administracyjno biurowego o podwyższonym standardzie w centrum Moskwy o wartość 416.708.956 RUB (43.087.706 PLN) do łącznej wartości 625.274.134 RUB (64.653.345 PLN)
    Zakończenie realizacji w IV kwartale 2009 r.
    Okres realizacji całego kontraktu: 12 miesięcy.
    Warunki realizacji nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów.
    Wysokość kar umownych za nieterminowe wykonanie swoich obowiązków przez którąkolwiek ze stron kontraktu ustalona została w wysokości 0,05% za każdy dzień opóźnienia. Zapłata kar umownych wyłącza uprawnienia do dochodzenia roszczeń odszkodowawczych przekraczających wysokość tych kar.
    Kryterium uznania umowy za znaczącą umowę przyjęto 10% kapitałów własnych, które zgodnie ze sprawozdaniem QSr I/2009 wynoszą 108.205 tys PLN.
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~Mat [83.24.24.*]
    dxieki oloo za info:)

wartosc w aneksie, 2 razy wieksza niz wartosc calej umowy, niezly deal .
    papier sie kisi w ostatnich dniach, ale ma widac, poki co, mocne wsparcie przy blisko 2zl.

ponadto w koncowej godzinie piatkowej sesji, zauwazalny wzmozony obrot i jakis delikatny ruch w gore.

skonczylismy poza tym slabiutki maj, ktory byl jednym wielkim boczniakiem.
    od poniedzialku mamy czerwiec, zarazem ostatni miesiac drugiego kwartalu i nadzieja, ze mozni na naszej gieldzie beda chcieli podrasowac swoje zyski.

na najlepsze trzeba poczekac ...siedze i czekam :)
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~luzblus [89.228.18.*]
    Uwaga uwaga jestem naganicz naganiam na Cognora C/ WK = 0,11

Dziś przyszło oficjalne info (w końcu) ze Złomrexu firmy którą przejęliśmy i w załączniku nr 3 podana jest wartość netto przejętej przez nas firmy Złomrex Steel Services.!!!!!!!!! Szok!!!
    I w końcu wszystko stało się jasne.
    Nasz dotychczasowy wskaźnik C/WK = 0,32 dziś zamienił się na 0,11
    Proponuję zainteresować się Cognoerm to nie IMMO czy ORCA jemu nie grozi bankructwo to nowy podmiot który w najbliższym czasie da odrobić wszelkie straty.

Akcji jest 35 187 167 sztyk we FF 35%
    Dotychczasowy majątek wg WK to 250 mln zł
    Dołączył dziś oficjalnie majątek Złomrexu w wysokości 944 155 000 netto!!! (prawie miliard) zł a akcji wciąż ta sama ilość!!!!!!!!!! Czytać dzisiejsze info i załacznik nr 3
    Co daje kapitalizację 1,196 miliarda zł dzielone na 35 mln akcji daje 34 zł na akcję!!!!!!!!
    Proszę poświęcić trochę czasu i zapoznać się z firmą. Nie zmuszam.
    Pozdro.
  • Re: Mostostal Export - zdobywanie kursu 100 Autor: ~Mat [83.24.16.*]
    wbrew wszystkiemu i wszystkim, dokupilem kolejna paczke :)

oloo jestes tu jeszcze ? hop hop !
    w takim tempie zdobywania kursu 100 troche nam się zejdzie :( miejmy tylko nedzieję że jak wolno rośnie to i wolno będzie spadał :)
[x]
MSXRESOUR 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.