Witam!
Przejrzałem dwa stare wątki traktujące o zakładaniu serwisu rowerowego, ale nie znalazłem w nich odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Jeżeli ktoś ma wiedzę i zechciałby mi pomóc:
Chcę założyć firmę - prowadzić warsztat rowerowy. Pobierałbym opłaty za usługi, ale chciałbym również móc kupować nowe części i wrzucać w koszty naprawy. Z tym, że nie mam jasności jaka forma rozliczania się byłaby najkorzystniejsza dla mnie.
1. Poczytałem o karcie podatkowej (czy zakładają firmę w marcu/kwietniu od tego momentu można się rozliczać w ten sposób, czy dopiero od 20 stycznia kolejnego roku podatkowego?)
2. Czytałem o podatku zryczałtowanym - ale czy jako student (osoba jeszcze zwolniona z podatku dochodowego, bo nie podejmowałem pracy na umowę o pracę i podlegam ubezpieczeniu rodziców) mogę rozliczać się w ten sposób?
Pytam bo chciałbym prowadzić warsztat, zarabiać na usługach ale i mieć perspektywy na kupowanie części, odliczanie VATu i sprzedawanie ich klientom. Nie wiem czy obie formy można ze sobą pogodzić. Za każdą radę z góry dziękuję!
Pozdrawiam