Zamierzam otworzyć sklep internetowy ale nie wiem jaką formę opodatkowania wybrać. Sklep (a raczej siedziba) będzie zarejestrowana na adres mieszkania moich rodziców w którym ja jestem zameldowana. Umowę z dostawcą usług internetowych mam podpisaną na siebie ale zamierzam przepisać ją na firmę. Również na firmę mam zamiar wziąć telefon u jednego z operatorów komórkowych. Zamierzam również kupić laptopa. To będą moje podstawowe koszty ponieważ wszelkie rachunki za mieszkanie płacą rodzice. Dodam, że oni nie mieszkają w tym mieszkaniu, mieszkam tu sama. W sklepie zamierzam sprzedawać artykuły biurowe a towar będę brała z hurtowni internetowych, z którymi już wstępnie rozmawiałam. Cała działalność opierać się więc będzie na zasadzie: kupuje w internecie i sprzedaje w internecie. Dodatkowymi kosztami będą wydatki związane z promocją sklepu w internecie (czyli reklama) a także zakup kopert, opakowań, torebek z logo sklepu. Klienci, którzy zakupią u mnie towar płacić za niego będą przelewami bankowymi bądź za pośrednictwem poczty. Piszę o tym tak szczegółowo bo chciałabym aby jasny był profil mojej działalności i chciałabym się dowiedzieć jaka forma opodatkowania byłaby dla mnie najlepsza. Wszędzie znajduje sprzeczne informacje na temat tego co jest lepsze - ryczałt czy księga przychodów i rozchodów. No i ważne pytanie - czy warto być VAT-owcem? I co z kasą fiskalną? Czy w świetle obowiązujących dziś przepisów muszę posiadać kasę fiskalną prowadząc wyżej opisaną działalność? Z góry dziękuję za odpowiedź.