Forum Podatki

WNT łopatologicznie, proszę :)

Witam!

Jestem tu nowa, więc bardzo prosze o wyrozumiałość. Zaczynam dopiero z WNT, więc wszystko to trochę czarna magią, zwłaszcza, że w necie znalazłam trochę sprzecznych informacji.
Prowadzę księgarnie (rozliczam się poprzez KPiR i jestem czynnym Vatowcem, a od kilku dni, również mam NIP UE). Chciałabym w krajach Unii nabywać książki, ale do transakcji nie otrzymam faktury. Zamówiłam dla siebie, na próbę książkę i wiem, że jedynym dokumentem jaki uzyskam jest swoisty paragon, a właściwie to nie wiem, czy to wogóle paragon, bo nie ma on żadnego numeru :(, tylko numer mojego zamówienia. Oprócz tego są na nim jeszcze dokładne dane Sprzedawcy oraz jego nr NIP (GB, DE i FR). Z moich danych jest tylko imię i nazwisko, adres e-mail, numer zamówienia i data zamówienia. Wypisano też tytuł książki, kod, jaki przydzieliła jej księgarnia (nie kod ISBN!), cenę netto / brutto i stawkę Vat (w tym przypadku 0%) i, oczywiście, podsumowanie. Wszystko liczone w Euro.
Czy taki dokument pozwala na uznanie tego za WNT? I tak właścieiw, jak mam to zaksięgować? Do KPiR wpisać fakturę wewnętrzną z datą złożenia zamówienia, czy otrzymania przesyłki? A jak rozliczyC Vat? Mam sobie doliczyć jeszcze 5% Vatu i zapłacić to w Urzędzie Skarbowym, czy jak?
Przepraszam za moje naiwne pytania, ale być może są to dla Was oczywistości o których nikt nie pisze.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
  • WNT łopatologicznie, proszę :) Autor: igoria