Forum Banki +Dodaj wątek

W mbanku nie można zrezygnować z otrzymywania wyciągów - to nie żart

Witam,

Chciałem założyć konto walutowe w mbanku, okazało się, muszę otrzymywać comiesięczne wyciągi: mogłem wybrać email lub płatne papierowe. Opcji "bez wyciągów" nie było. Na infolinii dowiedziałem się, ze to nie jest żaden błąd, mbank bardzo długo tłumaczył, że musi, że takie prawo, że nadzór, w końcu udało mi się dowiedzieć dlaczego, otóż powołują się na ustawę z 1964 roku:

Art. 728. Obowiązek informowania o zmianach i wyciąg z rachunku bankowego
§ 2. Bank jest obowiązany przesyłać posiadaczowi co najmniej raz w miesiącu bezpłatnie wyciąg z rachunku z informacją o zmianach stanu rachunku i ustaleniem salda, chyba że posiadacz wyraził pisemnie zgodę na inny sposób informowania o mianach stanu rachunku i ustaleniu salda.

Na moje stwierdzenie, iż oświadczam na piśmie, że nie życzę sobie co-miesięcznych wyciągów, ze będę informowany w inny sposób, np poprzez stronę www, stwierdzili, ze się nie da. No nie da się i już.

Oczywiście na pewno w takich emailach nie będzie spamu, reklam, ofert i innego dziadostwa - to przecież mbank, no i RODO jest...

• W mbanku nie można zrezygnować z otrzymywania wyciągów - to nie żart Autor: ~Ed