VISTAL Gdynia - I stało się, ucieczka na całego.
https://zarabianienaforexgieldaobligacje.blogspot.com/2017/09/vistal-gdynia-i-stao-sie-ucieczka-na.html
VISTAL Gdynia cz. 3 - spółka "dnia"
czyli wypowiedzenie umów bankowych i wnioski o upadłość brrr!linkWczorajsza sesja była rekordowa pod względem obrotów, i tylko tyle. Kurs kolejną sesję zakończył spadkiem o ponad 16%, przy obrotach 1,1 mln zł. Pewnie uciekają w pośpiechu OFE, TFI i spóźnieni indywidualni.
linkTym co jeszcze wierzą w spółkę radzę poczytać uważne dzisiejszą prasę ekonomiczną
- PB - Wierzyciele dwóch spółek zależnych Vistalu złożyli wnioski o ogłoszenie ich upadłości
- Stockwatch - Trzy spółki zależne Vistalu z wnioskami o upadłość
- PAP - VISTAL GDYNIA SA (29/2017) Informacja o rozmowach z Bankami i statusie umów kredytowych
A więc:
- PKO BP - 8.967.562,43 złotych, 30 dni
- ING zablokowaniu przez ING Bank Śląski S.A. ("ING") ze skutkiem natychmiastowym dostępności limitów kredytowych udostępnionych przez ING w ramach kredytów w rachunku bieżącym na rzecz Vistal Construction sp. z o.o. oraz Vistal Eko sp. z o.o
- Credit Agricole Bank Polska S.A. ("CABP") datowane na 13 września 2017 r. na gruncie umowy kredytu, o której Spółka informowała w raporcie bieżącym numer 34/2015 ("Umowa Kredytu CABP") o zamiarze zaliczania kwot otrzymywanych od dłużników Spółki na spłatę zadłużenia z tytułu Umowy Kredytu CABP po upływie 7 dni od dnia zawiadomienia
- Ponadto, zarząd Spółki informuje, iż jest w trakcie prowadzenia rozmów z kluczowymi bankami finansującymi grupę kapitałową Spółki (w tym w szczególności PKO BP, ING oraz CABP) odnośnie warunków restrukturyzacji zadłużenia finansowego grupy kapitałowej Spółki i oczekiwań banków w tym zakresie. W ramach tego procesu, Spółka zaproponowała bankom zawarcie umowy o współpracy i toczą się rozmowy w tej sprawie.
Ja, podczas ostatnich postów stwierdziłem, że już w kwietniu kurs spółki pokazywał, że są problemy. Wystarczy poszukać prasy z tego okresu:
https://www.pb.pl/vistal-padl-ofiara-zagranicznego-sukcesu-858415
Miałem pisać, że 2 zł będzie oporem. Tutaj trzeba pisać, kiedy złotówka zamieni się w grosze. Szczere wyrazy współczucia dla akcjonariuszy. CO do OFE i TFI przecież mają ekspertów i specjalistów, którzy za swoją pracę biorą grube pieniądze. Co robili, co analizowali, szkoda gadać.
Pozdrawiam Adam Kruchy