Motto:
Proszę pamiętać, że dług pozostaje długiem i nie znika, bo przecież należności powinny być regulowane niezależnie od momentu, w którym powstały. Najłatwiej zrozumieć tą sytuację stawiając się w roli wierzyciela, który cały czas ma prawo do odzyskania swoich pieniędzy, niezależnie od tego kiedy je pożyczył lub wykonał usługę na rzecz dłużnika.
Radosław Drygalski KRUK sp. z o.o.
Nabyłem za 10.000.000,- zł. tzw. promesę kredytową firmy DREWBUD S.A. w Poznaniu w roku 1990. Promesa ta zobowiązywała DREWBUD do sprzedaży mi domu w elementach i udzielenia mi korzystnego kredytu na zakup domu, oprocentowanego w skali 6% rocznie. Za to sama kwota zakupu promesy miała być oprocentowana rocznie tylko na 3%. Obecnie ani firma Drewbud ani następca prawny firma NORD-HOLZHAUS Sp. z o.o. (z siedzibą w Trzciance) nie istnieje. Główny udziałowiec tej ostatniej - firma NOWY DOM Sp. z o.o. (z siedzibą w Chodzieży) nie poczuwa się do wypełnienia zobowiązań w/w firm, chociaż działa w tej samej branży do dzisiaj. Co robić, żeby odzyskać chociaż część poniesionych kosztów w gotówce lub w naturze ?
Stanisław Wóltański (wierzyciel)