Forum Zakładanie firmy

sprowadzanie samochodow z anglii

witam,
chcialbym zajac sie sprowadzaniem aut z anglii i korzystajac z uslug firmy przerabiac je na uklad z kierownica po lewej stronie, nastepnie zajac sie sprzedaza ich za pomoca portali aukcyjnych i wyjazdow na gielde. czy moglby ktos rozjasnic mi pare spraw zwiazanych z tym interesem?, mianowicie:

1. jaka forme rozliczenia najlepiej wybrac na tego typu dzialalnosc?
2. jezeli za kazdym wyjazdem bralbym jednego kierowce to czy musi on byc zatrudniony czy moze byc umowa o dzielo?
3. jakie dokumenty nalezy otrzymac od anglika w momencie zakupu auta na firme?
4. co z ubezpieczeniem w anglii bo ono jest chyba na osobe, nie na auto wiec jak mam przejechac przez granice? musze wykupic ubezpieczenie na mnie? czy mam jakis okreslony czas na przejazd?
5. czy koszt biletu lotniczego (w jedna strone) i koszt benzyny oraz promu( w druga) mozna wrzucic w wydatki firmy?
6. co po przyjezdzie do Polski dalej robic? (oprocz UC itp, tutaj znam procedure)
7. jesli sprzedaje juz auto w polsce to jako firma musze wydawac jakies dodatkowe dokumenty itp.?
8. czy koszt przerobki tez mozna wliczyc?

Generalnie chodzi mi o to jak to wszystko wyglada kiedy sprowadza sie auto z anglii. Raz juz sprowadzalem auto z niemiec dla siebie ale czy to wyglada tak samo w anglii i jak to wyglada kiedy importuje sie auto na dzialalnosc gosp. a potem sprzedaje?
Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi
  • sprowadzanie samochodow z anglii Autor: ~Michal