Nie jestem fanem Truma, ale ruch z wtórnymi cłami karnymi na Indie za import rosyjskiej ropy to świetny ruch. Przy obecnych cenach ropy, Indie nie straca wiele przerzucając się z ropy rosyjskiej na amerykańską. A dla Rosji to będzie katastrofa. Nic dziwnego, że może to skłonić Putina do zawarcia rozejmu z Ukrainą. W przyszłym tygodniu odbędzie sie spotkanie Putin - Trump. O ile orientuję sie w polityce, takie spotkania nie są po to, żeby coś negocjować. Robi sie je już po zakońceniu negocjacji, w zasadzie tylko celu ogłoszenia wyników negocjacji, podpisania dokumentu i poklepania sie po plecach. Myślę, że rozejm na Ukrainie jest bliżej niz sie nam wydaje. Czytałem dzisiaj artykuł Jurasza, który zwykle jest dobrze poinformowany. Artykuł był własnei w tym tonie. Juz wczoraj popołudniu kapitał z USA zaczął płynąc na GPW. Świadczy o tym wzrost kursów duzych banków i spadek wartości dolara do PLN. Dzisiaj jest to kontynuowane. Poza tym, dzisiaj mocno rosną uktaińskie spółki. Jełsi rozejm dojdzie do skutku, będziemy mieli na GPW kolejna mocną fale hossy. A w dłuższej perspektywie, na Ukraine popłynie strumień pieniędzy na odbudowę. POlskie firmy na pewno na tym skorzystają. Może nie tyle ile sobie wszyscy po tym obiecuja, ale na pewno skorzystają. W tym równiez detaliści tacy jak CCC, LPP, czy ASBIS. Jestem przekonany, ze CCC i LPP mocno zainwestują w ten rynek. Ten rozejm oczywiście nie jest pewny, ale uważam, ze tym razem jest dużo bardziej prawdopodobny niż kiedy mówiło sie o tym poprzednim razem.