Spółka ma za sobą przełomowe wydarzenie, bo nigdy wcześniej emisji na 15 mln zł nie zrobiła. Inwestorów też nie ma co winić za to że kurs jest taki czy inny. Spółka powinna robić rundę po funduszach akcyjnych i organizować spotkania z inwestorami. Budowanie wartości przez spółkę, której raport kwartalny niczego nie mówi, jest ciężkie. Brakuje podziału przychodów na kategorie: 1. pożyczka w leasingu. Kto to sprzedaje, kto dystrybuuje, jakie są marże, ile się czeka, jakie plany, iloe pożyczek jest sprzedawanych dziennie, tygodniowo... itd. 2. pożyczki pod zabezpieczenie, jaki jest model, jakie są efekty na bieżąco, jaka jest szkodowość, jakie są zabezpieczenia, jaką pożyczkę można pozyskać minimalnie, a jaką maksymalnie. 3. faktoring, tu temat rzeka, pełny, nie pełny, odwrócony, marże, szkodowość, grupa docelowa, zasady przydzielania, i ........ sens bujania się z faktoringiem, bo przecież w każdym nieml banku są usługi faktoringowe. 4. inne przychody z opisem i wyjaśnieniami, aby inwestorzy wiedzieli czego akcje mają kupić czy sprzedać. Na razie jest dla mnie jasne PKD spółki, ale nie biznes.
Brakuje mi też opisu zobowiązań długoterminowych, nie wiem czego wynikiem jest zobowiązanie na 17 mln zł na koniec 2016? Albo co składa się na pozycję: Zobowiązania krótkoterminowe bez windykacji powierniczej - 11,6 mln zł. Opis aktywów - zero. 150 mln zł na koniec 2016 roku i żadnego komentarza..... typu 33% z tego to wartościowe wierzytelności, albo, że 100% aktywów to należności dochodzie na drodze sądowej i w dodatku nie są nasze, a klientów i nie bójcie się inwestorzy pod wszystko mamy zabezpieczenia dużej wartości i całość aktywów zamienimy na forsę w .......2 lata, czy w 8 lat. Przecież należności krótkoterminowe jak sama nazwa wskazuje powinny wejść do spółki w okresie do 12 miesięcy i zamienić się na gotówkę. To jeśli w spółce jest "prawie" 131 mln zł gotówki to może warto o tym napisać, a jak nie to nie ujmować 131 mln zł w należnościach krótkoterminowych! Jak się nie da inaczej, bo pewnie przepisy dla huty szkła, fermy kurzej i firmy windykacyjenj są podobne w zakresie pokazywania bilansu i rachunku zysków to są zasady jakimi kierują się inne spółki i umieją napisać co się do diaska dzieje w spółce. Czemu by tak nie zacząć moi drodzy prezesi dodatkowo publikacji raportów miesięcznych, poza suchymi kwartalnymi?
Hit jak dla mnie. Zobowiązania na 124 mln zł i zero wyjaśnienia. Wystarczyłoby kilka zdań. Nic. Nie ma słowa wyjaśnienia, w tym o 64 mln rozliczeń między okresowych i ponad 40 mln krótkoterminowych.
Pytanie do doradcy spółki, tj. Adwokaci i Radcowie Prawni Spółka Komandytowa Izabella Żyglicka i Wspólnicy. Jaki wpływ na wyniki emitenta ma to czy seria obligacji j będzie notowana czy nie? Punkt 4 raportu za 2 kwartał daje wiele do życzenia. Liczę na to, że spółka zacznie pisać tak jak poważna spółka giełdowa o swoich dokonaniach, a nie na odwal się. Na razie spółka robi wszystko aby zaniżać swoją wartość. Chyba jest ktoś z wieloosobowego zarządu kto ma dzióba do giełdy i patrzy co się mówi o spółce i ma odwagę zmienić doradcę ?!