Zyski nie są żadnym problemem, P/E na poziomie 8 to jest w tej branży naprawdę dobry wynik wskazujący, że spółka jest relatywnie tania. Przy fantastycznej sytuacji finansowej (Altman 14,6 - kosmos), dynamice przychodów (kilkadziesiąt procent r/r) i perspektywach rozwojowych, ta spółka powinna mieć P/E na poziomie 15 albo lepiej.
Problemem jest tylko brak komunikacji ze strony zarządu i zachowania które zdają się wskazywać, że zarządzającym wzrost kursu jest nie na rękę. Na tym etapie bytności w spółce widziałem przynajmniej kilka przypadków, w których nie tylko prawnie ale i ekonomicznie dobrze by było puścić raport z informacją o sukcesie, ale tego nie zrobiono z przyczyn dla mnie niezrozumiałych.
Sprzedawanie na tych poziomach cenowych to jest zachowanie równie niezrozumiałe - przy tak niskiej płynności ruch pokroju kilkudziesięciu tysięcy akcji uwala kurs o kilka procent, co generuje straty i możliwe jest do wytłumaczenia tylko celową grą na spadek. Zakrawa o manipulację. No bo nikt nie wmówi mi że poważny inwestor potrzebuje tych kilku tysięcy złotych z jakichś fundamentalnych przyczyn, np. płynnościowych.