Jak już wcześniej pisałem w krajach skandynawskich już ponad 50% budynków a w Norwegii nawet 60% ma zainstalowane pompy ciepła. W Unii jest to około 16% w samych Niemczech są to 4%. W tamtym roku w Europie sprzedano 3 mln pomp a
docelowo do 2030 roku sprzedaż ma wzrosnąć do 45 mln, w samej Polsce sprzedaż wzrosła o 102% rok do roku. Nawet jeśli teraz jest chwilowa zadyszka to trzeba pamiętać że w Polsce i Niemczech od tego roku są bardzo wysokie dopłaty na zakup i montaż pomp a co za tym idzie to będzie kolejny rok i bardzo dużymi wzrostami sprzedaż. Sunex to wykorzysta szczególnie w drugim półroczu bo ma certyfikaty na sprzedaż pomp ciepła w Niemczech. Polityka klimatyczna unii się nie zmieni i dlatego tutaj gra idzie o duże pieniądze. Nie dziwią mnie głosy tych co naganiają na spadki najpierw 21 teraz 17 chcą jak najtaniej kupić to proste, tylko sposób w jaki to robią jest godny pożałowania. Oczywiście nie jestem tu bezinteresownie sam mam pakiet Sunexu który odkupiłem po wcześniejszej sprzedaż jak się okazało za szybko (pewnie nie ja jeden) spadki zbliżaj się do końca dlatego uśredniłem i czekam na zmianę kierunku. Pozdrawiam cierpliwych.