Czy ja wiem, ale nie zgodzę się z opinią autora posta. OZE w Polsce i Europie będzie się rozwijać, nic tego nie zatrzyma.
Firma zwiększyła przychody oraz zysk o około 1 mln zł. (43 osoby, ilość osób w produkcji została zwiększona=nowe zlecenia). Firma ma nowe zlecenia, otwiera się szansa na budowę biogazowi i dalszy rozwój w farmy PV. Sam PKN i PGNiG będzie budować biogazownie i farmy wiatrowe. PKN będzie chciał być bardziej zielony (chyba Cegielski ma dostarczać silniki i proces).
link Zbliża się rok 2021, w którym Polska musi pokazać przed EU swoje zobowiązania w mocy zainstalowanej z OZE...
Z raportu:
- "W pierwszym półroczu 2020 roku Spółka odnotowała ponad 50% wzrost przychodów w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego. Spowodowane było to głównie realizacją projektów biogazowych, których Spółka nie realizowała w pierwszym półroczu 2019. Na dzień niniejszego sprawozdania Spółka realizuje, na różnym etapie zaawansowania, 6 projektów biogazowych. "
- "Po dniu 30 czerwca 2020 roku Spółka podpisała ze spółkami celowymi należącymi do firmy R.Power 21 umów na budowę elektrowni fotowoltaicznych o łącznej wartości netto 25,6 mln zł. Na dzień niniejszego sprawozdania Spółka rozpoczęła prace przygotowawcze związane z realizacją tych 21 kontraktów. Równolegle, w celu sfinansowania realizacji tych projektów, Spółka pozyskała w mBanku dedykowane finansowanie w kwocie 10 mln zł. " - załóżmy że będą mieli 15% OH z tych umów, to przełoży się na 3.6 mln... (43 osoby).
Spółka ma ponad 8% akcji własnych, niestety jest tylko 15% poza głównymi akcjonariuszami (zarząd nie sypie akcjami). Niestety ale jest bardzo niski wolumen obrotu co może świadczyć o tym, iż osoby które mają akcje nie zamierzają ich sprzedawać...być może zostanie uwolnione na rynek 6% akcji (o ile dobrze przeczytałem), to może być jakiś impuls do wzrostu wolumenu notowań. Obligacje o wartości około 6 mln zł mogą zostać również przekształcone w akcje, gdzie jedna akcja będzie miała wartość 5 pln, czyli powyżej tego co obecnie oferuje giełda.
Każdy sam za siebie decyduje....