No to się nam Pan pluto85 (inwestor z MCI) przeniósł do ATMu.
Otóż drogi Panie, skoro twierdzi Pan, że myślenie mi nie zaszkodzi to ja jeszcze dopowiem, że LOGIKA to jest coś z czym mam do czynienia codziennie. Podpowiem Panu, że warto w tym pogrzebać. A wracając do dywidendy...
"Spółka dywidendowa z potencjałem do znacznego wzrostu dywidendy" - to taka spółka, która wypłaca swoim akcjonariuszom dywidendę - to Pan na pewno rozumie, jest to w końcu logiczne.
"...znaczny wzrost dywidendy" to taki, który w liczbach nie da się jednoznacznie określić, natomiast w oczekiwaniach...pobudza, proszę mi uwierzyć, że bardzo - to też Pan na pewno rozumie.
"...po zakończeniu aktualnego procesu inwestycyjnego" - to może Pan by mi podpowiedział czy on się skończył czy może nadal trwa, bo...wie Pan co, strategia przewidywała: "W roku 2015 zakończony zostanie największy projekt inwestycyjny związany z budową 3 serwerowni i budynku na biura zapasowe" i to już mamy za sobą! :) Co Pan na to? To właśnie teraz jest czas na odcinanie kuponów (wierząc w to, wierząc w nadejście właśnie tej chwili, kiedy ATM przestanie inwestować i zacznie zarabiać, byłem przez kilka lat w akcjonariacie). Tymczasem, przychodzi MCI i...
Głęboko wierzę, że posiadając w swoim znakomitym zasobie procesy myślowe (trochę myślenia nie zaszkodzi) zrozumie Pan, że jestem rozczarowany brakiem dywidendy - na pewno to Pan zrozumie :)
Wie Pan co, myślę, że ani ja Pana, ani Pan mnie - nie przekonamy się wzajemnie, bo każdy ma coś do ugrania. Ja tu jestem od lat i deklaracją obu panów jestem rozczarowany (liczyłem na dywidendę). Pan zapewne, jako inwestor MCI chce pozostawienia kapitału w spółce - mamy rozbieżne cele.
Jeśli będzie Pan chciał mnie zrozumieć to jeszcze przeczyta Pan teksty/cytaty poniżej:
"Polityka dywidendowa ATM-u powinna się zmieniać w kierunku coraz wyższych wypłat dla akcjonariuszy."
"Jest rzeczą oczywistą, że firmy z naszej branży z racji generowanych przepływów powinny wypłacać wysoką dywidendę i nasza polityka dywidendowa będzie się zmieniała w tym kierunku" - powiedział PAP Tadeusz Czichon"
"Spodziewam się poprawy rentowności ATM w kolejnych okresach, gdyż będzie rosła powierzchnia fakturowana w centrach danych, ale nie będzie to powodowało zwiększenia kosztów działalności"
Powyższa treść jest datowana na wrzesień 2013, kiedy cena oscylowała cirka 12,00 - 12,50. Widzę, że póki co mi "nie poszło" ;)