Witam
Panie i Panowie, może stworzyć jeden wątek,raz w miesiącu i wymienimy informacje,sugestie, prognozy, oraz fajne miejsca do odpoczynku i godne polecenia, plus wskazówki,na co zwrócić uwagę i na co uważać ( informacja,najcenniejsza ) zalążek zrobił York,dzieląc się informacją ,Kuki to podrzynał,miło się czytało i Janusz,który rzadko pisze,bo JA sporadycznie się udzielam, mam swoje zdanie o Ursusie, Kuki kółek nie robię, pieniądze to nie cel,to narzędzie do uzyskania celu :) York.rozumiem,że działki nie zasadziłeś wysokimi drzewami :) :) Janusz ,a...... To. Moja sugestia " olewamy" przerywniki - szkoda klawiatury , a dla przypomnienia, wklejam :) ) Poz,
Co to były obiady czwartkowe ?
Obiady czwartkowe były to obiady , które odbywały się w każdy czwartek .
Organizował je Stanisław August . Uczestniczyli w nich głównie ludzie pióra i artyści . Goście zasiadali przy skromnie ozdobionym stole . Rozmowy toczyły się na różne tematy międzyinymi o : komisji edukacyjnej , potrzebie reform , literaturze , sztuce i malarstwie , a również o historycznych wydarzeniach w Polsce . Niektórych gości prosił o wygłoszenie swych dzieł . Często czytał swe utwory Ignacy Krasicki (1735 - 1801) były to satyry i śmiesznostki ludzkie . Do gości zaliczali się również :
Adam Naruszkiewicz , Grzegorz Piramowicz , Franciszek Zabłocki , Stanisław Trembecki i wielu innych .