Niby zgoda, tylko że to co piszesz dotyczy przyszłości... Konsumpcja ma jeszcze siłę rozpędu, a zima i coraz wyższe opłaty tuz za rogiem. oprocentowanie kredytów zresztą być może jeszcze też. Zobacz co np pisze MCI o otoczeniu rynkowym w kwestii exitów i nowych inwestycji w latach 2002-2023r. Dlatego tak mocno przecenili Morele.Net bo dynamika wzrostu sprzedaży wyraźnie siadła, a przecież z tego co piszesz powinna być na podobnym poziomie lub nawet rosnąć! Oczywiście nie mają monopolu na wiedzę, ale wiesz ile firm jest na skraju wypłacalności? Wczoraj na saunie rozmawiałem z gościem z jednej z największych firm w moim mieście. Płacili około 200-300tyś miesięcznie za prąd, teraz płacą 1-1,2mln zł miesięcznie i powiedział, że nie mogą podnosić cen w nieskończoność, a firma jeśli nic się nie zmieni wytrzyma góra rok na zaskórnikach. To jakieś 150-200 osób. W innych firmach słyszałem że jest podobnie... Forte, Porta, Aquel, Padma.. Podejrzewam ze w innych miastach i innych strefach ekonomicznych również!
Skoro nie sprzedają się mieszkania, to i meble i AGD i wiele innych rzeczy nie będzie się sprzedawało tak jak do tej pory. Już widzę jak ludzie zamawiają niepotrzebne kg ciuchów gdy rachunki wzrosną o kilkadziesiąt ,a nawet 100% ,a przyszłość w robocie będzie niepewna!
Jak jest w innych krajach, nie wiem. Podejrzewam że wcale niewiele lepiej. co widać po inflacji jaka jest na rynkach gdzie działa Answear.
3Q jeszcze będzie miał przyzwoite wzrosty przychodów moim zdaniem bo do tej pory wielu ludzi nie dostało jeszcze podwyżek czynszów, energii a i kredytobiorcy mają WIBOR 6 m-c tak więc dopiero wszystko przed nimi...
Ale obym się mylił....