Dnia 2021-03-05 o godz. 22:12 ~leszcz napisał(a):
> W co drugiej wiadomości piszesz o kilkusetmilionowych długach Elektrobudowy. Czy możesz wyjaśnić skąd masz tę wiedzę i z czego te gigantyczne długi przekraczające wielokrotnie należności się wzięły?
Wymienię po kolei.
1. Niewypłacone wynagrodzenia, odprawy, odszkodowania dla pracowników.
2. Niezapłaceni dostawcy / podwykonawcy materiałów i usług i inni kontrahenci.
3. Same wykonane gwarancje bankowe szacuję na ok. 80-100 mln. Banki stoją z regresem.
5. Kary umowne przewyższające wartości wykonanych gwarancji.
4. Niespłacone kredyty.
5. Obciążone hipoteki.
7. Zapłata ugody finskim zwiazkom zawodowym.
Część informacji można wydestylować z raportów okresowych. W tym roku już nie będą publikowane.
Najbardziej wiarygodnym źródłem informacji o zgłoszonych wierzytelnościach jest wg mnie sąd upadłościowy i tam bym się pofatygował gdybym miał postawić tutaj choćby złotówkę.
No ale w tym towarzystwie nikt siię tym nie interesuje i trudno dyskutować na argumenty gdyż dominuje strategia "większego frajera", otoczenia spółki nikt nie bada oprócz wypisywania bełkotów kretyna.
Skad się wzięły długi i bankructwo odsyłam do publikacji Sygnalisty na LinkedIn "Poznacie prawdę..." czy jakoś tak. To fikcja literacka ale zrozumiesz mój drogi Leszczu przynajmniej związki przyczynowo skutkowe charakterystyczne dla tego typu zdarzeń.